Harjoittelu Australiassa antoi Sannille uutta perspektiiviä elämään

Sosionomiopiskelija Sanni Tuominen suoritti harjoittelujaksonsa Australian Gold Coastilla. Kokemus avarsi maailmankuvaa ja opetti hänelle ainutlaatuisia työelämätaitoja.

Sanni Tuominen Australiassa vesiputouksilla.

Vapaa-ajalla Sannilla oli aikaa nauttia uudesta asuinympäristöstään.

– Australia vaikutti mielenkiintoiselta kohteelta. Lisäksi eräällä SAMKin opettajalla oli kohdemaassa kontakti, ja hänen kauttaan harjoittelupaikka oli helposti saatavilla. Kyseisessä paikassa oli myös ollut SAMKin opiskelijoita harjoittelussa ennenkin, joten lähestyminen oli helppoa, Sanni aloittaa, ja perustelee päätöstään lähteä vaihtoon Australiaan.

– Ulkomailta saa sellaista ainutlaatuista kokemusta, jota vastaavaa ei saisi esimerkiksi jäämällä harjoitteluun kotimaahan.

Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus tärkeää

Päätös lähteä ulkomaille harjoitteluun oli Sannille selvää. Käytännön järjestelyt tuntuivat kuitenkin välillä jopa haastavilta, joten hän kannustaa ulkomaan vaihtoon aikovia olemaan oma-aloitteisia ja ottamaan asioista huolellisesti selvää hyvissä ajoin.

– Oma-aloitteisuus on tärkeää myös siksi, että käytännön järjestelyt kohdemaassa voivat vaatia paljon omaa aktiivisuutta.

Varsinkin asumisjärjestelyissä Sanni kehottaa harjoitteluun lähteviä olemaan ajoissa ja aktiivisesti liikkeellä sekä käyttämään luovuutta.

– Harjoittelumme kesti kolme kuukautta, mikä aiheutti haasteita asunnon löytämisessä. Australiassa suurin osa vuokrattavista asunnoista vaatii vähintään puolen vuoden sitoutumisen, joten lukuisten yritysten jälkeen päädyimme majoittumaan vuorotellen muutamassa eri hostellissa ja loppuajan eräässä loma-asunnossa. Erikoinen, mutta toimiva ratkaisu, Tuominen naurahtaa.

Vieraan kielen käyttämisen pelkoa ei Tuomisen mukaan myöskään kannata tuntea. Heikkokin englanti kehittyy, kun sitä käyttää päivittäin.

– Jokainen tulee varmasti toimeen.

Käytännön neuvona hän suosittelee myös luottokortin hankkimista.

Suomalaisena piti poisoppia suorittamisesta

Harjoittelun aikana Sanni oppi paljon australialaisesta työelämäkulttuurista.

– Australiassa työskentely on huomattavasti vähemmän suorituskeskeistä kuin Suomessa, ja töihin mentiin pitämään hauskaa siinä missä työskentelemään. Suomalaisena piti jopa hieman poisoppia siitä suorittamisfiiliksestä. Työajat ja -käytännöt eivät juuri eronneet Suomesta, mutta isoimman eron teki juuri tuo yleinen asioihin suhtautuminen ja ilmapiirin rentous.

Tuominen kertoo myös, ettei rento ja ystävällinen kulttuuri rajoittunut vain työpaikoille – tuntematon vastaantulija saattoi toivottaa mukavaa päivää hymyn kera keskellä katua.

– Australia oli kyllä ihana paikka. Lähtisin sinne vaikka heti takaisin, elleivät kaikki läheiseni olisi täällä Suomessa. Harkitsen tätä mahdollisuutta ihan vakavasti edelleen.

Kysyttäessä, mikä oli paras asia harjoittelukokemuksessa, Sannin on hankala keksiä yhtä vastausta.

– Koko reissu oli unohtumaton, upea kokemus. En vaihtaisi siitä mitään. Jos yksi asia pitää nimetä, niin se, että sain sellaista ainutlaatuista taitoa työelämään, jota muilla ei ole. Voin soveltaa näitä käytäntöjä Suomessa ja ehkä tuoda mukanani hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten asiat voisi toisaalta tehdä.

Kolme kuukautta toisessa maassa tekivät Sanniin lähtemättömän vaikutuksen.

– Minulla ei ollut juuri erityisiä odotuksia harjoittelun suhteen. Menin tosi avoimin mielin nähdäkseni, mitä tällaisella kokemuksella olisi minulle antaa. Kaikki, mitä siellä koin, ylitti kyllä isoimmatkin odotukset. Koen kyllä tulleeni erilaisena ihmisenä takaisin kuin lähtiessä. Se ei ollut pelkästään työharjoittelun ansiota, vaan ylipäätään kokemusta vieraassa maassa asumisesta.

Tuomisella on selkeä vastaus kaikille, jotka ovat joskus edes harkinneet harjoittelua ulkomailla.

– Tee se. Suosittelen tätä kokemusta kaikille.

Tutustu sosiaalialan koulutukseen Sanni Tuominen 1

Sanni Tuominen

Sosionomiopiskelija Sanni Tuominen suoritti harjoittelujaksonsa Australian Gold Coastilla. Kokemus avarsi maailmankuvaa sekä opetti hänelle ainutlaatuisia työelämätaitoja

[fts_facebook type=page id=109460739074035 access_token=EAAP9hArvboQBAHuZCilXkHK0ZAvIIgxDxHyRNG8kAYXgpYqQS5WnXHclzsey8DCASQN9liVavKPbuGkRhgQ5W3AAu733GtZBFMZCVrqp6jyDTwLbsIGNnvxmrWZCgmEiZARi00Y5vZCTDbmHke3zNWLWeR32v6JRx8NgXTk5VmVQwZDZD posts=3 height=500px description=no posts_displayed=page_only] [fts_twitter twitter_name=satakunnanamk tweets_count=4 twitter_height=500px cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no] [fts_instagram instagram_id=17841400714380848 access_token=IGQVJXNWt3U1AwMy0ySUZAybzBFNnlxN1dXM0RDNVBxNzBPZAmgyWXRUdTN2dlNucEtuekhocWxkSFVHb0hhUWJPbUhZAend4X2xuNm9QU2UxTG1IMnNvTVJQa1BtMUxIYnc0WEZA5akh3 pics_count=6 type=basic height=500px super_gallery=yes columns=1 force_columns=no space_between_photos=1px icon_size=65px hide_date_likes_comments=no] [fts_youtube vid_count=4 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=no vids_in_row=1 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=5px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 username=samkcommunications]

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.