Itämeri pelastetaan arjen valinnoilla ja ympäristöteknologialla
Viranomaiset ja tutkijat ovat tehneet jo vuosia töitä Itämeren pelastamiseksi. Myös paikallistasolla on aktivoiduttava käytännön toimiin. Parhaiden suojelukäytänteiden työkalupakki avataan 23.5.2018 WATERCHAIN-seminaarissa Tallinnassa. Seminaariin voi osallistua myös verkossa – lmoittaudu mukaan.

Loppuseminaari on maksuton ja kaikille avoin. Seminaariin voi osallistua myös webinaarina omalta koneelta.
Jotta saat webinaarin osallistumislinkin, ilmoittaudu viimeistään pe 18.5.
Työkalupakki on tarkoitettu kaikille Itämeren alueella asuville. Tavalliselle kuluttajalle se sisältää hyväksi havaittuja toimintamalleja arjen valintojen avuksi.
Työkalupakissa malleja sekä tavalliselle kansalaiselle että järeämpään ammattitarpeeseen
Järeämpään mittakaavaan se tarjoaa esimerkiksi valintatyökalun ympäristön kuormitusta vähentävien teknologioiden hyödyntämiseen maataloudessa ja jätevedenpuhdistamoilla. Työkalu auttaa päätöksentekoa muutenkin: haitallisten päästöjen virtaaman mallintaminen säästää kalliita analyysikustannuksia ja havainnollistaa tehokkaasti pistekuormituksen lähteitä.
Työkalupakki osoitteessa: waterchain.eu (aukeaa ke 23.5. aamupäivällä).
Eurajoen vesistöalueella jo aiemmin pilotoitua ravinteiden poiston teknologiaosaamista on viety hankkeessa Latviaan. Teknologiaa on myös kehitetty eteenpäin kansainvälisenä yhteistyönä virolaisten ja latvialaisten partnerien kanssa. Video suodattimen rakentamisesta löytyy YouTubessa
SAMKin Vesi-Instituutti WANDERin koordinoimassa kansainvälisessä Waterchain-hankkeessa vähennetään Itämereen päätyvien ravinteiden ja vaarallisten aineiden määrää ympäristöteknologian ja tietoisuuden lisäämisen keinoin. Loppuseminaarissa esitellään hankkeen keskeiset tulokset ja keskustellaan siitä, miten työtä jatketaan.
Seminaari on osa Central Baltic -rahoitteista WATERCHAIN-hanketta. Tutkimusta on toteutettu pilottivesistöalueilla Suomessa, Ruotsissa, Ahvenanmaalla, Virossa ja Latviassa. Pilottivesialueita Suomessa ovat olleet Eurajoki ja Aurajoki. Central Baltic Waterchainin Internet-sivut: http://waterchain.samk.fi
Lisätietoja:
Merja Ahonen
Central Baltic Waterchain -projektin koordinaattori, FT
+358 44 710 3061