Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueen johtaja Tiina Savola: ”Ihminen on tärkein”
– Täällä on valtava pedagoginen osaaminen ja tietotaito. Ollaan uudistushalukkaita ja vaikka työssä on kiire, etsitään silti uusia keinoja parantaa koulutuksen laatua. Näin hyvinvointi ja terveys -osaamisalueen johtaja Tiina Savola kokee SAMKin, uuden työpaikkansa.

Tiina Savola iloitsee, että hänelle on annettu aikaa ja rauhaa perehtymiseen. – Tämä kukkakin kertoo siitä, että minut on otettu hyvin vastaan. Tämä oli vain tupsahtanut pöydälleni tervetulolahjana.
Helsingissä ennen SAMKiin hakeutumistaan asunut Savola kertoo vierailleensa porilaisen miesystävänsä vuoksi paljon Porissa. Ja ajatelleensa, että kaupungissa on todella kaunista ja mukavia ihmisiä.
– Kun sitten näin osaamisaluejohtajan paikasta ilmoituksen, luin sen. Sivuutin sen kuitenkin ajattelemalla, että olisipa rohkeaa hakea sitä. Yksi tuttu tuli pian tämän jälkeen sanomaan, että Porissa on sinun paikkasi tarjolla. Soitin sitten rehtori Juha Kämärille, hain paikkaa ja tälle tielle päädyin, hän hymyilee.
Ammattikorkeakouluun Tiina Savolalla oli ensimmäinen kosketus 90-luvulla, kun hän opiskeli sosionomiksi (AMK). Hän on valmistunut sen jälkeen valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenaan sosiaalipolitiikka.
– Minulla on myös ammatillisen opettajan pedagoginen pätevyys ja ratkaisukeskeisen valmentajan koulutus. On helpompi suhteuttaa, mitä tapahtuu opetuksen kentällä, kun itsellä on pedagogista tietämystä ja tuntemusta, hän kertoo.
Tiina Savola kokee, että vaikka hänellä on kova vastuu ja paljon haasteita, hän on onnellinen työpaikastaan. Satakunnan alueella on suuret mahdollisuudet profiloitua strategian mukaisesti iäkkäitä ihmisiä palvelemaan.
Ihminen ei katoa
Savola iloitsee, että sai eläkkeelle jääneeltä edeltäjältään Tuula Rouhiainen-Valolta käyttöönsä verkostoja, jotka ovat sote-uudistuksen vuoksi todella tärkeitä. – Me tuomme kentälle juuri ne ammattilaiset, joita jatkossa tarvitaan. On hienoa, että voimme jo nyt olla mukana niissä verkostoissa, joissa uudistuksesta puhutaan.
Hän näkee SAMKin tulevaisuuden kirkkaana. SAMK näyttäytyy hänelle hyvänä verkostoitujana. Menossa on paljon yhteistyökuvioita eri ammattikorkeakoulujen kanssa. Työelämäyhteistyö on onnistunutta.
– Ei tarvitse olla jättisuuria asioita, millä voi profiloitua valtakunnallisesti. Ja toimimme yhä enemmän myös kansainvälisellä tasolla.
Koulutuksessa on osaamisaluejohtajan mielestä tärkeää huomioida elämänkaarinäkökulma. Ihmisen kohtaaminen on alalla myös suurin haaste. Sote-uudistuksen myllerryksessä ei saa unohtaa ihmistä ja hänen tarpeitaan. Aina täytyy lähteä ihmisestä. Ihminen ei katoa.
– Haluan, että kentältä kuuluu vain hyvää opiskelijoistamme. Sosiaali- ja terveysala on niin herkkä ja vaativa ala, että kuka vain ei voi sillä toimia, hän sanoo.
Ikääntyminen vain on osa elämää
Tiina Savola on innostunut erilaisten kulttuuristen menetelmien, kuten musiikin ja taiteen hyödyntämisestä sosiaali- ja terveysalalla.
Uusi kampus osoittaa Tiina Savolan mielestä kunnioitusta henkilökuntaa ja opiskelijoita kohtaan. Hän odottaa innolla, mitä kaikkea kampusten yhdistäminen tuo tullessaan. Hän tutustuu mielellään myös muihin SAMKin aloihin ja koulutuksiin.
– Aluksi ajattelin, että hetkinen, hyppään uuteen tehtävään ja jään ihan yksin. Pian huomasin, että en olekaan jäänyt yksin. Olin päättänyt, että voin kysyä. Se on kantanut hedelmää. Kun olen kuunnellut asiantuntijoiden näkemyksiä, on ollut helpompi tehdä päätöksiä.
Savola on tyytyväinen siihen, että strategiassa vahvuusalaksi on nostettu ikääntyvien palvelut.
– Ikääntyminen on vain osa elämää. Kun puhutaan iäkkäistä ihmisistä, täytyy käyttää arvostavia sanoja. Kaikki eivät ole vanhuksia. Tulee puhua gerontologisesta hoito- ja hoivatyöstä.
– Toivottavasti tulemme olemaan myös käsitteiden uudistajia. Kun olen päässyt tällaiselle paikalle, niin haluan viedä oikeita asioita eteenpäin. Terminologian uudistaminen on yksi niistä.
Elämä ei pyöri vain rahan ympärillä. Kaikki lähtee ihmisten hyvinvoinnista.
– Mitä enemmän kiinnitetään pehmeisiin arvoihin huomiota, sitä parempaa tulostakin saamme aikaiseksi. Olen aina uskonut siihen. Pitää vain muistaa nähdä haasteet mahdollisuuksina ja luottaa ihmisiin, hän sanoo.

Työhistoria
Tiina Savolan työhistoria on todella vivahteikas. Sosionomikoulutuksen jälkeen hän teki töitä lastentarhanopettajana. Yliopiston opiskeluaikana hän aloitti laivalla Pikku Myynä ja Muumipeikkona, pallomeritätinä ja siirtyi myöhemmin risteilypäälliköksi.
Yliopiston jälkeen Savola oli töissä lääninhallituksessa eli nykyisessä aluehallintovirastossa. Ennen SAMKia hän oli useita vuosia Helsingin yliopistolla suunnittelijana hankemaailmassa ja myöhemmin projektipäällikkönä, koulutuspäällikkönä ja viimeiseksi tilauskoulutusten liiketoimintajohtajana.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Kuvataide | Pienet esineet viehättävät nuorten taiteilijoiden näyttelyssä
www.satakunnankansa.fi
Porin Saskiat palkitsi kolme Kankaanpään taidekoulusta valmistunutta taiteilijaa. Heidän töitään on nyt esillä Porissa.