Carpe diem – miten hyviä yhteistyökuvioita syntyy

Kannattaa tarttua hetkeen ja muuntaa hyvät sattumat suunnitelmalliseksi toiminnaksi. SAMKin tutkijat Minna Keinänen-Toivola ja Merja Ahonen kertovat siitä, miten he menivät mukaan laajaan yhteistyöverkostoon usean sattuman kautta. Vinkiksi muillekin: pidä silmät ja korvat auki sekä ole avoin uusille ajatuksille ja ihmisille.

27.1.2017 | Teksti: Minna Keinänen-Toivola & Merja Ahonen | Kuva: Guus Stollman, Francy Crinjs, Minna Keinänen-Toivola

Hogeschool Zyud , Heerlen, Hollanti 17.11.2016.
Hogeschool Zyud , Heerlen, Hollanti 17.11.2016. Kuva: Guus Stollman.

Ole avoimin mielin

Strategia, suunnitelmat, säännöt. Organisaatioiden toiminta perustuu moniin erilaisiin toimintamalleihin ja -tapoihin. Toisaalta asioissa menestyminen tai menestymättömyys voi olla täysin sattumankauppaa.  Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälistyminen otti uuden askeleen kansainvälistymisessä useiden sattumien ja hetkeen tarttumisien kautta. Kun kv-hankesuunnittelija Jaana Sävel vieraili Hollannissa Zuydin ammattikorkeakoulusssa –joka on yksi SAMKin strategisista partnereista – hän bongasi yhteistyömahdollisuuden ja laittoi meille sähköpostilla vinkin.

Olimme tiiviisti yhteydessä Zuydin lehtoriin Francy Crijnsiin tammikuussa 2015. Lupauduimme osallistumaan siellä valmisteilla olevan COST AMiCI -hakemuksen kirjoittamiseen.  Teemana oli antimikrobiset pinnoitteet terveydenhuollossa, mikä osui suoraan tutkimus- ja kehittämisprojekteihimme sisäympäristön hygieniassa (HYGTECH ja Hygli).

Seurasi lukuisia sähköposteja ja lopulta 24.3. hakemus oli lähetetty. Marraskuussa 2015 saimme erittäin myönteisen sähköpostin: COST AMiCI oli hyväksytty rahoitettavaksi.

Synnytä luottamus kasvotusten

Totesimme heti prosessin alussa, että vaikka sähköposti ja verkkoneuvottelu ovat tehokkaita työkaluja, todellinen yhteistyö vaatii toisinaan kasvotusten tapaamista. Haimme Erasmus+ -henkilökuntavaihtoon ja matkustimme tammikuussa 2016 Hollantiin,

Tärkeintä vierailussamme oli tutustuminen Francyyn ja Zuydin muuhun henkilökuntaan.  Olimme Francyn ensimmäiset kansainväliset vieraat ja välillemme syntyi luottamus heti ensi hetkistä lähtien.  Francy pyysi Minnaa AMiCin hallintokomitean (managing committee) varapuheenjohtajan tehtävään. Toki virallinen valinta tehtäisiin Brysselissä projektin avauskokouksessa – joka sitten oli vähällä siirtyä tai jopa peruuntua Brysselin lentokentälle tehdyn terrori-iskun seurauksena.

Käytä jokainen hetki hyväksesi

AMiCI-konsortion ydinryhmän jäsenet, myös Minna, osallistuivat Biofilms 7 -konferenssiin Portugalin Portossa kesäkuussa 2016. Yhden esityksistä piti Matthew Fields Montanan osavaltion yliopiston Center for Biofilm Engineeringista (CBI), jonka Minna oli merkinnyt kiinnostavaksi tahoksi konferenssiohjelmasta. Mahdollisuus keskusteluun avautui sattumalta yhden kahvitauon alussa. Selvisi, että CBI tutkii ja kehittää aktiivisesti antimikrobiologisia pinnoitteita.

Tee hetkistä suunnitelmallista toimintaa

Erinäisten käänteiden kautta CBI liittyi Euroopan ulkopuoliseksi jäseneksi verkostoomme. Matthew kutsui COST AMiCIn edustajan puhumaan myös seuraavaan USA:ssa vuosittain järjestettävään viranomaisten ja yritysten yhteiseen seminaariin. Minna varapuheenjohtaja osallistuu ja pitää esitelmän ainoana ulkomaalaisena. Washington DC:n matkan tapahtumia MinnaGoesDC -vlogissa.

Yhteistyöverkoston toiminta on vasta alussa, mutta jo nyt se on poikinut tieteellisiä yhteisartikkeleita. Vuonna 2017 tähtäimessä on yhteisiä EU-rahoitushakemuksia.

Strategia, suunnitelmat, säännöt – ja riittävän usein carpe diem uusia ihmisiä ja asioita kohdatessa. Yksi lukuisien Horizon2020-hakemusten yhteistyökumppani on bongattu Barcelonasta taksin takapenkiltä, mutta se onkin jo toinen juttu.

Katso Francy Crinjsin haastattelu yhteistyöstämme käytännön tasolla:

Mikä on COST AMiCI (Anti-Microbial Coating Innovations to prevent infectious diseases)?

Yli 60 yliopistoa, tutkimuslaitosta ja yritystä 29 maasta tutkivat yhdessä antimikrobisten (nano)pinnoitteiden käyttöä infektioiden leviämisen estämisessä. Verkoston varapuheenjohtajana toimii tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola ja Riskien arvioinnin ja hallinnan työryhmän varajohtajana erikoistutkija Merja Ahonen.

Seuraava COST AMiCI -konsortion kokoontuminen järjestetään 6.–7.6.2017 Porissa.

COST AMiCin nettisivut

20161118 Minna Keinanen-Toivola MErja Ahonen

Kirjoittajat

Minna Keinänen-Toivola toimii SAMKissa tutkimuspäällikkönä ja Smart Urban Business -tutkimusryhmän vetäjänä.

Merja Ahonen toimii erikoistutkijana SAMKin Vesi-Instituutti WANDERissa.

27.1.2017 | Teksti: Minna Keinänen-Toivola & Merja Ahonen | Kuva: Guus Stollman, Francy Crinjs, Minna Keinänen-Toivola

Lisää aiheesta

Bakteereja maljassa
| Teknologia

Kaksikymmentäyhdeksän maata yhdistää voimansa estääkseen hoitoon liittyviä infektioita

Pinnoitteiden hyötyjä arvioitaessa huomioidaan myös ympäristövaikutukset sekä mahdollinen bakteerien vastustuskyvyn lisääntyminen. Erittäin ajankohtaista aihetta selvitetään ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa.
Minna Keinäsen lähikuva.
| Teknologia

Mikrobitutkijamme maailmalla – seuraa Minnan vlogia

Tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola vloggaa tutkimustyöstään matkalla Washington DC:hin. Minna tutkii kansainvälisessä AMiCI-verkostossa antimikrobisten pinnoitteiden käyttöä.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/