Johanna Rastas-Tuominen elää työunelmaansa: SAMKin Talous ja Tekniikka Akatemia aloitti

SAMKin Talous & Tekniikka Akatemian juuret ovat Raumalla. Se ei silti ole mikään uusi siilo, vaan toimii päinvastoin vahvasti yhteistyön idealla. Yhteistyötä tehdään Rauman kauppakamarin ja Rauman tekniikan ja kaupan säätiön kanssa ja SAMKin sisällä Porin suuntaan Robotiikka Akatemian kanssa. Yksi kantavista voimista on Johanna Rastas-Tuominen, joka tiesi jo opiskellessaan haluavansa SAMKiin töihin.

2.5.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katrin Kippasto & Johanna Rastas-Tuominen

Riitta Tempakka, Daniela Tanhua ja Johanna Rastas-Tuominen puhaltavat yhteen hiileen SAMKin Talous ja Tekniikka Akatemiassa.
Riitta Tempakka, Daniela Tanhua ja Johanna Rastas-Tuominen (oikealla) puhaltavat yhteen hiileen SAMKin Talous ja Tekniikka Akatemiassa.

Akatemian idea on sama kuin muissakin SAMKin akatemioissa: Opiskelijat työskentelevät akatemiassa yritysten todellisten ongelmien ja kehityshankkeiden parissa. Akatemia pitää sisällään logistiikkaa, tuotantotaloutta ja -tekniikkaa, liiketoimintaa ja palveluita eli opiskelijoita ja heidän ohjaajaopettajiaan suomen- ja englanninkielisistä koulutusohjelmissa.

Talous- ja Tekniikka Akatemian kantavat voimat ovat Johanna Rastas-Tuominen, Daniela Tanhua ja Riitta Tempakka. Rastas-Tuomisen mukaan projekteja on niin paljon, että enempää ei pysty ottamaan ennen kuin loppusyksystä. Hän iloitsee yritysten kiinnostuksesta, sillä tässä konseptissa molemmat voittavat.
– Opiskelija pääsee tutustumaan työelämään ja yritys tutustuu tulevaisuuden osaajiin, kertoo logistiikan koulutuksista vastaava Johanna Rastas-Tuominen.

Projektit ovat olleet monenlaisia: Alkukeväästä eräälle yritykselle käännettiin suomeksi alalle tulleet uudet standardit ja selvitettiin millaisia vaatimuksia ne tuovat yrityksen toimintaan.
– Syksyllä alkaa varsinainen toteutus. Opiskelijat suunnittelevat testauslaitteet ja rakentavat yritykselle ISO 9001 mukaisen laadunhallintajärjestelmän, joka sertifioidaan ensi vuoden puolella.

SAMKin Talous ja Tekniikka Akatemian opiskelijoita ja opettajia Raumalla

Toiselle yritykselle taas on uuden tuotteen piirustusten ja puusta tehdyn mallikappaleen avulla tuotettu kappaleesta 3D-malli. Näiden 3D-kuvien avulla pienen yrityksen on helpompi markkinoida ja esitellä uutta tuotettaan potentiaalisille asiakkaille.

Opiskelijat havainnoineet, haastatelleet, testanneet

Oras Oy puolestaan on ollut yhteistyökumppanina Raumalla jo pitkään. Keväällä päättyneessä projektissa haettiin selkeämpiä logistisia ratkaisuja kokoonpanosoluihin tuleviin tavaravirtoihin. Tavoite toteutui, toimeksiantaja oli erittäin tyytyväinen selkeisiin käytännön tason toimenpide-ehdotuksiin.

Tämän hetken isoimmassa projektissa suunnitellaan mahdollista uutta tehdasta Robotiikka Akatemian opiskelijoiden kanssa.

