Innostunut onnistuu – digitaalisuudesta uutta puhtia työhön

Digiloikka puhuttaa. Opetus on siirtymässä entistä enemmän digitaalisten palveluiden avulla toteutettavaksi monipuoliseksi kokonaisuudeksi.

Opiskelijoita digitaalisuus motivoi ja opettajan työssä positiivisia haasteita riittää.  Työssä tarvitaan roppakaupalla ennakkoluulotonta ja rohkeaa asennetta sekä halua mennä eteenpäin. Maailma muuttuu ja opetus sen mukana. Mari Linnan ja Annika Valon haastattelu on hengästyttävän innostava.

12.10.2016 | Teksti: Jonna Seppälä | Kuva: Katri Väkiparta

Lähikuva, Mari Linna ja Annika Valo
Mari Linna & Annika Valo

Työpari on palannut juuri lähes viikon mittaiselta konferenssimatkalta Tallinnasta. Sen aikana he pääsivät esittelemään SAMKin verkkopedagogiikan helmeä, HILL verkko-opetusjärjestelmää sekä kieltenopetuksen verkkopedagogiikkaa ympäri maailmaa tulleille kollegoilleen.
– HILL antaa mahdollisuudet vaikka mihin. Opiskelijoiden oppimisen mahdollistaminen ja vuorovaikutuksen tukeminen verkon avulla on asia, joka saa minut innostumaan työstäni aina uudelleen ja uudelleen, toteaa Annika Valo.

 

– Verkko-opetuksesta puhuttaessa on kuitenkin muistettava, että kyseessä on vain väline, ei itse tarkoitus. Tärkeintä on pohtia, mitä taitoja haluamme opiskelijoiden oppivan. Sen jälkeen, kun tiedämme tavoitteemme, voimme miettiä, millaisella digitaalisella palvelulla tai välineellä voimme tukea niiden saavuttamista, täydentävät Mari Linna ja Annika Valo.

 

Diginatiivien vaatimuksiin vastattava

Digitaalisuus on iso osa nykyistä yhteiskuntaa. Digitaalisuus kehittyy vauhdilla ja tuo jatkuvasti lisääntyviä mahdollisuuksia myös koulutuksen järjestäjille. Nykyaikainen oppiminen ja opettajuus ovat jotain ihan muuta kuin aiemmin.

 

– Opiskelua tai opettajuutta ei voi eristää muun yhteiskunnan ulkopuolelle. Jos haluamme pysyä kilpailussa mukana, meidän on tarjottava parasta mahdollista opetusta, joka valmentaa meiltä valmistuvia nuoria tulevaisuuden työelämään, toteaa Linna.

 

Sosiaalisten taitojen, ongelmanratkaisukyvyn ja päätöksentekotaitojen merkitys lisääntyy entisestään, kun maailma siirtyy vauhdilla verkkoon. Verkon avulla toteutettava opetus tukee näiden taitojen kehittymistä kuin itsestään, muun asiasisällön ohella. Digitaaliset valmiudet ovat keskeinen osa tulevaisuuden työelämää alalla kuin alalla.

Työpari on kehittänyt opetustaan yhdessä, sillä näin innostus säilyy, vaikka välillä tulisi vastaan karikoitakin.

Digitaalisuuteen perustuva opettajuus vaatii rohkeutta, ennakkoluulotonta asennetta ja heittäytymiskykyä. Maailman muuttuminen vaatii uusien digitaitojen opettelua myös opettajilta, vaikka oma suhtautuminen olisikin varauksellista. Usko itseen tai omiin kykyihin voi horjua, kun työelämä vaatii nopeaa kehittymistä ja omalta mukavuusalueelta poistumista. Uuden oppiminen vaatii opettajalta innostuksen lisäksi myös paljon aikaa.

 

Aitojen madaltaminen, kannustaminen uudenlaiseen toimintaan ja käytännön verkkovinkkien jakaminen muille kollegoille on mahdollista SAMKissa syksyllä käynnistyvässä digimentor-toiminnassa, jossa Valo ja Linna ovat mukana. Digimentoroinnin kehittäminen on osa laajaa valmennusohjelmaa, joka tähtää henkilökunnan digitaalisten valmiuksien kehittämiseen ja toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opettajakorkeakoulun kanssa.

