Digitaalisen opintokokonaisuuden avulla rohkeutta ja varmuutta ruotsin kielen käyttöön

SAMKissa on tarjottu useamman vuoden ajan ruotsin kielen ja kulttuurin opintojaksoja. Opinnot liittyvät Bli proffs! -hankkeeseen.

10.5.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Julia Vaahtera

Viisi henkilöä istuu Porin kampuksen aulassa penkeillä.

Yrittäjän tutkinto-ohjelman opiskelija Niko Näveri, avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija, projektipäällikkö Susan Råberg-Vikkula, ruotsin kielen lehtori, projektipäällikkö Mari Linna ja DumDumFilmin kuvaajat Daniel Korpi ja Axel Mattsson.

Opinnoissa on luotu uusi digitaalinen opintokokonaisuus ruotsin vapaasti valittavista opintojaksoista yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa.

Yrittäjän tutkinto-ohjelman opiskelija Niko Näveri on käynyt kaksi Bli proffs! -kurssia – Svensk Företagskultur ja Våga tala svenska.

Hän sanoo saaneensa opinnoista enemmän varmuutta puhua ruotsia.

– Jos teen virheitä, mitä sitten? Jos puhun kehnosti, mitä sitten? Ainakin uskallan yrittää puhua. Aiemmin uskoin, etten osaa juurikaan ruotsia. Mutta asia ei ole suinkaan näin. Opintojen myötä on selvinnyt, että pystyn puhumaan ruotsia. Kuka tahansa itsensä huonoksi ruotsin puhujaksi määrittelevä ihminen pystyy puhumaan vaikka kuinka paljon, kun uskaltaa vain avata suun.

Näverin mielestä opintoihin oli helppoa osallistua, kun ne suoritettiin etäopiskeluna.

– Våga tala svenska -opintojaksolla oli usein kotiläksynä tehdä video ennalta määrätystä aiheesta, esimerkiksi: esittele itsesi tai kerro jostain matkastasi. Tykkäsin tehdä videoita humoristisella näkökulmalla ja lisätä niihin tahallisen hutkaistun näköisiä animaatioita.

Opintojen avulla paremmin sisälle ruotsalaisuuteen

Susan Råberg-Vikkula on avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija, joka toimii nykyisin SAMKissa projektipäällikkönä. Hän lähti mukaan Bli proffs! -opintoihin, jotta voisi vahvistaa ruotsin kielen taitoaan ja oppia ruotsin kielessä käytettäviä arkisanontoja sekä päästä enemmän sisälle ruotsalaisuuteen.

– Tämä kaikki toteutui ja nyt innolla odotan, josko tulisi jokin uusi opintojakso, jonka avulla kohentaa ja käyttää ruotsin kieltä entistä enemmän. Meillä on Satakunnassa liian harvoin tilaisuuksia päästä käyttämään ruotsin kieltä. Sain uusia kontakteja, joiden kanssa voin nyt puhua ruotsiksi. Oli myös hienoa saada perehtyä ruotsalaiseen liike-elämään ja heidän tapaansa tehdä liiketoimintaa.

Hänen mieleensä ovat jääneet hyvät keskustelut pienryhmissä ja kontaktit, joiden kanssa hän toivoo voivansa myös tulevaisuudessa puhua vain ruotsia.

– Olen aika rohkea puhuja muutenkin, mutta opintojen avulla puheesta tulee kieliopillisesti oikeanlaista ja kuulijaystävällisempää. Totta kai olisi hienoa, jos tulevaisuudessa voisi käyttää ruotsia jossain vaiheessa työssäkin. Minusta on yleensäkin hyvä, jos matkustaessa kohdemaassa voi puhua kohdemaan kieltä eikä vain englantia.

Hankkeen päätteeksi rahoittaja Svenska kulturfonden teki muutamista strategisen Hallå!-ohjelman projekteista videon. Videolla Niko Näveri ja Susan Råberg-Vikkula kertovat hankekokemuksistaan opiskelijan näkökulmasta ja projektipäällikkö Mari Linna kertoo hankkeen tuloksista ja toiminnasta.

Bli proffs! -hanke 1.10.2018 - 30.6.2022

Lisätietoja:
Mari Linna, mari.linna@samk.fi

10.5.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Julia Vaahtera

Lisää aiheesta

Tiina Rajala opiskelkee kotonaan tietokoneella.
| SAMK

Bli proffs! – Ruotsin kieltä ja työelämäkontakteja etänä

Opetus on suoritettu tänä keväänä etäopetuksen keinoin. Yksi opintojaksoista on Svensk företagskultur. Opintojaksolla tutustutaan ruotsalaiseen ja suomenruotsalaiseen yrityskulttuuriin sekä työelämässä tarvittavaan ruotsin kielen taitoon.
Mika Valtonen istuu SAMKin Porin kampuksen ala-aulassa turkoosilla penkillä.
| Hyvinvointi ja terveys

Ruotsinkielinen harjoittelu avartaa mieltä ja kohentaa kielitaitoa

SAMKissa halutaan panostaa opiskelijoiden kielitaitoon. Englanti on suomen lisäksi SAMKin toinen opetuskieli, jolla voi suorittaa koko tutkinnon. Myös ruotsin, toisen kotimaisen kielen, osaamista pidetään tärkeänä.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/