Insinööri Kanerva toimii aurinkoenergialla

– Intia oli se syy, miksi lähdin opiskelemaan ympäristöinsinööriksi, sanoo Juhani Kanerva, ENE Solar Systems Oy:n toimitusjohtaja. Intiassa Kanerva näki, että maailma kirjaimellisesti ”hukkuu roskaan”, jos mitään ei tehdä. Kun samalla kotona katseli pientä lasta, oli vakavasti mietittävä mitä haluaa tehdä jatkossa.

Hän halusi opiskella ympäristöalaa, ehdottomasti englanniksi – hän on sitä mieltä, että ammattiosaaminen on hyvä hankkia englanninkielellä.

4.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Intia herätti Juhani Kanervassa uinuneen ympäristöinsinöörin. Nyt Kanervan yritys suunnittelee ja toteuttaa aurinkovoimaloita ympäri maailmaa.
Intia herätti Juhani Kanervassa uinuneen ympäristöinsinöörin. Nyt Kanervan yritys suunnittelee ja toteuttaa aurinkovoimaloita ympäri maailmaa.

Perhekuviot toivat Porin suunnalle, jossa käynnistyi sopiva ohjelma, Environmental Engineering. Kanerva aloitti opinnot vuonna 2011 ja valmistui reippaanpuoleista tahtia kahdessa ja puolessa vuodessa.

Ihan tyhjän päältä hän ei pika-ajassa valmistunut. Taustalla on opiskelu ensin hienomekaanikoksi ja sitten Lahdessa kultasepäksi – tutkintonimike oli valmistumisen aikoihin teollinen muotoilija. Teollista tuotantoa suunnittelevan kultasepän ominaisuudessa hän teki töitä Japanissa, Thaimaassa ja Malesiassa, palasi Suomeen, opiskeli tietotekniikkaa ja lähti töihin Nokialle Intiaan verkko-operoinnin vetäjäksi. Intian jälkeen hän teki töitä Singaporessa IP-datatyökalupuolen johtajana.

Kanerva on tehnyt ympäristöinsinöörin töitä nyt neljä vuotta. Kanervan yritys suunnittelee isoja maalle asennettavia aurinkovoimalaitoksia eri puolille maailmaa. He tekevät ”EPC managementtia”. Kun rakennusporukka rakentaa, se on ”EPC”:tä eli suunnittelua, hankintaa ja rakentamista (engineering, procurement and construction). Kanervan yritys valvoo rakennuttajan etuja. He ovat mukana suunnitteluvaiheessa ja tarkistavat projektin edetessä, että rakentajat ovat tehneet välitavoitteet sovitusti ja voidaan siirtyä eteenpäin.
–  Me tehdään erityisesti aurinkovoimaloiden optimointia eli puristetaan tekniikasta kaikki mahdollinen irti tuotannon maksimoimiseksi.

Konsepteja on erilaisia: optimoidaan sekä valmiita voimalaitoksia että uusia jo suunnitteluvaiheessa. Yritys myös etsii sijoittajille valmiita kohteita ostettavaksi. Työhön kuuluu sen selvittäminen, voidaanko voimalan tekniikkaa optimoida niin, että se tuottaisi enemmän, ovatko rahoitusratkaisut kestävällä pohjalla ja onko voimalaa käytetty ja huollettu oikein.

Koko ajan haetaan uusia ratkaisuja

Firmassa työskentelee viisi ihmistä. Kanervan mukaan henkilöstön eri tarvitse olla iso, kun eri maissa on hyvät yhteistyökumppanit. Erityisesti voimaloiden rakennusprojekteihin osallistuu huomattavasti isompi joukko ammattilaisia. Voimalaitosten rakentamiseen liittyvät sopimukset tekee sveitsiläinen yhteistyökumppani ja paneelit saksalainen valmistaja, jolla on tehtaita kuudessa maassa.

Kanerva on SAMKissa saamiinsa oppeihin tyytyväinen ja tekee edelleen yhteistyötä SAMKin kanssa. Firmalla on tutkimusyhteistyötä myös VTT:n, Oulun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Tutkittua tietoa tarvitaan muun muassa siitä, millaiset aurinkoenergiaratkaisut missäkin päin maailmaa ovat toimineet parhaiten, mitä tapahtuu piikennoille tulevaisuudessa ja millä tavalla voimme optimoida jo olemassa olevia aurinkovoimaloita. Koko ajan haetaan uusia ratkaisuja. Kumppaneina ovat suomalaiset, joita Kanerva samalla haluaa vetää kansainväliseen bisnekseen.
–  Suomessa ollaan hyviä insinöörejä, mutta kun mennään ulkomaille, ollaan ”ihan käsiä”, kansainvälisen kaupan logiikka puuttuu. "Think BIG" on vieras käsite, tarvitaan kokeneita bisneksen ammattilaisia auttamaan suomalaisia yrityksiä maailmalle.

Think BIG" on vieras käsite, tarvitaan kokeneita bisneksen ammattilaisia auttamaan suomalaisia yrityksiä maailmalle.

Kun Juhani Kanervaa kuuntelee, tulee mieleen keksijä – sellainen kehittäjäinsinööri, joka huomaa ratkaistavia ongelmia ja tarpeita ja etsii niihin ratkaisua. Sellainen luova tyyppi, joka ei ihan heti sano, että ”mahdotonta”.  Pari patenttia takataskussa onkin.
–  Olen tehnyt sitä mistä tykkään. En pelkää vaihtaa, jos tökkii.

Siinä ehkä kiteytyykin jotain olennaista. Kanerva sanoo, että oman pään kapasiteetti ei ole rajoittanut häntä ikinä. Hänen mielestään kapasiteettia on jokaisella, mutta rohkeus puuttuu.

Mahdollisuus insinööreille

Katso myös lyhyt video, jossa Kanerva kertoo miksi aurinkoenergia on kiinnostavaa –  ja miksi se tarjoaa insinööreille hienoja mahdollisuuksia.

4.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Aurinkopaneeli kuv Petri Lahde
| Energia

SAMKin Porin kampukselle uudet kiinnostavat aurinkosähköjärjestelmät

Uudelle SAMK-kampukselle Poriin tulee erilaisia aurinkosähköjärjestelmiä, joiden yhteisteho on noin 30kW. Tuotetulla energialla pystyisi kattamaan 450 neliömetrin suuruisen omakotitalon vuotuisen kokonaisenergiatarpeen. Järjestelmät ovat sekä opetus- että tutkimuskäytössä.
100 lasissa Namibiassa Full speed in Namibia
| Teknologia

Sata lasissa Namibiassa

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja sen strategisen kumppanin Namibia University of Science and Technologyn projektissa tutkitaan resurssitehokasta kaupunkikehitystä kehittyvissä maissa.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html