Elämäni vuonna 2025 – mitä sanoo automaatiotutkija

Mirka Leinon mielestä robotit ja automaatio helpottavat elämäämme ja antavat aikaa monille päivittäisiä rutiineja kiinnostavammille asioille. Pyysimme SAMKin Automaatio-tutkimusryhmän vetäjää kuvittelemaan tulevaisuutta vajaan kymmenen vuoden päähän.

16.3.2017 | Teksti: Mirka Leino | Kuva: Veera Korhonen

Mirka Leino

Mirka Leino poseeraa kuvassa legorobottien kanssa. Alakoulun opettajille on opetettu niiden käyttöä opetuksessa.

Arki 2025?

"Jos lähden aamulla töihin, minun ei tarvitse ajaa autoa itse. Voi olla, että kyytiin tulee matkan varrelta muitakin, mutta auto hoitaa sen.

Töissä ei tarvitse kirjoittaa raportteja, kotona ei tarvitse pestä pyykkiä, imuroida – eikä tietysti käydä ruokakaupassakaan.
Ja jos käyn ruokakaupassa, niin käyn siellä tutustumassa uusiin tuotteisiin. Perustarvikkeet tulevat kotiin automaattisesti sitä mukaa kun ne kaapista loppuvat.

Töissä, kun raportin kirjoittaminen on ajankohtaista, alan ajatella asioita, jotka raporttiin pitää kirjoittaa. Teen samalla vaikka päiväkävelyn tai käyn joogasalilla tekemässä muutaman venytyksen ja sen jälkeen ehkä vähän jäsennän tekstiä ja lähetän valmiin raportin eteenpäin.
Sähköposteihin toivon saavani pian robottiavustajan. Se tunnistaa sähköpostit, joihin vastaaminen vaatii ajattelua ja tuo ne minulle näkyviin. Loput, kuten opiskelijoiden aikataulukyselyt, palaveriaikojen haun ja tiedostojen lähettämisen, se hoitaa itsenäisesti.

Työssä avustava robotti saisi myös automaattisesti kerätä to do -listaani ja perata sieltä kaikki automaattisesti tehtävät työt ja hoitaa ne itsenäisesti. Minulle se toisi ajastettuna ne tehtävät, joihin kaivataan ajattelua, ongelmanratkaisutaitoa, innovointia ja viestintäosaamista."

Lue lisää Leinon ajatuksia robotisaatiosta. (juttu tulossa)

16.3.2017 | Teksti: Mirka Leino | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

SAMK automaatio Mirka Leino, Joonas Kortelainen, Janika Tommiska
| Automaatio ja teollisuus

Robotit tulevat kaikkien työkavereiksi nopeammin kuin uskotkaan

Mitä jos osa työntekijöistäsi tai työkavereistasi olisi robotteja? Tämä on todellisuutta nykyistä useamman työpaikalla ehkä nopeammin kuin uskotkaan. Parasta valmistautua muutokseen. Se tulee.
| Teknologia

Kansainvälinen FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuma Satakuntaan – SAMK mukana yhteistyössä

FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuman tarkoitus on innostaa lapset suunnittelemaan ja ohjelmoimaan robotteja ja mahdollisesti hakeutumaan myöhemmin ohjelmointi-, robotti- ja automaatioalalle.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter feed is not available at the moment.