Esteetön aistipolku – green care -tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän.

20.6.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.

Polku kulkee kauniissa pihapiirissä. Sen varrella on erilaisia toimintapisteitä, joissa tunnistellaan puita ja kasveja, tuoksutellaan tervaa ja maistellaan erilaisia makuja kuten koivun mahlaa ja kuusenkerkkäsiirappia. Polulla on myös tasapainorata ja kanatarha, ja sen varrella voi kokeilla yrttien istuttamista, sahaamista ja kotivalmisteisten savitiilien valmistusperiaatetta.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa vakea kokoontuu testiryhmaksi

Esteetön aistipolku syntyi SAMKin restonomiopiskelijan Elina Norrbackan opinnäytetyön tuotoksena Kurkikorven varamummolaan Kankaanpäähän.

Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä:  Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

– Toiminnan taustalla on muutto kotitilalle, kertoo Kurkikorven isäntäpari, Sirkka ja Asko Riitahuhta.

Sirkka on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja ja villiyrittineuvoja, joka tuottaa Kurkikorvessa erilaisia hyvinvointi- ja maatilamatkailupalveluita.

Esteeton luontopolku Kankaanpaassa isantapari

Kurkikorven isäntäpari toivottaa vieraat tervetulleiksi. ”Esteetön aistipolku” luotiin Elina Norrbackan opinnäytetyönä. Kuvat: Jaana Ruoho.

Green care – luontohoivaa ja luontovoimaa

Luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämisen yhteydessä puhutaan Green Caresta, joka tarkoittaa luonto- ja eläinavusteisten menetelmien ammatillista käyttöä hyvinvointipalveluissa.

Termit ovat moninaiset. Sosiaali- ja terveyspalveluiden, jotka ovat säänneltyjä, yhteydessä puhutaan luontohoivasta ja vapaa-ajan virkistyspalveluiden yhteydessä puolestaan luontovoimasta.

Satakunnan ammattikorkeakoulu toteuttaa Satakunnassa 1.11.2015-28.2.2016 Green Care -tiedonvälityshanketta, jossa levittään tietoa aiheesta ja aktivoidaan yrittäjiä kehittämään toimintaansa Green Caren avulla.

Elina Norrbackan opinnäytetyön on tarkoitus valmistua syksyllä 2015, ja siinä raportoidaan myös asiakaspalautekysely.

Kirjoittaja

Jaana Ruoho

Jaana Ruoho toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa matkailupalveluiden lehtorina ja projektipäällikkönä matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmässä. Opetustehtävien lisäksi hän on vetänyt SAMKin green care -hankkeita vuodesta 2013 lähtien.

Lisää aiheesta

Elina Elo esittelee opiskelijoille suunnattua aistiesteetöntä Relaamoa, joka on vapaasti käytettävissä Porin kampuksella.
| SAMK

Opiskelijoiden hyvinvointi keskeistä SAMKissa – Kyselytutkimus paljasti näkemyksiä ja tarpeita

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely, viimeksi se tehtiin keväällä. Vaikka opiskelijoiden vointi herättää valtakunnallisesti huolta, SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.
SAMKin opiskelijoita kirjastossa.
| SAMK

Syksyn haut päättyivät – SAMKiin noin 9 000 hakijaa

Syksyn hakuaika on päättynyt. SAMKiin haki syksyn yhteishaussa ja englanninkielisten koulutusten erillishaussa yhteensä noin 9000 hakijaa. Yhteishaussa yhtä aloituspaikkaa kohti oli keskimäärin 5,18 ensisijaista hakijaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen