Eloa ja elinkeinoa Itämerestä – Meremme tähden -tapahtuma Rauman kampuksella 9.5. klo 9–18

Meremme Tähden on Itämeri-tapahtuma, joka järjestetään Raumalla jo kahdeksannen kerran Eurooppa-päivänä 9.5.2019 klo 9–18 teemalla ”Eloa ja elinkeinoa”.

Meressä riittää eloa ja monelle meri merkitsee myös elinkeinoa. Itämeri on osa monia eri elämänalueita, unohtamatta kuitenkaan haasteita meren tilassa. Tapahtumaan osallistuu satoja ihmisiä lapsista ammattilaisiin, tutkijoista veneilijöihin.

Jokaiselle jotakin: Meremme Tähden

Itämeri on monen elinkeinon aihe ja lähde. Länsirannikolla meriklusterin tilauskanta on lupaava. Matkailu on kasvava palveluliiketoiminnan ala. Luonnossa liikkuminen ja veneily ovat suosittuja vapaa-ajanvietto tapoja. Toisaalta Itämeren tila ja sen parantaminen on yhteinen huolenaihe.

Koululaisille toimintaa

Aamupäivällä (9–12) tapahtumaan saapuu kolme sataa 4–6 luokkalaista opettajineen Raumalta, Eurajoelta ja jopa Raisiosta saakka. Paikan päällä he pääsevät tutustumaan yli 25:llä tapahtumapisteellä mm. laivasimulaattoriin, melontaharrastukseen, lämpökamerakuvaukseen, laivanrakennukseen, kierrätysmuovin matkaan sekä jätevesiasioihin.

Elinkeinoa merestä

Koululaisten toimintapisteet muuntuvat aikuisille suunnatuiksi ständeiksi (klo 15–16.30). Meriteollisuuspainotteisissa työpajoissa (klo 13–15) asiantuntijat kertovat energiatehokkuudesta sekä uusiutuvasta energiasta meriklusterissa Satakunnassa, alusten energiatehokkuudesta ja rikkivalvonnasta, päästöjen valvonnan mittauspalvelusta sekä metalliteollisuuden kuljetuksien ympäristötoimista Itämerellä.

Veneilyä ja vapaa-ajan viettoa meren äärellä

Eloa merestä -teemassa (klo 16.30–18.00) on esityksiä ja keskustelua veneilystä ja toimista puhtaamman meriluonnon puolesta. Tilaisuudessa julkaistaan virallisesti veneilyn turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen keskittyvä PortMate-nettisovellus .

– Alkava veneilykausi toimii sovelluksen kokeilujaksona ja käyttäjäpalautteen keräämiseen, kertoo projektitutkija Teemu Heikkinen SAMKista.

Lisätietoja

Meremme Tähden-tapahtuma järjestetään kahdeksannen kerran. Satakunnan ammattikorkeakoulun Älykkäät kaupunkialueet -tutkimusryhmä koordinoi tapahtumaa. Meremme Tähden periaatteena on, että kaikki taho osallistuvat omilla resursseillaan. Tapahtuma on kaikille ilmainen. Jos tapahtumaan ei pääse paikan päälle, voi osallistua myös netin välityksellä osoitteessa: https://hill.webex.com/meet/alberto.lanzanova

Yhteystiedot

Teija Järvenpää
projektitutkija
Satakunnan ammattikorkeakoulu
S-posti: teija.jarvenpaa@samk.fi
Puh: +358 44 710 3953

Minna Keinänen-Toivola
tutkimusryhmän vetäjä, tutkimuspäällikkö
Satakunnan ammattikorkeakoulu
S-posti: minna.keinanen-toivola@samk.fi
Puh: +358 44 710 3063

Jaa tämä sivu

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.