Seminaari Raumalla ja opintomatka Meyerille

Ensimmäinen yhteistyön näyte Rauman kauppakamarin ja Rauman tekniikan ja kaupan säätiön kanssa oli Talous ja Tekniikka -seminaarin järjestäminen Raumalla huhtikuussa. Seminaari tulee uudella teemalla jälleen ensi vuonna. SAMKin Robotiikka Akatemian kanssa puolestaan käytiin Meyerin telakalla Turussa.

– Meyer on investoinut koko alkupään tuotantonsa uusiksi. Junat puretaan sisätiloissa ja jo purkupaikalta levyt syötetään suoraan linjastolle. Uudet varastonhallintajärjestelmät voidaan ohjelmoida vaikka yön ajaksi syöttämään tiettyä materiaalia tietyllä tahdilla suoraan linjastoon.

Meyerin tehtaalla on sekä suomalaisten että saksalaisten toimittamia järjestelmiä.
– Erityisesti näiden järjestelmien integroiminen eli yhteensovittaminen toisiinsa kiinnosti opiskelijoita.

Jo opiskelijana tiesi: ”Haluan tänne töihin”

Tanhua ja Tempakka ovat olleet SAMKissa jo pidempään, Rastas-Tuominen puolitoista vuotta. Rastas-Tuomisella on vahva konepajatausta: hän on työskennellyt vaativissa tehtävissä Technipillä, Metso Paperilla (nyk. Valmet) ja Nakkila Groupilla.

Koulutustaustana on SAMKin tuotantotalouden koulutusohjelma 1997–2001. Siihen mahtui vaihto-opiskelu Kentuckyssa, Yhdysvalloissa.
– Tuotantotalous ja logistiikka olivat selvästi se minun juttuni. Halusin ymmärtää kokonaisuuksia, miten yrityksissä mikäkin osa-alue vaikuttaa toisiinsa. Myöhemmin työelämässä tästä on ollut valtavasti hyötyä.

Töitten ohessa hän opiskeli tuotantotalouden ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriksi. Rastas-Tuomiselle suunta oli harvinaisen selvä:
– Seurasin jo opiskelijana, miten hienosti Raumalla SAMKissa kaikki toimi ja päätin että haluan tänne töihin. Tein itselleni selkeän suunnitelman, suoritin seuraavan asteen tutkinnon, työskentelin kiinnostavissa työtehtävissä, samaan aikaan suoritin opettaja-opinnot ja palasin tänne takaisin. Raumalla on hieno työyhteisö. Nyt olen kotona.

--

Katso Talous- ja Tekniikka Akatemian sivut (juttua kirjoitettaessa ne olivat rakenteilla, täydentyvät loppukeväällä.)

Lisää aiheesta

Mies- ja naisopiskelija ohjelmoimassa Yumi-robotta SAMK-kampus Porin laboratoriossa.
| Teknologia

Robotiikka Akatemia teknologian aallonharjalla – keskiössä kokeilukulttuuri

Reilun vuoden toiminnassa ollut Robotiikka Akatemia on moderni opetusmuoto, joka keskittyy käytännön yritysprojekteihin ja konkreettiseen teknologiaosaamisen kasvattamiseen.
| Teknologia

Yrityksessä työskentely osaksi opintoja – SAMK perusti Sähköakatemian

Sähköakatemia on uudenlainen tapa opiskella sähkötekniikkaa Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Opiskelija työskentelee osan ajasta yrityksessä ja näin saatu osaaminen tulee osaksi opintoja.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Mirja Röyttä opiskeli lähihoitajasta tradenomiksi ja haaveilee henkilöstöpäällikön tehtävistä. Opinnäytetyössään hän tutki mitkä asiat vaikuttavat terveydenhuollon henkilöstön sitoutumiseen ja mistä työnantaja voi ne tunnistaa. Hän on myös rekrytoinut varttuneita hoitajia keikkatöihin. Lue koko juttu: www.samk.fi/uutiset/lahihoitajasta-tradenomiksi/#tradenomi #verkkotutkinto #samk #huittinen #katsetulevaisuuteen ... See MoreSee Less
View on Facebook

Twitter feed is not available at the moment.