Esteetön aistipolku – green care -tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän.

20.6.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.

Polku kulkee kauniissa pihapiirissä. Sen varrella on erilaisia toimintapisteitä, joissa tunnistellaan puita ja kasveja, tuoksutellaan tervaa ja maistellaan erilaisia makuja kuten koivun mahlaa ja kuusenkerkkäsiirappia. Polulla on myös tasapainorata ja kanatarha, ja sen varrella voi kokeilla yrttien istuttamista, sahaamista ja kotivalmisteisten savitiilien valmistusperiaatetta.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa vakea kokoontuu testiryhmaksi

Esteetön aistipolku syntyi SAMKin restonomiopiskelijan Elina Norrbackan opinnäytetyön tuotoksena Kurkikorven varamummolaan Kankaanpäähän.

Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä:  Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

– Toiminnan taustalla on muutto kotitilalle, kertoo Kurkikorven isäntäpari, Sirkka ja Asko Riitahuhta.

Sirkka on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja ja villiyrittineuvoja, joka tuottaa Kurkikorvessa erilaisia hyvinvointi- ja maatilamatkailupalveluita.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa isantapari

Kurkikorven isäntäpari toivottaa vieraat tervetulleiksi. ”Esteetön aistipolku” luotiin Elina Norrbackan opinnäytetyönä. Kuvat: Jaana Ruoho.

Green care – luontohoivaa ja luontovoimaa

Luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämisen yhteydessä puhutaan Green Caresta, joka tarkoittaa luonto- ja eläinavusteisten menetelmien ammatillista käyttöä hyvinvointipalveluissa.

Termit ovat moninaiset. Sosiaali- ja terveyspalveluiden, jotka ovat säänneltyjä, yhteydessä puhutaan luontohoivasta ja vapaa-ajan virkistyspalveluiden yhteydessä puolestaan luontovoimasta.

Satakunnan ammattikorkeakoulu toteuttaa Satakunnassa 1.11.2015-28.2.2016 Green Care -tiedonvälityshanketta, jossa levittään tietoa aiheesta ja aktivoidaan yrittäjiä kehittämään toimintaansa Green Caren avulla.

Elina Norrbackan opinnäytetyön on tarkoitus valmistua syksyllä 2015, ja siinä raportoidaan myös asiakaspalautekysely.

Kirjoittaja

Jaana Ruoho

Jaana Ruoho toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa matkailupalveluiden lehtorina ja projektipäällikkönä matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmässä. Opetustehtävien lisäksi hän on vetänyt SAMKin green care -hankkeita vuodesta 2013 lähtien.

Lisää aiheesta

| SAMK

SAMKista valmistui maaliskuussa yhteensä 75 opiskelijaa

SAMKista valmistui maaliskuussa yhteensä 75 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti ylemmän AMK -tutkinnon. Kaikki valmistuneet eivät ole halunneet nimeään julkisuuteen. SAMK onnittelee kaikki valmistuneita.
| SAMK

SAMKin vetovoima kasvoi
– Yksittäiseen koulutukseen jopa yli 1000 hakijaa

Haku SAMKin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. SAMKiin oli hakijoita yli 8000, joista ensisijaisia oli lähes 2700. Yhteishaussa opiskelupaikkaa haki keskimäärin lähes kolme ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohti.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA