Bioteknologian yritys sai apuja Namibian-bisnekseen

Bioteknologian startup Fimuskraft hakee buustia toimintaansa ulkomailta. Hallituksen puheenjohtaja Ahti Koivunen kehuu SAMKin Minna Keinänen-Toivolan ja Heikki Koiviston osaamista ja verkostoja Namibiassa.

8.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola & Aino-Maaria Rautenbach (ryhmäkuva)

10 henkilöä seisoo ryhmäkuvassa rannalla
Vasemmalta oikealle lokakuun 2016 matkalla: Meri Olenius, Pasi Hiltunen (DG Diving Group), Tiina Garcia, Ari-Pekka Kainu, Riinu Walls (Meriaura), Minna Markkanen, Juha Aromaa Minna Keinänen-Toivola, Ahti Koivunen (Fimuskraft) ja Heikki Koivisto.

Koivunen kiittää SAMKin Minna Keinänen-Toivolaa ja Heikki Koivistoa hyvin organisoidusta ja asiantuntevasta avusta. Koivunen kuulostaa mieheltä, joka ei kehu, jos ei tarkoita sitä. Hän kertoo olleensa pitkään töissä teollisuudessa ja nähneensä kaiken näköistä oppilaitosprojektia.
– Olen ollut yllättynyt asiantuntevuudesta ja järjestelmällisyydestä. Suurin apu ovat olleet kaikki sidosryhmäkontaktit ja se, että he tuntevat namibialaisen mentaliteetin – ei ole tarvinnut sitä harjoitella.

Suurin apu ovat olleet kaikki sidosryhmäkontaktit ja se, että he tuntevat namibialaisen mentaliteetin – ei ole tarvinnut sitä harjoitella.

Koivusen yhtiö Fimuskraft on perustamassa yhteisyritystä namibialaisten kanssa viimeistään kesän jälkeen. Yhteisyritys tulee toimimaan bioenergian ja vesihuollon alalla.

Kumppanukset tutustuivat SAMKin vetämän Namurban-projektin seminaarissa vuosi sitten.  Siellä käyty keskustelu herätti molemminpuolisen kiinnostuksen toisen tekemisiä ja kokemuksia kohtaan.
–  Ja henkilökemiat sattuivat heti kohdalleen. Puolessa tunnissa tietää, miltä maistuu, tuleeko asiasta näiden kanssa mitään, sanoo Fimuskraftin hallituksen puheenjohtaja Koivunen.

Fimuskraft on startup-yritys, joka kehittää uudenlaista bioteknologiaa. He ratkovat sitä, miten jätettä voidaan hyödyntää, miten vaikkapa kakasta tehdään energiaa. Namibialaisilla kumppaneilla on ennestään ravintola-alan ja rakennusteollisuuden liiketoimintaa.

Koivusen mukaan Namibiassa on oltava paikan päällä, jotta homma toimii. Siksi he ovat perustamassa yhteisyritystä. Firman toimintaan haetaan lisää ”buustia”.
–  Etsitään myös pienelle yritykselle kustannustehokasta ja asiakasystävällistä tapaa toimia.

Namibia valikoitui Namurban-projektin kautta, ja projekti osui hyvin yrityksen kehitysvaiheeseen. Lisäksi yksi Fimuskraftin osakkaista, Bryan Robert, on kotoisin Etelä-Afrikasta ja tuntee aluetta.

Lokakuisen Namibian-matkan olennaisimmaksi anniksi Koivunen nostaa tapaamiset ja yritysvierailut, sen keitä tavattiin.
– Se ei ole helppo maa ja kulttuuri. Kun jotain kysyy, voi olla, että vastaus tulee neljän viikon päästä.

Kilpailukyky ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan nykyinen tilanne Suomessa osoittaa, että ei ole sopivia tuotteita eikä aggressiivista markkinointia.

Koivunen ihmettelee, miksi suomalaisia pieniä yrityksiä ei näy maailmalla enempää. Hänen näkemyksensä on, että Suomen kilpailukyky ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan nykyinen tilanne Suomessa osoittaa, että ei ole sopivia tuotteita eikä aggressiivista markkinointia.
– Suomalaisten yritysten pitäisi ennakkoluulottomasti ja aggressiivisesti lähteä maailmalle operoimaan. Meillä on tuotteet ja teknologia, mutta markkinointi ja kyky ja halu hallittuun riskinottoon puuttuu.

Koivunen vertaa vastaavan kokoisia ruotsalaisyrityksiä ja toivoo, että meilläkin otetaan ”lusikka kauniiseen kouraan”.
– Telekommunikaatioalaa lukuun ottamatta meillä ollaan ainakin 10 vuotta jäljessä Afrikassa ja Aasiassa. Eikä tarvitse puhua SKF:stä ja ylipäänsä 150-vuotiaista suuryrityksistä.

Lisää aiheesta

| Teknologia

Suomalaisilla toimijoilla oltava paikallinen kumppani Namibiassa

Namibialaisilla toimijoilla on tarve tuotteille ja palveluille, joita suomalaiset yritykset pystyisivät toimittamaan, kertoo ekosysteemin valmisteluprojekti NAMHUBin raportti. Suomalaisilla pitää olla myös paikallinen yrityskumppani pärjätäkseen isojen kokonaisuuksien tarjouskilpailuissa.
Namurban video
| Teknologia

NAMURBAN muuntaa tutkimustulokset ratkaisuiksi Namibiassa

NAMURBAN-projektissa tutkitaan urbaania kehitystä. Pilottimaana on Namibia. Suomalaiset ja namibialaiset yhteistyötahot yhdistävät projektissa paikalliset tarpeet Namibiassa sekä tutkimuksen, teknologian ja koulutuksen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Navigointiin suunniteltujen syvyysmallien hyödyntämistä kehitetään ISTLAB-hankkeessa. Vedenalaisten mallien avulla merenpohjasta saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa luotseille ja alusten navigointijärjestelmiin.
https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping

Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Read more: https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping #navigation #bathymetricmodel

Yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @SermatechFi järjestämä suunnittelukilpailu kannustaa opiskelijoita innovoimaan, miten robotit voisi yhdistää 3D-tulostamiseen. Kilpailu päättyy ensi viikolla! Missä nyt mennään?https://www.roboai.fi/automaatio-ja-robotiikka/3d-tulostus/robotit-mukaan-3d-tulostukseen-opiskelijat-haasteen-edessa/ #roboai #samk #mysamk #sermatech #robottihaaste

Altogether 31 students graduated from SAMK in February. Nine of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
https://www.samk.fi/en/uutiset/31-students-graduated-from-samk-in-february/

SAMKista valmistui helmikuussa yhteensä 31 opiskelijaa. Valmistuneista yhdeksän suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita. #samk #alumni #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-helmikuussa-yhteensa-31-opiskelijaa/