Carpe diem – miten hyviä yhteistyökuvioita syntyy

Kannattaa tarttua hetkeen ja muuntaa hyvät sattumat suunnitelmalliseksi toiminnaksi. SAMKin tutkijat Minna Keinänen-Toivola ja Merja Ahonen kertovat siitä, miten he menivät mukaan laajaan yhteistyöverkostoon usean sattuman kautta. Vinkiksi muillekin: pidä silmät ja korvat auki sekä ole avoin uusille ajatuksille ja ihmisille.

27.1.2017 | Teksti: Minna Keinänen-Toivola & Merja Ahonen | Kuva: Guus Stollman, Francy Crinjs, Minna Keinänen-Toivola

Hogeschool Zyud , Heerlen, Hollanti 17.11.2016.
Hogeschool Zyud , Heerlen, Hollanti 17.11.2016. Kuva: Guus Stollman.

Ole avoimin mielin

Strategia, suunnitelmat, säännöt. Organisaatioiden toiminta perustuu moniin erilaisiin toimintamalleihin ja -tapoihin. Toisaalta asioissa menestyminen tai menestymättömyys voi olla täysin sattumankauppaa.  Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälistyminen otti uuden askeleen kansainvälistymisessä useiden sattumien ja hetkeen tarttumisien kautta. Kun kv-hankesuunnittelija Jaana Sävel vieraili Hollannissa Zuydin ammattikorkeakoulusssa –joka on yksi SAMKin strategisista partnereista – hän bongasi yhteistyömahdollisuuden ja laittoi meille sähköpostilla vinkin.

Olimme tiiviisti yhteydessä Zuydin lehtoriin Francy Crijnsiin tammikuussa 2015. Lupauduimme osallistumaan siellä valmisteilla olevan COST AMiCI -hakemuksen kirjoittamiseen.  Teemana oli antimikrobiset pinnoitteet terveydenhuollossa, mikä osui suoraan tutkimus- ja kehittämisprojekteihimme sisäympäristön hygieniassa (HYGTECH ja Hygli).

Seurasi lukuisia sähköposteja ja lopulta 24.3. hakemus oli lähetetty. Marraskuussa 2015 saimme erittäin myönteisen sähköpostin: COST AMiCI oli hyväksytty rahoitettavaksi.

Synnytä luottamus kasvotusten

Totesimme heti prosessin alussa, että vaikka sähköposti ja verkkoneuvottelu ovat tehokkaita työkaluja, todellinen yhteistyö vaatii toisinaan kasvotusten tapaamista. Haimme Erasmus+ -henkilökuntavaihtoon ja matkustimme tammikuussa 2016 Hollantiin,

Tärkeintä vierailussamme oli tutustuminen Francyyn ja Zuydin muuhun henkilökuntaan.  Olimme Francyn ensimmäiset kansainväliset vieraat ja välillemme syntyi luottamus heti ensi hetkistä lähtien.  Francy pyysi Minnaa AMiCin hallintokomitean (managing committee) varapuheenjohtajan tehtävään. Toki virallinen valinta tehtäisiin Brysselissä projektin avauskokouksessa – joka sitten oli vähällä siirtyä tai jopa peruuntua Brysselin lentokentälle tehdyn terrori-iskun seurauksena.

Käytä jokainen hetki hyväksesi

AMiCI-konsortion ydinryhmän jäsenet, myös Minna, osallistuivat Biofilms 7 -konferenssiin Portugalin Portossa kesäkuussa 2016. Yhden esityksistä piti Matthew Fields Montanan osavaltion yliopiston Center for Biofilm Engineeringista (CBI), jonka Minna oli merkinnyt kiinnostavaksi tahoksi konferenssiohjelmasta. Mahdollisuus keskusteluun avautui sattumalta yhden kahvitauon alussa. Selvisi, että CBI tutkii ja kehittää aktiivisesti antimikrobiologisia pinnoitteita.

Tee hetkistä suunnitelmallista toimintaa

Erinäisten käänteiden kautta CBI liittyi Euroopan ulkopuoliseksi jäseneksi verkostoomme. Matthew kutsui COST AMiCIn edustajan puhumaan myös seuraavaan USA:ssa vuosittain järjestettävään viranomaisten ja yritysten yhteiseen seminaariin. Minna varapuheenjohtaja osallistuu ja pitää esitelmän ainoana ulkomaalaisena. Washington DC:n matkan tapahtumia MinnaGoesDC -vlogissa.

Yhteistyöverkoston toiminta on vasta alussa, mutta jo nyt se on poikinut tieteellisiä yhteisartikkeleita. Vuonna 2017 tähtäimessä on yhteisiä EU-rahoitushakemuksia.

Strategia, suunnitelmat, säännöt – ja riittävän usein carpe diem uusia ihmisiä ja asioita kohdatessa. Yksi lukuisien Horizon2020-hakemusten yhteistyökumppani on bongattu Barcelonasta taksin takapenkiltä, mutta se onkin jo toinen juttu.

Katso Francy Crinjsin haastattelu yhteistyöstämme käytännön tasolla:

Mikä on COST AMiCI (Anti-Microbial Coating Innovations to prevent infectious diseases)?

Yli 60 yliopistoa, tutkimuslaitosta ja yritystä 29 maasta tutkivat yhdessä antimikrobisten (nano)pinnoitteiden käyttöä infektioiden leviämisen estämisessä. Verkoston varapuheenjohtajana toimii tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola ja Riskien arvioinnin ja hallinnan työryhmän varajohtajana erikoistutkija Merja Ahonen.

Seuraava COST AMiCI -konsortion kokoontuminen järjestetään 6.–7.6.2017 Porissa.

COST AMiCin nettisivut

20161118 Minna Keinanen-Toivola MErja Ahonen

Kirjoittajat

Minna Keinänen-Toivola toimii SAMKissa tutkimuspäällikkönä ja Smart Urban Business -tutkimusryhmän vetäjänä.

Merja Ahonen toimii erikoistutkijana SAMKin Vesi-Instituutti WANDERissa.

27.1.2017 | Teksti: Minna Keinänen-Toivola & Merja Ahonen | Kuva: Guus Stollman, Francy Crinjs, Minna Keinänen-Toivola

Lisää aiheesta

Bakteereja maljassa
| Teknologia

Kaksikymmentäyhdeksän maata yhdistää voimansa estääkseen hoitoon liittyviä infektioita

Pinnoitteiden hyötyjä arvioitaessa huomioidaan myös ympäristövaikutukset sekä mahdollinen bakteerien vastustuskyvyn lisääntyminen. Erittäin ajankohtaista aihetta selvitetään ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa.
Minna Keinäsen lähikuva.
| Teknologia

Mikrobitutkijamme maailmalla – seuraa Minnan vlogia

Tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola vloggaa tutkimustyöstään matkalla Washington DC:hin. Minna tutkii kansainvälisessä AMiCI-verkostossa antimikrobisten pinnoitteiden käyttöä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary