Carpe diem – miten hyviä yhteistyökuvioita syntyy
Kannattaa tarttua hetkeen ja muuntaa hyvät sattumat suunnitelmalliseksi toiminnaksi. SAMKin tutkijat Minna Keinänen-Toivola ja Merja Ahonen kertovat siitä, miten he menivät mukaan laajaan yhteistyöverkostoon usean sattuman kautta. Vinkiksi muillekin: pidä silmät ja korvat auki sekä ole avoin uusille ajatuksille ja ihmisille.

Ole avoimin mielin
Strategia, suunnitelmat, säännöt. Organisaatioiden toiminta perustuu moniin erilaisiin toimintamalleihin ja -tapoihin. Toisaalta asioissa menestyminen tai menestymättömyys voi olla täysin sattumankauppaa. Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälistyminen otti uuden askeleen kansainvälistymisessä useiden sattumien ja hetkeen tarttumisien kautta. Kun kv-hankesuunnittelija Jaana Sävel vieraili Hollannissa Zuydin ammattikorkeakoulusssa –joka on yksi SAMKin strategisista partnereista – hän bongasi yhteistyömahdollisuuden ja laittoi meille sähköpostilla vinkin.
Olimme tiiviisti yhteydessä Zuydin lehtoriin Francy Crijnsiin tammikuussa 2015. Lupauduimme osallistumaan siellä valmisteilla olevan COST AMiCI -hakemuksen kirjoittamiseen. Teemana oli antimikrobiset pinnoitteet terveydenhuollossa, mikä osui suoraan tutkimus- ja kehittämisprojekteihimme sisäympäristön hygieniassa (HYGTECH ja Hygli).
Seurasi lukuisia sähköposteja ja lopulta 24.3. hakemus oli lähetetty. Marraskuussa 2015 saimme erittäin myönteisen sähköpostin: COST AMiCI oli hyväksytty rahoitettavaksi.
Synnytä luottamus kasvotusten
Totesimme heti prosessin alussa, että vaikka sähköposti ja verkkoneuvottelu ovat tehokkaita työkaluja, todellinen yhteistyö vaatii toisinaan kasvotusten tapaamista. Haimme Erasmus+ -henkilökuntavaihtoon ja matkustimme tammikuussa 2016 Hollantiin,
Tärkeintä vierailussamme oli tutustuminen Francyyn ja Zuydin muuhun henkilökuntaan. Olimme Francyn ensimmäiset kansainväliset vieraat ja välillemme syntyi luottamus heti ensi hetkistä lähtien. Francy pyysi Minnaa AMiCin hallintokomitean (managing committee) varapuheenjohtajan tehtävään. Toki virallinen valinta tehtäisiin Brysselissä projektin avauskokouksessa – joka sitten oli vähällä siirtyä tai jopa peruuntua Brysselin lentokentälle tehdyn terrori-iskun seurauksena.
Käytä jokainen hetki hyväksesi
AMiCI-konsortion ydinryhmän jäsenet, myös Minna, osallistuivat Biofilms 7 -konferenssiin Portugalin Portossa kesäkuussa 2016. Yhden esityksistä piti Matthew Fields Montanan osavaltion yliopiston Center for Biofilm Engineeringista (CBI), jonka Minna oli merkinnyt kiinnostavaksi tahoksi konferenssiohjelmasta. Mahdollisuus keskusteluun avautui sattumalta yhden kahvitauon alussa. Selvisi, että CBI tutkii ja kehittää aktiivisesti antimikrobiologisia pinnoitteita.
Tee hetkistä suunnitelmallista toimintaa
Erinäisten käänteiden kautta CBI liittyi Euroopan ulkopuoliseksi jäseneksi verkostoomme. Matthew kutsui COST AMiCIn edustajan puhumaan myös seuraavaan USA:ssa vuosittain järjestettävään viranomaisten ja yritysten yhteiseen seminaariin. Minna varapuheenjohtaja osallistuu ja pitää esitelmän ainoana ulkomaalaisena. Washington DC:n matkan tapahtumia MinnaGoesDC -vlogissa.
Yhteistyöverkoston toiminta on vasta alussa, mutta jo nyt se on poikinut tieteellisiä yhteisartikkeleita. Vuonna 2017 tähtäimessä on yhteisiä EU-rahoitushakemuksia.
Strategia, suunnitelmat, säännöt – ja riittävän usein carpe diem uusia ihmisiä ja asioita kohdatessa. Yksi lukuisien Horizon2020-hakemusten yhteistyökumppani on bongattu Barcelonasta taksin takapenkiltä, mutta se onkin jo toinen juttu.
Katso Francy Crinjsin haastattelu yhteistyöstämme käytännön tasolla:
Mikä on COST AMiCI (Anti-Microbial Coating Innovations to prevent infectious diseases)?
Yli 60 yliopistoa, tutkimuslaitosta ja yritystä 29 maasta tutkivat yhdessä antimikrobisten (nano)pinnoitteiden käyttöä infektioiden leviämisen estämisessä. Verkoston varapuheenjohtajana toimii tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola ja Riskien arvioinnin ja hallinnan työryhmän varajohtajana erikoistutkija Merja Ahonen.
Seuraava COST AMiCI -konsortion kokoontuminen järjestetään 6.–7.6.2017 Porissa.

Kirjoittajat
Minna Keinänen-Toivola toimii SAMKissa tutkimuspäällikkönä ja Smart Urban Business -tutkimusryhmän vetäjänä.
Merja Ahonen toimii erikoistutkijana SAMKin Vesi-Instituutti WANDERissa.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error