Kieltenopetuksen uusi aika

Annika Valon ja Mari Linnan opetus rakentuu käänteiseen pedagogiikkaan (Flipped Learning) ja verkon avulla toteutettavaan pienryhmätyöskentelyyn. Ennen verkkotapaamista opiskelijat perehtyvät opiskeltavaan aiheeseen videoiden tai sähköisen materiaalin avulla. Verkkotapaamisessa jakaudutaan usein pienryhmiin suullisen kielitaidon harjaannuttamiseksi opettajan ohjatessa oppimista. Työpari on kehittänyt opetustaan yhdessä, sillä näin innostus säilyy, vaikka välillä tulisi vastaan karikoitakin.

– Opiskelijoilta on tullut palautetta, että opiskelukavereihin on tullut tutustuttua jopa paremmin verkossa kuin perinteisessä luokkahuoneopetuksessa, kertoo Annika Valo.

 

Jotakin verkko-opiskelun suosiosta kertoo myös se, että verkossa toteutettuihin englannin ja ruotsin kielen kesäopintojaksoihin oli niin runsaasti ilmoittautuneita, että kaikkia ei pystytty tänä vuonna ottamaan mukaan.

 

Opetustyön muuttuminen näkyy myös opettajien henkilökohtaisessa elämässä.

– Teen nykyisin työtä pääsääntöisesti iltaisin ja lauantaisin eli hyvin eri tavalla kuin mitä ajattelin tullessani SAMKiin töihin, kertoo Mari Linna.

 

Digiaika on uusi nykyaika.

 

Katso lisää:

Mari Linna & Annika Valo: Flipped Online Language Teaching. How? Using the HILL concept.

Marko Mikkolan haastattelu digitaalisuudesta. Liittyy SAMKin Digitaalisen opettajuuden valmennusohjelmaan 2016–2017

Ketkä?

Annika Valo
Lehtori, opetusaineina englanti ja saksa

  • Työskentelee pääasiassa liiketalouden aikuisopiskelijoiden parissa
  • SAMKissa vuodesta 2011
  • Digimentori

Mari Linna
Lehtori, opetusaineina ruotsi ja suomi

  • Työskentelee pääasiassa liiketalouden aikuisopiskelijoiden ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden parissa
  • SAMKissa vuodesta 2012
  • Digimentori
  • Svenska folkskolans vänner (SFV) -yhdistyksen stipendi (2016) ansiokkaasta työstä ruotsin kielen hyväksi

BYOD – tuo oma laitteesi

BYOD – bring your own device – on nopeasti yleistyvä toimintatapa niin yrityksissä kuin oppilaitoksissa. Tähän liittyen kaikilta SAMKin opiskelijoilta vaaditaan oman päätelaitteen käyttöä opetuksessa syyslukukauden 2017 alusta.  Myös luokkatiloissa olevat opettajan koneet vähenevät ja opettajat käyttävät enemmän kannettavaa tietokonetta.

Lue lisää BYODista.

 

Kirjoittaja

Jonna Seppälä

Kirjoittaja työskentelee SAMKissa henkilöstön kehittämispäällikkönä.

12.10.2016 | Teksti: Jonna Seppälä | Kuva: Katri Väkiparta

Lisää aiheesta

Satu Aksovaara ja taustalla digiopettaja-ryhmäläisiä.
| Opinnot ja opetus

Digiopettajuus ei ole rakettitiedettä – ”me ollaan tehty tästä ihan liian vaikeaa”

Opettaja kohtaa monta asiaa, mitä ”pitää” tehdä ja millainen ”pitää” olla – olla osallistava, opiskelijalähtöinen, joustava, digitaalinen. Nääntyykö opettaja vai saako hän digipalaset loksahtamaan omaan opettajuuteensa? – Asiat eivät ole mustavalkoisia, sanoo Satu Aksovaara Jyväskylän ammattikorkeakoulun opettajakorkeakoulusta.
SAMKin lehtori Jonna Seppälä.
| SAMK

Jonna Seppälä: Sopiva säpinä pelastaa päivän

Jonna Seppälä, henkilöstön kehittämispäällikkö, vastaa SAMKissa henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisestä.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html