Eläinfysioterapian ekspertti – opintopolku ft:stä FT:ksi
SAMKin alumni Heli Hyytiäinen väitteli Suomen ensimmäiseksi tohtoriksi eläinfysioterapiasta.

Heli Hyytiäisellä on itsellään kaksi hollannintyöhevosta ja siperianhuskya, pieni kanala ja kissa. Keväällä on tulossa suomalaisia maatiaislehmiä: lapinlehmä ja kyyttö. Heli sai ne väitöslahjaksi.
Heli Hyytiäinen oli niitä tyttöjä, joille eläinlääkärin työ oli se ainoa mahdollinen ammatti. Lukiossa hän huomasi, että matematiikka ei ehkä sittenkään ollut sujunut tarpeeksi hyvin, ja alkoi miettiä muita vaihtoehtoja. Välivuonna osui silmiin ilmoitus SAMKin englanninkielisistä fysioterapiaopinnoista.
– Onneksi pääsin. En tiennyt mitään muuta SAMKista ja Porista.
Oma ala löytyi.
– Enkä enää vaihtaisi! Minusta tämä on tietysti paljon kivempaa.
Sairaita eläimiä hoidetaan aina vain eläinlääkäreiden kanssa ja muulloinkin tehdään paljon yhteistyötä. Heli kehuu Suomen eläinlääkäreitä kuntoutusmyönteisiksi ja valveutuneiksi.
– En ole koskaan kohdannut skismaa. On ihan hirveän hedelmällistä, että voi tehdä työtä moniammatillisessa tiimissä, siksi toimin klinikoilla. Työpaikkani ovat eläinfysioterapeutin unelmatyöpaikkoja.
Tutkijana
Fysioterapeutin opintojen jälkeen Heli teki tietoisia valintoja oman intohimonsa suuntaan: ensin uusiin eläinfysioterapeutin erikoistumisopintoihin Lahteen, sitten maisteriopintoihin Lontooseen. Lontoo oli tuolloin ainoa mahdollinen paikka – ja välttämätön, jotta pääsisi tekemään väitöskirjaa haluamallaan tavalla. Sen aineistoa hän oli alkanut kerätä jo ennen masters-koulutusta.
Tuore maisteri aloitti heti jatko-opinnot Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Ne huipentuivat väitökseen toukokuussa 2015, aiheena koirien polven toimintakyky ja sen testaaminen.
Heli on periaatteellinen uranuurtaja.
– Olisin varmaan päässyt halvemmalla ja helpommalla, jos olisin jatkokouluttautunut fysioterapiassa ja väitellyt terveystieteiden tohtoriksi. Eläinlääketieteestä väitteleminen oli kuitenkin minulle valtava periaatteellinen kysymys.
Väitös oli ensimmäinen laatuaan tässä maassa, mutta eläinlääketieteellisessä väittelijää tuettiin. Euroopassa eläinfysioterapiasta väitelleitä fysioterapeutteja on nyt kaksi, koko maailmassa kuusi.
Opettajana
Intohimoinen tutkija ja kliinikko jakaa osaamistaan. Eläinfysioterapeutiksi kouluttauduttuaan Heli on opettanut kaikissa SAMKin eläinfysioterapian erikoistumisopinnoissa. Lisäksi hän opettaa Liverpoolin yliopistossa eläinfysioterapian masters-tutkintoaan opiskelevia.
Luennoitsijana Hyytiäisen opetusalue on laaja, mutta kaikkein lähinnä sydäntä on biomekaniikka. Se on sitä, miten olento liikkuu: mitkä voimat siihen vaikuttavat ja miten liike käytännössä tapahtuu.
Asiakaspalvelijana
Asiakkaina ovat useimmiten hevoset ja koirat. Keskivertopieneläinpotilaita ovat halvaantuneet tai ortopedisistä sairauksista tai vammoista kärsivät kissat ja koirat. Kissoja on hoidossa erityisesti keväällä, ”kun ihmiset avaavat ikkunoita ja parvekkeita ja kissoja putoilee”. Hyytiäisen fysioterapia-asiakkaina on ollut myös kaneja ja rotta.
– Olen sillä tavalla onnellisessa asemassa, että asiakaskuntani on vaihteleva. Saan tehdä töitä äärimmäisten huippu-urheilijoiden ja toisaalta erittäin sairaiden kuntoutujien kanssa.
Yliopistolliseen eläinsairaalaan hoidettavat potilaat tulevat ympäri maan, myös fysioterapian potilaat. Sairas eläin tarvitsee aina eläinlääkärin lähetteen.
Yliopistollisessa eläinsairaalassa työskentelee neljä eläinfysioterapeuttia, joista yksi Hyytiäisen eläinfysioterapian kurssikaveri ja kaksi hänen SAMKissa kouluttamiaan. Fysioterapeuttien määrä on maailmanlaajuisestikin erityistä.
Juuri nyt Heli Hyytiäinen tutkii täyspäiväisesti varsojen liikkumisen kehittymistä. Hän haluaa tehdä monenlaista.
– Tykkään työstäni. Se on niin kivaa työtä, ja itsehän mä olen kaiken tämän halunnut.

Heli Hyytiäinen
kotoisin Vihdistä
fysioterapeutti (AMK), SAMK 2000
Master of Science in Veterinary Physiotherapy, Royal Veterinary College 2012
Filosofian tohtori pieneläinsairauksista, HY 2015
Päätyöt: Tutkija, Yliopistollinen eläinsairaala, Hevoslääkärikeskus Hippomedi
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Työnohjaus yrittäjän hyvinvoinnin tukena - Matkailun kehittämiskeskus
www.matkailunkehittamiskeskus.fi
Yrittäjien keskuudessa työnohjaus on vielä melko tuntematon oman työn, työhyvinvoinnin ja jaksamisen kehittämismenetelmä.