Etsi

”Helpottaa elämää, kun on fyysistä voimaa”

Porin kampuksen käytävillä astelee opiskelija ja mitalimies, jonka puntti ei tutise raskaiden laitteiden ja työkalujen keskellä.

10.10.2016 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Ilkka Ala-Luopa on kiinnostunut konetekniikasta.

Konetekniikan insinööriksi valmistuva Ilkka Ala-Luopa pitää itsensä iskussa painonnoston ja voimanoston avulla.

Viime vuosi oli urheilun osalta erityisen hyvä: avoimen ikäluokan voimanoston SM-kultaa, EM-kultaa, kyykyn MM-pronssia, painonnoston junioreiden SM-pronssi ja sokerina pohjalla painonnoston junioreiden SM-kulta. 23-vuotias mies on ehtinyt saavuttaa paljon, varsinkin kun harrastuksen alkukipinä oli kunnon kohottaminen.

– Saliharjoittelun aloitin 14-vuotiaana ja voimaharjoittelu tuli kuvioihin lukioaikana. 2012 olivat ensimmäiset voimanostokisat ja sen jälkeen armeija ja opintojen aloittaminen.  Kisaaminen alkoi uudelleen vuonna 2014, Ilkka kertoo.

Hän uskoo, että hyvä fyysinen kunto ja voima auttavat pärjäämään elämässä ja työssä.

Tehdastyöt kiinnostavat, ei toimistohommat ja paikallaan istuminen. Siellä näen tulevaisuuteni, kunnossapitotöissä ja työporukan esimiehenä.

– Ammattilaiseksi ei Suomessa ole mahdollisuuksia. Harrastamalla pysyy pilke silmäkulmassa. Tavoitteena on, että pystyisi harrastamaan lajia mahdollisimman pitkään.

Harrastus on tuonut myös luottamustoimen. Ilkka toimii tänä vuonna kotikylän seuran, Merikarvian voimailijoiden, puheenjohtajana.

Pohjoismaiden mestaruuskisat ja EM-kisat ovat tähtäimessä seuraavaksi. Ensi vuonna on edessä siirtyminen 23-vuotiaista avoimeen ikäluokkaan, mikä tietää myös valintaa: päälajin muuttumista painonnostoon.

Opiskelun ja harrastuksen yhdistäminen ei ole tuottanut ongelmia. Ilkka tähtää insinöörinä erityisesti kenttä- ja kunnossapitotöihin, niitä hän on tehnyt myös työharjoittelussa.

– Tehdastyöt kiinnostavat, ei toimistohommat ja paikallaan istuminen. Siellä näen tulevaisuuteni, kunnossapitotöissä ja työporukan esimiehenä.

Ilkka on hankkinut työkokemusta harjoittelussa ja kesätöissä. Hän on ollut mukana SAMKin opiskeluprojekteissa, joissa on tehty niin sähköautoa kuin saunavaunuakin. Käsillä tekemistä on opiskelujen aikana riittänyt.

Lisää aiheesta

Vuoden 2016 yrityskiihdyttamoyrittaja Laura Ylakorpi
| Yrittäjyys

Vuoden 2016 yrityskiihdyttämöyrittäjä: Konetekniikan opiskelijan yllättävä intohimo

Bistro Bayn nuori yrittäjä vaihtoi koneet ruuanlaittoon ja ravintolan pyörittämiseen. – Puhuttiin, että pitäisikö oikeasti laittaa oma ravintola. Voisihan sitä jahkailla vaikka kuinka pitkään – ja vanhana sanoa, että ”oishan sitä voinut”, kuvailee parin vuoden takaisia mietteitään Laura Yläkorpi.
Ossi Ojansivu (vas.), Jarkko Halmela ja Aleksi Aaltonen ovat olleet mukana opiskelijaprojektissa.
| Teknologia

Vanhasta kuplasta tuli sähköauto opiskelijoiden käsissä

SAMKissa on viime vuosina rakennettu opiskelijatyönä Volkswagen Kleinbusista sähköauto ja SMV-asuntovaunusta saunavaunu. Viimeisimpänä työnä sähköautoksi on valmistunut Volkswagen ”Kupla”.

Uusimmat uutiset

Kuukauden kuva Ottilia Roos Identiteetti grafiikanvedos
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Ottilia Roos: Identiteetti

– Grafiikka on minulle mielenkiintoista teknisyytensä sekä monipuolisuutensa vuoksi. Taiteenlajin äärettömät mahdollisuudet jaksavat hämmästyttää minua vieläkin. En pane pahakseni myöskään sitä, kuinka tunnen itseni pieneksi tiedemieheksi leikitellessäni erilaisilla grafiikan tekniikoilla. Tällä hetkellä nautin lääketieteeseen liittyvien aihealueiden kuvaamisesta, kirjoittaa Ottilia Roos, joka valmistui SAMKista kuvataiteilijaksi kesäkuussa 2019.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

  • RT @MeriOlenius I was selected to participate in International Clean Energy challenge. Our team won the award for most creative ide… https://t.co/LVTfhzqmzv
  • Henkilöstöpäivässä on tänään palkittu vuoden julkaisija, hanketoimijat, aloite, menestystarina, vuoden samkilainen… https://t.co/wUJ2NT4W47
  • RT @sataeduKrista Hyvinvointiteknologian tiimityön tulos☀️toiminta-,fysioterapeutti,insinööri ☀️apuvälineet erityislapsille käsityönä… https://t.co/aT5xltXBsM