Bioteknologian yritys sai apuja Namibian-bisnekseen

Bioteknologian startup Fimuskraft hakee buustia toimintaansa ulkomailta. Hallituksen puheenjohtaja Ahti Koivunen kehuu SAMKin Minna Keinänen-Toivolan ja Heikki Koiviston osaamista ja verkostoja Namibiassa.

8.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola & Aino-Maaria Rautenbach (ryhmäkuva)

Namibia ryhmakuva SAMK lokakuu 2016
Vasemmalta oikealle lokakuun 2016 matkalla: Meri Olenius, Pasi Hiltunen (DG Diving Group), Tiina Garcia, Ari-Pekka Kainu, Riinu Walls (Meriaura), Minna Markkanen, Juha Aromaa Minna Keinänen-Toivola, Ahti Koivunen (Fimuskraft) ja Heikki Koivisto.

Koivunen kiittää SAMKin Minna Keinänen-Toivolaa ja Heikki Koivistoa hyvin organisoidusta ja asiantuntevasta avusta. Koivunen kuulostaa mieheltä, joka ei kehu, jos ei tarkoita sitä. Hän kertoo olleensa pitkään töissä teollisuudessa ja nähneensä kaiken näköistä oppilaitosprojektia.
– Olen ollut yllättynyt asiantuntevuudesta ja järjestelmällisyydestä. Suurin apu ovat olleet kaikki sidosryhmäkontaktit ja se, että he tuntevat namibialaisen mentaliteetin – ei ole tarvinnut sitä harjoitella.

Suurin apu ovat olleet kaikki sidosryhmäkontaktit ja se, että he tuntevat namibialaisen mentaliteetin – ei ole tarvinnut sitä harjoitella.

Koivusen yhtiö Fimuskraft on perustamassa yhteisyritystä namibialaisten kanssa viimeistään kesän jälkeen. Yhteisyritys tulee toimimaan bioenergian ja vesihuollon alalla.

Kumppanukset tutustuivat SAMKin vetämän Namurban-projektin seminaarissa vuosi sitten.  Siellä käyty keskustelu herätti molemminpuolisen kiinnostuksen toisen tekemisiä ja kokemuksia kohtaan.
–  Ja henkilökemiat sattuivat heti kohdalleen. Puolessa tunnissa tietää, miltä maistuu, tuleeko asiasta näiden kanssa mitään, sanoo Fimuskraftin hallituksen puheenjohtaja Koivunen.

Fimuskraft on startup-yritys, joka kehittää uudenlaista bioteknologiaa. He ratkovat sitä, miten jätettä voidaan hyödyntää, miten vaikkapa kakasta tehdään energiaa. Namibialaisilla kumppaneilla on ennestään ravintola-alan ja rakennusteollisuuden liiketoimintaa.

Koivusen mukaan Namibiassa on oltava paikan päällä, jotta homma toimii. Siksi he ovat perustamassa yhteisyritystä. Firman toimintaan haetaan lisää ”buustia”.
–  Etsitään myös pienelle yritykselle kustannustehokasta ja asiakasystävällistä tapaa toimia.

Namibia valikoitui Namurban-projektin kautta, ja projekti osui hyvin yrityksen kehitysvaiheeseen. Lisäksi yksi Fimuskraftin osakkaista, Bryan Robert, on kotoisin Etelä-Afrikasta ja tuntee aluetta.

Lokakuisen Namibian-matkan olennaisimmaksi anniksi Koivunen nostaa tapaamiset ja yritysvierailut, sen keitä tavattiin.
– Se ei ole helppo maa ja kulttuuri. Kun jotain kysyy, voi olla, että vastaus tulee neljän viikon päästä.

Kilpailukyky ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan nykyinen tilanne Suomessa osoittaa, että ei ole sopivia tuotteita eikä aggressiivista markkinointia.

Koivunen ihmettelee, miksi suomalaisia pieniä yrityksiä ei näy maailmalla enempää. Hänen näkemyksensä on, että Suomen kilpailukyky ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan nykyinen tilanne Suomessa osoittaa, että ei ole sopivia tuotteita eikä aggressiivista markkinointia.
– Suomalaisten yritysten pitäisi ennakkoluulottomasti ja aggressiivisesti lähteä maailmalle operoimaan. Meillä on tuotteet ja teknologia, mutta markkinointi ja kyky ja halu hallittuun riskinottoon puuttuu.

Koivunen vertaa vastaavan kokoisia ruotsalaisyrityksiä ja toivoo, että meilläkin otetaan ”lusikka kauniiseen kouraan”.
– Telekommunikaatioalaa lukuun ottamatta meillä ollaan ainakin 10 vuotta jäljessä Afrikassa ja Aasiassa. Eikä tarvitse puhua SKF:stä ja ylipäänsä 150-vuotiaista suuryrityksistä.

Lisää aiheesta

| Teknologia

Suomalaisilla toimijoilla oltava paikallinen kumppani Namibiassa

Namibialaisilla toimijoilla on tarve tuotteille ja palveluille, joita suomalaiset yritykset pystyisivät toimittamaan, kertoo ekosysteemin valmisteluprojekti NAMHUBin raportti. Suomalaisilla pitää olla myös paikallinen yrityskumppani pärjätäkseen isojen kokonaisuuksien tarjouskilpailuissa.
Namurban video
| Teknologia

NAMURBAN muuntaa tutkimustulokset ratkaisuiksi Namibiassa

NAMURBAN-projektissa tutkitaan urbaania kehitystä. Pilottimaana on Namibia. Suomalaiset ja namibialaiset yhteistyötahot yhdistävät projektissa paikalliset tarpeet Namibiassa sekä tutkimuksen, teknologian ja koulutuksen.

Uusimmat uutiset

Rakennustekniikan opiskelijat Jari-Petteri Joutsenlahti ja Tomi Ahokas katsovat rakennuspiirroksia rakennustyömaalla.
| SAMK

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa voi suuntautua rakennustuotantoon, rakennesuunnitteluun tai LVI-suunnitteluun.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences is at SAMK-kampus Rauma.
SAMK-kampus Rauma
Beautiful day in Rauma ☀️🌼
#samk #mysamk #studyinfinland #rauma #visitrauma
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Rakennusalalla vaaditaan koko ajan uutta kilpailukykyistä osaamista ja siihen tarpeeseen koulutuksesta valmistuu uutta osaavaa työvoimaa. Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla opinnoistaan ja harjoitteluistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.
#rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Saatujen tulosten perusteella nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. #rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
https://t.co/rCMBsXo8lb

TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä https://t.co/LUbHdZmvuU

CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts
https://t.co/vVWW5fkcVH

Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgen pohtivat Osaava yritys – Menestyvä yritys -blogikirjoituksessa, mikä tekee osaajasta asiantuntijan. https://t.co/DLRAzkkZ0Z