Etsi

Esteetön aistipolku – green care -tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän.

20.6.2016 | Teksti: Anne Sankari

Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.

Polku kulkee kauniissa pihapiirissä. Sen varrella on erilaisia toimintapisteitä, joissa tunnistellaan puita ja kasveja, tuoksutellaan tervaa ja maistellaan erilaisia makuja kuten koivun mahlaa ja kuusenkerkkäsiirappia. Polulla on myös tasapainorata ja kanatarha, ja sen varrella voi kokeilla yrttien istuttamista, sahaamista ja kotivalmisteisten savitiilien valmistusperiaatetta.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa vakea kokoontuu testiryhmaksi

Esteetön aistipolku syntyi SAMKin restonomiopiskelijan Elina Norrbackan opinnäytetyön tuotoksena Kurkikorven varamummolaan Kankaanpäähän.

Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä:  Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

– Toiminnan taustalla on muutto kotitilalle, kertoo Kurkikorven isäntäpari, Sirkka ja Asko Riitahuhta.

Sirkka on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja ja villiyrittineuvoja, joka tuottaa Kurkikorvessa erilaisia hyvinvointi- ja maatilamatkailupalveluita.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa isantapari

Kurkikorven isäntäpari toivottaa vieraat tervetulleiksi. ”Esteetön aistipolku” luotiin Elina Norrbackan opinnäytetyönä. Kuvat: Jaana Ruoho.

Green care – luontohoivaa ja luontovoimaa

Luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämisen yhteydessä puhutaan Green Caresta, joka tarkoittaa luonto- ja eläinavusteisten menetelmien ammatillista käyttöä hyvinvointipalveluissa.

Termit ovat moninaiset. Sosiaali- ja terveyspalveluiden, jotka ovat säänneltyjä, yhteydessä puhutaan luontohoivasta ja vapaa-ajan virkistyspalveluiden yhteydessä puolestaan luontovoimasta.

Satakunnan ammattikorkeakoulu toteuttaa Satakunnassa 1.11.2015-28.2.2016 Green Care -tiedonvälityshanketta, jossa levittään tietoa aiheesta ja aktivoidaan yrittäjiä kehittämään toimintaansa Green Caren avulla.

Elina Norrbackan opinnäytetyön on tarkoitus valmistua syksyllä 2015, ja siinä raportoidaan myös asiakaspalautekysely.

Kirjoittaja

Jaana Ruoho

Jaana Ruoho toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa matkailupalveluiden lehtorina ja projektipäällikkönä matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmässä. Opetustehtävien lisäksi hän on vetänyt SAMKin green care -hankkeita vuodesta 2013 lähtien.

Lisää aiheesta

PK4 paperikone.
| Teknologia

YAMK-opinnäyte: Moottorihuollot ja hankinnat kehitystyön kohteena

Satakunnan ammattikorkeakoulun tekniikan ylemmän AMK-koulutusohjelman opiskelija Jarno Bergman tutki ja kehitti UPM Kymmene Oyj Suomen alueella olevien sellu- ja paperitehtaiden moottorihuoltoja ja -hankintoja.
| SAMK

SAMK palkitsi parhaat opinnäytetyöt

SAMKissa palkitaan parhaat opinnäytetyöt vuosittain järjestettävässä Osaaja-opinnäytetyökilpailussa neljässä eri sarjassa. Vuoden 2019 opinnäytetyökilpailuun osallistuivat kaikki vuoden 2018 aikana valmistuneet opinnäytetyöt, joiden arvosana on paras eli 5. Kilpailutöitä oli kaikkiaan 120. Osaajat palkittiin vuosittaisen publiikin eli valmistujaisjuhlan yhteydessä 14.6.2019.

Uusimmat uutiset

| SAMK

Kesäharjoittelijat kehuvat kokemustaan SAMKissa

SAMKissa on ollut kesäkuun ensimmäisten viikkojen ajan töissä kahdeksan 15-18-vuotiasta kesäharjoittelijaa. Porin ja Rauman kampuksilla työskennelleet nuoret ovat toteuttaneet kaikkea inventaariosta piirtämiseen, ja jokainen on kehunut kokemustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA