Energiatehokkuuden vaatimukset kasvavat – Raumalla pilotoidaan merisektorin ratkaisuja
Energiatehokkuuden vaatimukset kasvavat maalla ja merellä. Rauman Seaside Industry Park ja satama ovat SataMari-hankkeen pilottikohteet, joissa käydään läpi toiminnot ja uudet liiketoimintamahdollisuudet.

Hankkeen lähtökohtana on selvittää Satakunnan merisektorin energiatehokkuuden nykytilanne ja valmistautuminen tuleviin säädöksiin. Ne edellyttävät, että päästöjä – kuten hiilidioksidin määrää – ilmakehään rajoitetaan.
Tärkein tavoite on kuitenkin löytää käytännön toimia. Se tapahtuu pilotoimalla energiatehokkaita ratkaisuja. Viime talvena tehtiin lämpökameramittauksia Seaside Industry Parkissa ja Rauman satamassa, ja energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Aleksi Granfors tekee Euroports Oy:lle opinnäytetyötään aurinkopaneeleista. Pilotoinnin kyljessä kehitetään ohjeistus- ja päätöksentekotyökalu yritysten energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämisen avuksi.
Energiatehokkuuden säästöpotentiaali on melkoinen
Energiatehokkuus on iso asia, kun puhutaan isoista toimijoista.
– Meillä on Seaside Industry Parkissa valtavan iso, 25 000 neliömetrin tuotantohallikokonaisuus. SAMK selvittää millaisia rakenteellisia muutos- ja korjaustarpeita on, kertoo Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Timo Luukkonen.
Energiasyöpöiksi on lämpökameroin todettu seinärakenteet, joissa on puutteellisesti eristeitä tai joissa ne ovat vaurioituneet, ikkunat sekä hallin ovet tuotannon eri vaiheissa. Nyt selvitetään muun muassa sitä, millaisia ratkaisuja ovien kanssa pitäisi tehdä – ovatko ne teknisiä vai liittyvätkö ne käyttäytymiseen.
Nyt selvitetään muun muassa sitä, millaisia ratkaisuja ovien kanssa pitäisi tehdä – ovatko ne teknisiä vai liittyvätkö ne käyttäytymiseen
Luukkonen toivoo, että SAMK pystyy tuottamaan tiedon siitä, mitä missäkin hallissa on tehtävä.
– Problematiikka oli tiedossa, ja asiaan haluttiin selvyyttä. Energiatehokkuusinvestointeja joka tapauksessa tehdään, joten Heikki Koivisto soitti oikealla hetkellä ja kyseli halukkuuttamme osallistua SataMari -hankkeeseen.
Sähköön ja lämpöön uppoaa vuodessa noin miljoona euroa, joten säästöpotentiaali on melkoinen.
– Kaikki liittyy satakuntalaisen meriklusterin kannattavuuteen ja imagoon. Tavoitteena on parantaa alueen kilpailukykyä vastaamaan paremmin kiristyvään ympäristösäätelyyn uusilla cleantech-ratkaisuilla ja digitalisaation avulla, toteaa SataMarin projektipäällikkö Minna Keinänen-Toivola SAMKista.
Seaside Industy Parkissa on meneillään myös hankkeita muiden toimijoiden kanssa: Alueelle on tekeillä 500kW:n aurinkovoimala joka tuottaa 1800 panelin avulla noin 420MWh vuodessa aurinkosähköä. Lisäksi alkamassa Älykäs Instrumentointijärjestelmä - hanke Suomen ympäristökeskuksen kanssa.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error