Jälkiä – stipendiaattien näyttely Kankaanpään taidekoulun galleriassa

Anni Hurmila, Mikael Korkee, Aeon Lux ja Piia Rantakangas valmistuivat kuvataiteilijaksi (AMK) viime vuonna. Nyt heidän uusimpia teoksiaan on esillä SAMKin Taidekoulun kampuksen galleriassa Kankaanpäässä 8.–30.11.

7.11.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi

Jälkiä-näyttelyn teoksia.

Jälkiä-näyttelyssä on havaittavissa neljä toisistaan poikkeavaa polkua. Erilaisista elämänvaiheista, yksilöllisistä kokemuksista, ajatuksista ja inspiraation lähteistä rakentuvat polut muodostavat kuitenkin yhtenäisen kokonaisuuden, sillä näkyvillä on hyvin samankaltaisia teemoja.

Maalauksissa, piirroksissa, veistoksissa ja installaatioissa toistuvat luonnon tutkiskeleminen, maapallon tulevaisuuden pohtiminen, elämän kiertokulku sekä ihmisen suhde itseensä. Näyttelyn yleinen ilmapiiri on pohdiskeleva ja täynnä tärkeitä kysymyksiä. Kunkin taiteilijan persoona ja oman polun rakentuminen välittyy kuitenkin vahvasti.

Anni Hurmila pohtii kuinka ihminen näkyy lähes kaikkialla luonnossa, mutta on kuitenkin vain mitättömän pieni osanen maailmankaikkeudessa.

– Leikittelen etäisyyksillä ja katson kokonaisuuksia kauempaa. Koen, että mittakaavojen hahmottaminen voi olla kovin rauhoittavaa. Samaa sopusointua luonnon kanssa haen myös puutarhaa kuvaavassa teoksessa. Parhaimmillaan luonto saa kukoistaa samalla, kun ihmisellä on tilaa käyttää luovuuttaan puutarhaa rakentaessaan.

– Puutarha on myös rauhoittumisen, levon ja mielenrauhan paikka, kertoo Anni Hurmila.

Hurmilan teoksia on aiemmin tänä vuonna nähty Porissa P-galleriassa.

 

Porilainen kuvanveistäjä Mikael Korkee käyttää luonnon tajoamia materiaaleja.

– Minua ohjaa tapani toimia ja katsoa maailmaa muinaisten metsästäjä-keräilijöiden silmin.

Merestä sukeltamalla kerätty merilevä, veden hiomat ajopuut, sukelluskalastamalla kalastettu kala ja muut merenläheiset materiaalit löytävät paikkansa Korkeen teoksissa.

– Ne ovat palasia mielenmaisemastani, hän kertoo.

Korkeen teoksia nähtiin syyskuussa 2018 Poriginal-galleriassa Porissa.

Tutustu myös Satakunnan Kansan tekemiin juttuihin Mikael Korkeen taiteesta:

Porilainen Mikael Korkee on paitsi sähköasentaja myös taiteilija, kung fu -taitaja ja sukelluskalastaja

Porilainen Mikael Korkee kerää sukeltamalla veistoksiinsa levää, ajopuita ja kalannahkoja

 

Aeon Lux käsittelee kasvukipuja ja hämmennystä. Tyhjyyden kutsu, kumppanuus ja seksuaalinen hämmennys ovat läsnä akvarellimaalauksissa. Aiheet pukevat ylleen enkelien ja piikikkäiden kukkien muodon.

Lue myös juttu Aeon Luxin opinnäytetyöstä

 

Piia Rantakangas tekee tussipiirroksissaan pikkutarkkaa ja huolellista jälkeä. Hiljaisen ja aution tunnelman korostaminen yhdistettynä teosten tekotapaan asettuu vastapainoksi nykymaailman kiireelliselle, suorituskeskeiselle arjelle. Metsä, kasvit, korkeat rakennukset, hylätyt pienet mökit ja uteliaat eläimet ilmestyvät piirroksiin toistuvasti. Paperille rakentuu useimmiten unenomaisia piilopaikkoja, jonne katsoja on tervetullut uppoutumaan kaikessa rauhassa.

  • Näyttely on avoinna 30.11.2018 asti
  • Maanantaista perjantaihin klo 9–16
  • Paasikivenkatu 24, Kankaanpää

Lisää aiheesta

SAMK Kuukaudenkuva AeonLuxKoskinen
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Aeon Lux Koskinen: Tulensytyttämisen opas

Kuvitteellisessa tulensytyttämisen oppaassa kiteytyy kysymys: Miten elää hyvä ja tarkoituksenmukainen elämä? Se on Aeon Lux Koskisen opinnäytetyön aihe.
| Kuvataide

Maailma, jota ei nähty – stipendiaattinäyttely Kankaanpäässä

”Maailma, jota ei nähty” on Kankaanpään taidekoulusta valmistuneiden kuvataiteilijoiden, Anni Karvisen, Kaija Leinosen ja Roope Niemelän stipendiaattinäyttely taidekoulun galleriassa. Taiteilijat ovat tuoneet esille erityisosaamistaan mm. kuvanveiston ja video- ja äänitaiteen saralta. Näyttely on esillä 25.11. asti osoitteessa Paasikivenkatu 24.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html

Maritime Management is a Master’s degree programme for sea captains and marine engineers. Dmitry Chutchev completed the degree while simultaneously working as a captain on container ships. Read his story.
#maritimemanagement #mastersdegree #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/our-students-will-be-employed-a-captain-and-a-student-dmitry-chutchev-completed-his-masters-degree-while-at-sea/