Insinööri Kanerva toimii aurinkoenergialla

– Intia oli se syy, miksi lähdin opiskelemaan ympäristöinsinööriksi, sanoo Juhani Kanerva, ENE Solar Systems Oy:n toimitusjohtaja. Intiassa Kanerva näki, että maailma kirjaimellisesti ”hukkuu roskaan”, jos mitään ei tehdä. Kun samalla kotona katseli pientä lasta, oli vakavasti mietittävä mitä haluaa tehdä jatkossa.

Hän halusi opiskella ympäristöalaa, ehdottomasti englanniksi – hän on sitä mieltä, että ammattiosaaminen on hyvä hankkia englanninkielellä.

4.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Intia herätti Juhani Kanervassa uinuneen ympäristöinsinöörin. Nyt Kanervan yritys suunnittelee ja toteuttaa aurinkovoimaloita ympäri maailmaa.
Intia herätti Juhani Kanervassa uinuneen ympäristöinsinöörin. Nyt Kanervan yritys suunnittelee ja toteuttaa aurinkovoimaloita ympäri maailmaa.

Perhekuviot toivat Porin suunnalle, jossa käynnistyi sopiva ohjelma, Environmental Engineering. Kanerva aloitti opinnot vuonna 2011 ja valmistui reippaanpuoleista tahtia kahdessa ja puolessa vuodessa.

Ihan tyhjän päältä hän ei pika-ajassa valmistunut. Taustalla on opiskelu ensin hienomekaanikoksi ja sitten Lahdessa kultasepäksi – tutkintonimike oli valmistumisen aikoihin teollinen muotoilija. Teollista tuotantoa suunnittelevan kultasepän ominaisuudessa hän teki töitä Japanissa, Thaimaassa ja Malesiassa, palasi Suomeen, opiskeli tietotekniikkaa ja lähti töihin Nokialle Intiaan verkko-operoinnin vetäjäksi. Intian jälkeen hän teki töitä Singaporessa IP-datatyökalupuolen johtajana.

Kanerva on tehnyt ympäristöinsinöörin töitä nyt neljä vuotta. Kanervan yritys suunnittelee isoja maalle asennettavia aurinkovoimalaitoksia eri puolille maailmaa. He tekevät ”EPC managementtia”. Kun rakennusporukka rakentaa, se on ”EPC”:tä eli suunnittelua, hankintaa ja rakentamista (engineering, procurement and construction). Kanervan yritys valvoo rakennuttajan etuja. He ovat mukana suunnitteluvaiheessa ja tarkistavat projektin edetessä, että rakentajat ovat tehneet välitavoitteet sovitusti ja voidaan siirtyä eteenpäin.
–  Me tehdään erityisesti aurinkovoimaloiden optimointia eli puristetaan tekniikasta kaikki mahdollinen irti tuotannon maksimoimiseksi.

Konsepteja on erilaisia: optimoidaan sekä valmiita voimalaitoksia että uusia jo suunnitteluvaiheessa. Yritys myös etsii sijoittajille valmiita kohteita ostettavaksi. Työhön kuuluu sen selvittäminen, voidaanko voimalan tekniikkaa optimoida niin, että se tuottaisi enemmän, ovatko rahoitusratkaisut kestävällä pohjalla ja onko voimalaa käytetty ja huollettu oikein.

Koko ajan haetaan uusia ratkaisuja

Firmassa työskentelee viisi ihmistä. Kanervan mukaan henkilöstön eri tarvitse olla iso, kun eri maissa on hyvät yhteistyökumppanit. Erityisesti voimaloiden rakennusprojekteihin osallistuu huomattavasti isompi joukko ammattilaisia. Voimalaitosten rakentamiseen liittyvät sopimukset tekee sveitsiläinen yhteistyökumppani ja paneelit saksalainen valmistaja, jolla on tehtaita kuudessa maassa.

Kanerva on SAMKissa saamiinsa oppeihin tyytyväinen ja tekee edelleen yhteistyötä SAMKin kanssa. Firmalla on tutkimusyhteistyötä myös VTT:n, Oulun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Tutkittua tietoa tarvitaan muun muassa siitä, millaiset aurinkoenergiaratkaisut missäkin päin maailmaa ovat toimineet parhaiten, mitä tapahtuu piikennoille tulevaisuudessa ja millä tavalla voimme optimoida jo olemassa olevia aurinkovoimaloita. Koko ajan haetaan uusia ratkaisuja. Kumppaneina ovat suomalaiset, joita Kanerva samalla haluaa vetää kansainväliseen bisnekseen.
–  Suomessa ollaan hyviä insinöörejä, mutta kun mennään ulkomaille, ollaan ”ihan käsiä”, kansainvälisen kaupan logiikka puuttuu. "Think BIG" on vieras käsite, tarvitaan kokeneita bisneksen ammattilaisia auttamaan suomalaisia yrityksiä maailmalle.

Think BIG" on vieras käsite, tarvitaan kokeneita bisneksen ammattilaisia auttamaan suomalaisia yrityksiä maailmalle.

Kun Juhani Kanervaa kuuntelee, tulee mieleen keksijä – sellainen kehittäjäinsinööri, joka huomaa ratkaistavia ongelmia ja tarpeita ja etsii niihin ratkaisua. Sellainen luova tyyppi, joka ei ihan heti sano, että ”mahdotonta”.  Pari patenttia takataskussa onkin.
–  Olen tehnyt sitä mistä tykkään. En pelkää vaihtaa, jos tökkii.

Siinä ehkä kiteytyykin jotain olennaista. Kanerva sanoo, että oman pään kapasiteetti ei ole rajoittanut häntä ikinä. Hänen mielestään kapasiteettia on jokaisella, mutta rohkeus puuttuu.

Mahdollisuus insinööreille

Katso myös lyhyt video, jossa Kanerva kertoo miksi aurinkoenergia on kiinnostavaa –  ja miksi se tarjoaa insinööreille hienoja mahdollisuuksia.

4.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Aurinkopaneeli kuv Petri Lahde
| Energia

SAMKin Porin kampukselle uudet kiinnostavat aurinkosähköjärjestelmät

Uudelle SAMK-kampukselle Poriin tulee erilaisia aurinkosähköjärjestelmiä, joiden yhteisteho on noin 30kW. Tuotetulla energialla pystyisi kattamaan 450 neliömetrin suuruisen omakotitalon vuotuisen kokonaisenergiatarpeen. Järjestelmät ovat sekä opetus- että tutkimuskäytössä.
100 lasissa Namibiassa Full speed in Namibia
| Teknologia

Sata lasissa Namibiassa

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja sen strategisen kumppanin Namibia University of Science and Technologyn projektissa tutkitaan resurssitehokasta kaupunkikehitystä kehittyvissä maissa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary