International Business 20 vuotta – omaleimaisuutta ja innovatiivista otetta

SAMKin Raumalla toteutettava englanninkielinen koulutusohjelma International Business on saavuttanut arvostettavan 20 vuoden rajapyykin. Alusta asti mukana olleet lehtorit Daniela Tanhua ja Marina Wikman ovat syystäkin ylpeitä.

6.11.2017 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

International Business -koulutuksen opiskelijoita Rauman kampuksen aulassa.

Monet IB:n alumneista ovat sijoittuneet Satakuntaan, mutta useat ovat lähteneet ympäri maailmaa. Myös monet ulkomaalaiset opiskelijat ovat jääneet Suomeen ja perustaneet perheen. – Se näkyy, että opiskelijat ovat tehneet rohkeita päätöksiä. Toivon mukaan rohkean tekemisen asenne on auttanut siihen, että uskallat lähteä esimerkiksi naisena Dubaihin miesten johtajaksi, kertoo Marina Wikman (takarivissä, toinen oikealta) tyytyväisenä. (Daniela Tanhua alarivissä vasemmalla)

 

– Meillä on nyt 296 valmistunutta. Näistä 101 on ulkomaalaista, jotka tulevat 23:sta eri maasta. Kansainvälisyys on jo niin integroitua, että se on vain osa toimintaamme, kertoo koulutusohjelman vastuuopettaja Daniela Tanhua ja jatkaa. – Ensiksi tuntui, että kaksi vuosikymmentä on järkyttävän pitkä aika, mutta kun huomaa mitä kaikkea on tapahtunut, ymmärtää että se aika vaadittiin.

Vuosien varrella monien organisaatioon, koulutustarjontaan ja henkilökuntaan liittyen muutosten keskellä IB-koulutusta on kehitetty samassa ydinryhmässä ja sen omaleimaisuus on säilynyt.

– Jokainen opettaja on lähtenyt rohkeasti opettamaan englanniksi omasta kielitaidostaan riippumatta ja sitä on tuettu työyhteisössä. Meidän koulutuksemme laatu perustuu tämän toimipisteen henkilökunnan vahvaan substanssiosaamiseen, korostaa Tanhua.

 

PBL on perinteistä opiskelutapaa vaativampi. Se vaatii opiskelijalta jatkuvaa osallistumista ja ajanhallintaa.

 

Taustalla ongelmalähtöinen problem based learning -filosofia

International Business -koulutusohjelma sai laatusertifikaatin vuonna 2001. Se oli ensimmäisiä koulutusohjelmille annettuja laatupalkintoja Suomessa, ja sen yhtenä perusteena oli innovatiivinen problem based learning -filosofia (PBL). Se perustuu opiskelijan aktivointiin.

– Opiskelija on kaiken keskiössä ja hän tekee työn. Opettaja menee taka-alalle, auttaa opiskelijaa ja toimii yhtenä tietolähteenä muiden joukossa. Kun kysymme yritysmaailmasta millainen tradenomin pitää olla, saamme vastaukseksi: Hyvä tyyppi. Miten me koulutamme hyväksi tyypiksi? Hänen pitää omaksua tiettyjä taitoja: kykyä oma-aloitteiseen tiedonhakuun, stressinsietokykyä sekä kommunikointi- ja yhteistyötaitoja muiden kanssa. PBL:n avulla pystymme vahvistamaan näitä taitoja, Tanhua kertoo.

PBL on perinteistä opiskelutapaa vaativampi. Se vaatii opiskelijalta jatkuvaa osallistumista ja ajanhallintaa.

– Valmistuneet ymmärtävät sen merkityksen vasta myöhemmin. Moni on kertonut, ettei pitänyt siitä tavasta opiskella, mutta se on ollut todella hyödyllistä työelämää ajatellen, kertoo lehtori Marina Wikman.

 

Meidän koulutuksemme laatu perustuu tämän toimipisteen henkilökunnan vahvaan substanssiosaamiseen.

 

Kulttuurit kohtaavat luokkahuoneessa

Kansainvälisyys ja erilaisten kulttuurien ymmärtäminen ovat oleellinen osa koulutusta.

– Opiskelija kokee kulttuurien väliset erot luokassa ja yhteisissä projekteissa joka päivä, sitä kokemusta ei tarvitse hakea kirjoista tai videoista. Näin ei kaikissa Suomen kansainvälisissä koulutuksissa ole, lehtorit muistuttavat.

Koulutuksen tulevaisuuden lehtorit näkevät valoisana.

– Uskomme, että IB-koulutusohjelma on löytänyt paikkansa ja sen paikka on vahva. Koulutuksen erikoistumisosaaminen tukee Satakunnan alueen yrityksiä. Meille on tärkeää, että opiskelijoista jatkossakin noin puolet on ulkomaalaisia, se tekee tästä luontevaa, muistuttaa Daniela Tanhua.

– Jatkossa digitalisaatio tulee näkymään entistä enemmän koulutuksessa, samoin kansainvälisten työelämäprojektien määrä pysyy korkeana. Seuraamme työelämän viitoittamaa linjaa, jotta opiskelijat ovat vielä valmiimpia tulevaisuudessa, Wikman uskoo.

 

Lisää SAMKin International Business -koulutuksesta

Lisää aiheesta

Anssi Pajala ja Marina Wikman
| Opinnot ja opetus

NIBS-promoottorit Marina ja Anssi: ”Tämä on työn suola”

Marina Wikman ja Anssi Pajala vastaavat liiketalouden opiskelijoiden osaamiskilpailun NIBS Case Competitionin järjestämisestä SAMKissa. Siksi, että se on heistä haastavaa ja hauskaa. Keitä he ovat ja mikä heitä vetää kansainväliseen yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa?
Kulttuurikuppila Brummi Kuva ElmeriElo
| Liiketoiminta

Bisnesgurut inspiroivat Raumalla – lähes livenä

Muun muassa Virgin-brändistään tunnettu Sir Richard Branson ja näyttelijä-tuottaja Will Smith puhuvat Raumalla ”striimattuna”, suorassa lähetyksessä Helsingistä 2.–3.10.2017. Nordic Business Forum 2017:n upea ohjelma on koettavissa Raumalla.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html