Esteetön aistipolku – green care -tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän.

20.6.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.

Polku kulkee kauniissa pihapiirissä. Sen varrella on erilaisia toimintapisteitä, joissa tunnistellaan puita ja kasveja, tuoksutellaan tervaa ja maistellaan erilaisia makuja kuten koivun mahlaa ja kuusenkerkkäsiirappia. Polulla on myös tasapainorata ja kanatarha, ja sen varrella voi kokeilla yrttien istuttamista, sahaamista ja kotivalmisteisten savitiilien valmistusperiaatetta.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa vakea kokoontuu testiryhmaksi

Esteetön aistipolku syntyi SAMKin restonomiopiskelijan Elina Norrbackan opinnäytetyön tuotoksena Kurkikorven varamummolaan Kankaanpäähän.

Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä:  Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

– Toiminnan taustalla on muutto kotitilalle, kertoo Kurkikorven isäntäpari, Sirkka ja Asko Riitahuhta.

Sirkka on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja ja villiyrittineuvoja, joka tuottaa Kurkikorvessa erilaisia hyvinvointi- ja maatilamatkailupalveluita.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa isantapari

Kurkikorven isäntäpari toivottaa vieraat tervetulleiksi. ”Esteetön aistipolku” luotiin Elina Norrbackan opinnäytetyönä. Kuvat: Jaana Ruoho.

Green care – luontohoivaa ja luontovoimaa

Luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämisen yhteydessä puhutaan Green Caresta, joka tarkoittaa luonto- ja eläinavusteisten menetelmien ammatillista käyttöä hyvinvointipalveluissa.

Termit ovat moninaiset. Sosiaali- ja terveyspalveluiden, jotka ovat säänneltyjä, yhteydessä puhutaan luontohoivasta ja vapaa-ajan virkistyspalveluiden yhteydessä puolestaan luontovoimasta.

Satakunnan ammattikorkeakoulu toteuttaa Satakunnassa 1.11.2015-28.2.2016 Green Care -tiedonvälityshanketta, jossa levittään tietoa aiheesta ja aktivoidaan yrittäjiä kehittämään toimintaansa Green Caren avulla.

Elina Norrbackan opinnäytetyön on tarkoitus valmistua syksyllä 2015, ja siinä raportoidaan myös asiakaspalautekysely.

Kirjoittaja

Jaana Ruoho

Jaana Ruoho toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa matkailupalveluiden lehtorina ja projektipäällikkönä matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmässä. Opetustehtävien lisäksi hän on vetänyt SAMKin green care -hankkeita vuodesta 2013 lähtien.

Lisää aiheesta

Opiskelijoita SAMKin kirjastossa.
| SAMK

Kevään yhteishaku päättyi − SAMKin hakijamäärä kasvoi

Yhteishaku ammattikorkeakouluihin on päättynyt. SAMKiin oli ensisijaisia hakijoita lähes 3200 ja hakemuksia yhteensä lähes 10200. Aloituspaikkoja kohti vetovoima oli keskimäärin 2,5 ensisijaista hakijaa.
Saara Vuorisalo tutkii sairaanhoitajan puvussa hyllyä sivuttain kameraan.
| SAMK

Hoitoala oli sairaanhoitajaksi opiskelevan Saaran ainoa vaihtoehto

Saara Vuorisalo opiskelee SAMKissa toista vuotta sairaanhoitajaksi. Hän on käynyt aikaisemmin lukion ja jatko-opintoja pohtiessa ainoaksi vaihtoehdoksi nousi hoitoala. Saara kuvailee itseään empaattiseksi ja ihmisläheiseksi, minkä vuoksi kokee sopivansa alalle.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html