Diplomatiaa! SAMK Talks jatkuu – keväällä kuultiin kasvutarinoita ja unelmoitiin isosti, mitä nyt?

Opiskelijoiden organisoima SAMK Talks saa jatkoa. Kolmannen SAMK Talksin aiheena 29.11. on diplomatia  valtioiden, yritysten ja ihmisten välillä. Keväällä jaettiin kasvutarinoita – viivähdetään niiden annissa vielä hetki. Lisää tietoa tulevasta jutun lopussa, tulossa myös Satakunnan Kansan suora lähetys.

22.11.2018 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Elina Valkama

Kevään 2018 SAMK Talks. Vasemmalta Michelin, Ketola, Hannula ja Teimonen.
Kevään 2018 SAMK Talks. Vasemmalta Aaron Michelin, Veli-Pekka Ketola, Vilja Hannula ja Timo Teimonen.

Kevään kasvutarinoiden viestin voi tiivistää kahteen asiaan: uskalla unelmoida isosti ja tee kovasti töitä sen eteen. Lisäksi on siedettävä lokaa, oltava hyviä ihmisiä ympärillä ja tehtävä päivittäisiä tekoja. Esimerkin voimakin tunnistettiin:
– Kaikki sen aikaiset starat olivat ikkunan alla Herralahden kentällä, kertoi Veli-Pekka Ketola.

Jalkapallon lajikseen valinnut nuorukainen myöhästyi juhlien takia pelistä, jonka perusteella maajoukkuevalinnat tehtiin. Valmentaja totesi, että on ehkä parempi valita lätkä. Loppu onkin osa suomalaisen jääkiekon historiaa: 18-vuotiaana maajoukkueeseen, 19-vuotiaana Helsinkiin Jokereihin, takaisin Poriin – ja edelleen sekä juhlintaa että töitä vakuutusfirmassa paranevin tittelein, mutta myös tavoitteellista työtä NHL:ää kohti – ja pelit Winnipegissä ensimmäisinä NHL:ssä pelanneina suomalaisina Heikki Riihirannan kanssa.

Kevään kasvutarinoiden viestin voi tiivistää kahteen asiaan: uskalla unelmoida isosti ja tee kovasti töitä sen eteen.

Unelmat ja lupaukset

– Uskalla ajatella uudella tavalla ja löydä oma juttusi. Kaikki tekevät virheitä, niitä ei pidä pelätä, ohjasi bisnesenkeli Timo Teimonen.

Onnistujat ovat myös epäonnistuneet monesti. Yhteistä heille on se, että he ovat tehneet paljon töitä.

Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Kasvuryhmän toimitusjohtaja Vilja Hannula puhuu tämän tyyppisiä suomalaisia kansansanontoja vastaan kunnianhimoisista tavoitteista, ”törkeistä lupauksista”. Niiden pitää olla kirkkaita ja haastavia.
– Jos haluat olla kaupungin paras, se on ok, mutta siihen jäät. Jos haluat maailman parhaaksi, on tavoiteltava sitä, Hannula sanoo.

Keskustelua vetänyt Aaron Michelin, porilaisen pörssilistautuneen Enersense Oy:n hallituksen puheenjohtaja, nosti keskusteluun kovanahkaisuuden: jos onnistut, se on yhteistä, mutta jos epäonnistut, se on aina hyvin henkilökohtaista.  Lokaa tulee päälle, miten käsittelet sen?

Tarvitaan anteeksiantoa ja päätöksiä

Neuvoksi annettiin: Jos haluat tehdä jotain uutta, älä laita energiaa törkyä vastaan kamppailemiseen, vaan tee omaa juttuasi, pidä fokus myönteisissä asioissa. Peiliä tarvitaan, mutta liikaa ei pidä katsella ympärilleen.  Tavoite energisoi, samoin kuin ihmiset, jotka tukevat. Tukijat eivät estä törkyä, mutta helpottavat sen kestämistä.

Joskus loka on ansaittua, joskus ei. Joskus annettava itselle ja toisille anteeksi. On tehtävä päätöksiä. Ketola teki päätöksen alkoholin suhteen.
–  Historian kanssa peli selväksi ja sitten mennään eteenpäin, se on myös anteeksiannon prosessi.

Henkilökohtaiset kasvutarinat ja päätökset ovat merkittäviä.
– Tänäkin aamuna olen päättänyt, etten juo.

Kolmas SAMK Talks: Diplomatia eri tasoilla torstaina 29.11.2018 kello 10 SAMKin Porin-kampuksen Agora-salissa

Keskustelijat:

György Urkuti, Unkarin uusi suurlähettiläs Suomessa, aiheena kansainvälinen diplomatia

Sampsa Kataja, poliitikko ja asianajaja, aiheena suomalainen politiikka sekä kansallisella että paikallisella tasolla

Marjatta Kaartinen, psykoterapeutti ja rovasti, aiheena diplomatia ystävien ja perheen kesken sekä ihmisten välinen ongelmanratkaisu

Keskustelua vetää Aaron Michelin

SAMK Talksin toteuttavat SAMKin matkailun opiskelijat Ida Keski-Rauska, Iina Jokinen, Marjut Järvinen.  ja Sanna Alakulju. Ohjaava opettaja: Tero Tuomi

Satakunnan Kansa striimaa tilaisuuden. Linkki lähetykseen tulee tähän SK:n juttuun. Kesto noin 2 tuntia.

Tervetuloa!

Lisää aiheesta

Matkailun toisen vuoden opiskelijat Julia Maanawadu, Elina Häyhä ja Anna Kuusela edustivat haastattelussa koko ryhmää, josta osa on juuri viime viikolla lähtenyt eri puolelle Suomea harjoittelujaksolleen. Kaikkiaan opiskelijoita on mukana kehätytöt ja -pojat mukaan lukien 21.
| Opinnot ja opetus

Nyrkkeilyn SM Porissa ensimmäistä kertaa – opiskelijat järjestävät ja markkinoivat

SAMKin liiketalouden ja matkailun opiskelijat tekevät ankarasti töitä Porissa viikonloppuna 13.–15.4. järjestettävissä nyrkkeilyn SM-kisoissa. Kisojen aktiivinen järjestäminen, myynti ja markkinointi alkoi tammikuussa. Töitä tehdään Tapahtumilla tuloksia -opintojaksolla Tero Tuomen ohjauksessa.
Tero Tuomi
| Liiketoiminta

Opiskelijat oppivat kansainvälistä myyntityötä kädet savessa

Yksikin uusi asiakas on kilpaillulla alalla iso juttu. SAMKin liiketalouden ja matkailun opiskelijat ovat oppineet kansainvälistä myyntityötä kuumottavin korvin. Itseluottamus on kasvanut kohisten.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA