Digitaalisen opintokokonaisuuden avulla rohkeutta ja varmuutta ruotsin kielen käyttöön

SAMKissa on tarjottu useamman vuoden ajan ruotsin kielen ja kulttuurin opintojaksoja. Opinnot liittyvät Bli proffs! -hankkeeseen.

Viisi henkilöä istuu Porin kampuksen aulassa penkeillä.

Yrittäjän tutkinto-ohjelman opiskelija Niko Näveri, avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija, projektipäällikkö Susan Råberg-Vikkula, ruotsin kielen lehtori, projektipäällikkö Mari Linna ja DumDumFilmin kuvaajat Daniel Korpi ja Axel Mattsson.

Opinnoissa on luotu uusi digitaalinen opintokokonaisuus ruotsin vapaasti valittavista opintojaksoista yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa.

Yrittäjän tutkinto-ohjelman opiskelija Niko Näveri on käynyt kaksi Bli proffs! -kurssia – Svensk Företagskultur ja Våga tala svenska.

Hän sanoo saaneensa opinnoista enemmän varmuutta puhua ruotsia.

– Jos teen virheitä, mitä sitten? Jos puhun kehnosti, mitä sitten? Ainakin uskallan yrittää puhua. Aiemmin uskoin, etten osaa juurikaan ruotsia. Mutta asia ei ole suinkaan näin. Opintojen myötä on selvinnyt, että pystyn puhumaan ruotsia. Kuka tahansa itsensä huonoksi ruotsin puhujaksi määrittelevä ihminen pystyy puhumaan vaikka kuinka paljon, kun uskaltaa vain avata suun.

Näverin mielestä opintoihin oli helppoa osallistua, kun ne suoritettiin etäopiskeluna.

– Våga tala svenska -opintojaksolla oli usein kotiläksynä tehdä video ennalta määrätystä aiheesta, esimerkiksi: esittele itsesi tai kerro jostain matkastasi. Tykkäsin tehdä videoita humoristisella näkökulmalla ja lisätä niihin tahallisen hutkaistun näköisiä animaatioita.

Opintojen avulla paremmin sisälle ruotsalaisuuteen

Susan Råberg-Vikkula on avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija, joka toimii nykyisin SAMKissa projektipäällikkönä. Hän lähti mukaan Bli proffs! -opintoihin, jotta voisi vahvistaa ruotsin kielen taitoaan ja oppia ruotsin kielessä käytettäviä arkisanontoja sekä päästä enemmän sisälle ruotsalaisuuteen.

– Tämä kaikki toteutui ja nyt innolla odotan, josko tulisi jokin uusi opintojakso, jonka avulla kohentaa ja käyttää ruotsin kieltä entistä enemmän. Meillä on Satakunnassa liian harvoin tilaisuuksia päästä käyttämään ruotsin kieltä. Sain uusia kontakteja, joiden kanssa voin nyt puhua ruotsiksi. Oli myös hienoa saada perehtyä ruotsalaiseen liike-elämään ja heidän tapaansa tehdä liiketoimintaa.

Hänen mieleensä ovat jääneet hyvät keskustelut pienryhmissä ja kontaktit, joiden kanssa hän toivoo voivansa myös tulevaisuudessa puhua vain ruotsia.

– Olen aika rohkea puhuja muutenkin, mutta opintojen avulla puheesta tulee kieliopillisesti oikeanlaista ja kuulijaystävällisempää. Totta kai olisi hienoa, jos tulevaisuudessa voisi käyttää ruotsia jossain vaiheessa työssäkin. Minusta on yleensäkin hyvä, jos matkustaessa kohdemaassa voi puhua kohdemaan kieltä eikä vain englantia.

Hankkeen päätteeksi rahoittaja Svenska kulturfonden teki muutamista strategisen Hallå!-ohjelman projekteista videon. Videolla Niko Näveri ja Susan Råberg-Vikkula kertovat hankekokemuksistaan opiskelijan näkökulmasta ja projektipäällikkö Mari Linna kertoo hankkeen tuloksista ja toiminnasta.

Bli proffs! -hanke 1.10.2018 – 30.6.2022

Lisätietoja:
Mari Linna, mari.linna@samk.fi

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.