”Helpottaa elämää, kun on fyysistä voimaa”

Porin kampuksen käytävillä astelee opiskelija ja mitalimies, jonka puntti ei tutise raskaiden laitteiden ja työkalujen keskellä.

10.10.2016 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Ilkka Ala-Luopa konetekniikan laboratoriossa.

 Ilkka Ala-Luopa on kiinnostunut konetekniikasta.

Konetekniikan insinööriksi valmistuva Ilkka Ala-Luopa pitää itsensä iskussa painonnoston ja voimanoston avulla.

Viime vuosi oli urheilun osalta erityisen hyvä: avoimen ikäluokan voimanoston SM-kultaa, EM-kultaa, kyykyn MM-pronssia, painonnoston junioreiden SM-pronssi ja sokerina pohjalla painonnoston junioreiden SM-kulta. 23-vuotias mies on ehtinyt saavuttaa paljon, varsinkin kun harrastuksen alkukipinä oli kunnon kohottaminen.

– Saliharjoittelun aloitin 14-vuotiaana ja voimaharjoittelu tuli kuvioihin lukioaikana. 2012 olivat ensimmäiset voimanostokisat ja sen jälkeen armeija ja opintojen aloittaminen.  Kisaaminen alkoi uudelleen vuonna 2014, Ilkka kertoo.

Hän uskoo, että hyvä fyysinen kunto ja voima auttavat pärjäämään elämässä ja työssä.

Tehdastyöt kiinnostavat, ei toimistohommat ja paikallaan istuminen. Siellä näen tulevaisuuteni, kunnossapitotöissä ja työporukan esimiehenä.

– Ammattilaiseksi ei Suomessa ole mahdollisuuksia. Harrastamalla pysyy pilke silmäkulmassa. Tavoitteena on, että pystyisi harrastamaan lajia mahdollisimman pitkään.

Harrastus on tuonut myös luottamustoimen. Ilkka toimii tänä vuonna kotikylän seuran, Merikarvian voimailijoiden, puheenjohtajana.

Pohjoismaiden mestaruuskisat ja EM-kisat ovat tähtäimessä seuraavaksi. Ensi vuonna on edessä siirtyminen 23-vuotiaista avoimeen ikäluokkaan, mikä tietää myös valintaa: päälajin muuttumista painonnostoon.

Opiskelun ja harrastuksen yhdistäminen ei ole tuottanut ongelmia. Ilkka tähtää insinöörinä erityisesti kenttä- ja kunnossapitotöihin, niitä hän on tehnyt myös työharjoittelussa.

– Tehdastyöt kiinnostavat, ei toimistohommat ja paikallaan istuminen. Siellä näen tulevaisuuteni, kunnossapitotöissä ja työporukan esimiehenä.

Ilkka on hankkinut työkokemusta harjoittelussa ja kesätöissä. Hän on ollut mukana SAMKin opiskeluprojekteissa, joissa on tehty niin sähköautoa kuin saunavaunuakin. Käsillä tekemistä on opiskelujen aikana riittänyt.

Lisää aiheesta

Vuoden 2016 yrityskiihdyttamoyrittaja Laura Ylakorpi
| Yrittäjyys

Vuoden 2016 yrityskiihdyttämöyrittäjä: Konetekniikan opiskelijan yllättävä intohimo

Bistro Bayn nuori yrittäjä vaihtoi koneet ruuanlaittoon ja ravintolan pyörittämiseen. – Puhuttiin, että pitäisikö oikeasti laittaa oma ravintola. Voisihan sitä jahkailla vaikka kuinka pitkään – ja vanhana sanoa, että ”oishan sitä voinut”, kuvailee parin vuoden takaisia mietteitään Laura Yläkorpi.
Ossi Ojansivu (vas.), Jarkko Halmela ja Aleksi Aaltonen ovat olleet mukana opiskelijaprojektissa.
| Teknologia

Vanhasta kuplasta tuli sähköauto opiskelijoiden käsissä

SAMKissa on viime vuosina rakennettu opiskelijatyönä Volkswagen Kleinbusista sähköauto ja SMV-asuntovaunusta saunavaunu. Viimeisimpänä työnä sähköautoksi on valmistunut Volkswagen ”Kupla”.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen