Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

Ympäristöministeriön tavoitteena on, että rakennusten hiilijalanjälki otetaan huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä. Satakunnan ammattikorkeakoulun KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hanke hakee pilottikohteiksi erityyppisiä uudisrakennushankkeita ja rakennusalan eri toimijoita.

28.10.2020 | Teksti: Mari Kujala | Kuva: Mari Kujala

Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
SAMK osallistui keväällä 2020 Ympäristöministeriön laatiman rakennuksen hiilijalanjäljen laskentamallin pilotointiin laatimalla hiilijalanjälkilaskelman MVR-Yhtymä Oy:n rakenteilla olevaan Karhunpesä-kerrostaloon.

­Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen.

– Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat siis yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin, kertoo projektipäällikkö Mari Kujala.

Pilottikohteeksi valituille rakennushankkeille tehdään oma hiilijalanjälkilaskelma. Hankkeen kautta on mahdollista saada myös maksutonta ohjausta ja neuvontaa rakennuksen hiilijalanjälkiteemaan liittyen. Pilottikohteen tarvitsee toimittaa hankkeen käyttöön ainoastaan kohteen sähköiset rakennuspiirustukset. Osallistuminen on maksutonta.

Millaiset kohteet sopivat pilottikohteiksi?

Pilottikohteiksi haetaan erityyppisiä uudisrakennushankkeita. Toiveena on saada mukaan myös kohteita, jotka on mallinnettu ja joista on olemassa 3D-tietomalli. Kujala kannustaa hakemaan rohkeasti mukaan hankkeeseen.

– Pilottikohteeksi voi hakea esimerkiksi urakoitsijat, suunnittelijat ja rakennuttajat. Myös omakotitalojen rakentajat voivat ottaa yhteyttä.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä marraskuun 2020 loppuun mennessä projektipäällikkö Mari Kujalaan, p. 044 710 3277, mari.kujala[at]samk.fi

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeessa tehdään tutkimustyötä ja laaditaan esimerkkikortteja eri rakenneratkaisujen hiilijalanjäljestä sekä eri rakennusmateriaalien vaikutuksesta rakennuksen hiilijalanjälkeen.

28.10.2020 | Teksti: Mari Kujala | Kuva: Mari Kujala

Lisää aiheesta

Aidoilla suojattu rakennustyömaa
| SAMK

SAMK testasi uutta ympäristöministeriön rakennuksen hiilijalanjäljen laskentamallia

Oletko koskaan miettinyt, että rakennusmateriaalin tai rakennuksen lämmitysjärjestelmän valinnalla on merkitystä myös ympäristön kannalta? Nämä molemmat vaikuttavat siihen, kun tutkitaan rakennuksen elinkaaren tai energiankulutuksen hiilijalanjälkeä.
Mari Kujala seisoo ulkona rakennuksen edustalla
| Energia

Rakennusten kasvihuonepäästöt esillä Porin asuntomessuilla – katso rakentajan muistilista

Rakennukset tuottavat suuren osan kasvihuonekaasupäästöistä. Päästöihin vaikuttavat rakentaminen ja materiaalit, mutta ennen muuta rakennuksen koko elinkaari. SAMKissa on tutkittu Porin asuntomessujen neljää rakennuskohdetta. Tuloksiin pääsee perehtymään koko messujen ajan Vähä0-infopisteessä Karhukorttelissa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen