Etsi

Digitaalinen kulttuuriperintö karttuu ennätysvauhtia – jo 15 miljoonaa aineistoa Finna.fi-palvelussa

Hakupalvelu Finna.fi:n kautta pääsee käsiksi nyt yli 15 miljoonaan kulttuuriperintöaineistoon. Palvelun avulla kuka tahansa voi tutkia sukuaan, hakea kirjoja, selata vanhoja valokuvia tai tutustua taideaarteisiin – vaikka omalta kotisohvaltaan. SAMKin kirjaston hakupalvelu Samk.finna.fi on osa Finna.fi-palvelua.

3.12.2018 | Teksti: Helsingin yliopisto ja Harri Salminen | Kuva: Kansalliskirjasto

Finna.fi-palvelun aineistot karttuvat jatkuvasti, kun uusia arkistoja, kirjastoja ja museoita liittyy mukaan. Nyt käytössä on 333 suomalaisen arkiston, kirjaston ja museon aineistot.

Palvelun avulla voit tutkia vaikkapa ensimmäisen maailmansodan aikaisia valokuvia ja esineitä, kurkistaa Suomen itsenäisyyspäivän viettoon eri aikoina, hakea kirjailija Minna Canthin tuotantoa tai katsoa kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin teoksia.

Tietoa omasta suvusta voit lähteä etsimään kirjoittamalla etusivun hakuun oman sukunimen. Paikallista aineistoa löydät puolestaan Finna Street -haulla, joka etsii historiallisia kuvia puhelimen lähettämän sijaintitiedon perusteella.

 

Finna Street -haku

Finna Street -haun avulla kurkistat menneisyyteen. Haku löytää historiallisia kuvia paikkatietosi perusteella, ja se toimii parhaiten mobiililaitteilla.

 

Paitsi historiallista aineistoa, Finna.fi sisältää tiedot 6,5 miljoonasta kirjasta. Palvelussa on mukana suuri osa lähikirjastoista, minkä ansiosta voit helposti tarkistaa, mistä kirjastosta haluamasi kirja olisi saatavilla.

SAMKin kirjaston kokoelmat löytyvät sekä kirjaston omasta Samk.finna.fi-hakupalvelusta että valtakunnalliselta Finna.fi-sivustolta. Samoin muillakin ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on omat Finna-hakupalvelunsa ja kaikkien kokoelmat ovat myös osa yhteistä Finna.fi-palvelua.

Suosio huikeassa kasvussa

Suomalaiset ovat löytämässä Finna-hakupalvelun. Sen käyttöennuste vuodelle 2018 on 28 miljoonaa käyntiä.

Käyttö kattaa kaikki Finna-sivustot, joihin sisältyy Finna.fi-hakupalvelun lisäksi kirjastojen, museoiden ja arkistojen omia hakusivustoja. Kuukausittain Finnaa hyödyntää keskimäärin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Kaikki aineistot yhteen kokoava Finna.fi on kätevä tapa löytää tietoa satojen kirjastojen ja muistiorganisaatioiden kokoelmista.

Opiskelijalle Finna.fi tarjoaa mahdollisuuden löytää yhdellä haulla yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä ja tutkimusjulkaisuja haluamastaan aiheesta.

— Ilahduttavaa on, että monia aineistoja voi hyödyntää vapaasti. Tarjolla on lähes 600 000 avoimesti käytettävää aineistoa, muun muassa valokuvia, kertoo kehityspäällikkö Erkki Tolonen Kansalliskirjastosta.

— Helppo tapa seurata Finnan tarjoamia sisältöjä on tykätä Facebook- ja Instagram-sivuistamme, jonne nostamme kiinnostavimpia ja ajankohtaisia aineistoja, jatkaa Tolonen.

Tutustu Finna.fi-palveluun

SAMKin kirjaston Finna

Finnassa mukana olevat organisaatiot

 

Lisää aiheesta

SAMK Finna
| Kirjasto

Uudistunut Finna tuo SAMKin kirjastokortin kännykkään ja antaa monipuolisemman hakutuloksen

SAMKin kirjaston Finna on uudistunut. Hakupalvelun ilme on nyt aiempaa kevyempi ja raikkaampi.
Finna
| Kirjasto

Käyttäjät tyytyväisiä Finna-hakupalveluihin

Eniten arvostetaan suoraan verkossa saatavilla olevia aineistoja sekä aineistojen kattavuutta.

Uusimmat

| Matkailu

Ensimmäiset ryhmät Kiinasta – SAMK perustaa incoming-matkatoimiston

SAMK perustaa uuden kansainvälisen oppimisympäristön, joka on opiskelijavoimin toimiva incoming-koulutusmatkatoimisto SAMK Bridge. Toiminta alkaa tammikuussa 2019 Porin kampuksella. Päätarkoituksena on järjestää koulutusmatkakokonaisuuksia Satakunnassa, kertoo SAMK Bridgen toiminnanjohtaja ja vastuuopettaja, lehtori Maaria Berg.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA