Bioteknologian yritys sai apuja Namibian-bisnekseen

Bioteknologian startup Fimuskraft hakee buustia toimintaansa ulkomailta. Hallituksen puheenjohtaja Ahti Koivunen kehuu SAMKin Minna Keinänen-Toivolan ja Heikki Koiviston osaamista ja verkostoja Namibiassa.

8.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola & Aino-Maaria Rautenbach (ryhmäkuva)

Namibia ryhmakuva SAMK lokakuu 2016
Vasemmalta oikealle lokakuun 2016 matkalla: Meri Olenius, Pasi Hiltunen (DG Diving Group), Tiina Garcia, Ari-Pekka Kainu, Riinu Walls (Meriaura), Minna Markkanen, Juha Aromaa Minna Keinänen-Toivola, Ahti Koivunen (Fimuskraft) ja Heikki Koivisto.

Koivunen kiittää SAMKin Minna Keinänen-Toivolaa ja Heikki Koivistoa hyvin organisoidusta ja asiantuntevasta avusta. Koivunen kuulostaa mieheltä, joka ei kehu, jos ei tarkoita sitä. Hän kertoo olleensa pitkään töissä teollisuudessa ja nähneensä kaiken näköistä oppilaitosprojektia.
– Olen ollut yllättynyt asiantuntevuudesta ja järjestelmällisyydestä. Suurin apu ovat olleet kaikki sidosryhmäkontaktit ja se, että he tuntevat namibialaisen mentaliteetin – ei ole tarvinnut sitä harjoitella.

Suurin apu ovat olleet kaikki sidosryhmäkontaktit ja se, että he tuntevat namibialaisen mentaliteetin – ei ole tarvinnut sitä harjoitella.

Koivusen yhtiö Fimuskraft on perustamassa yhteisyritystä namibialaisten kanssa viimeistään kesän jälkeen. Yhteisyritys tulee toimimaan bioenergian ja vesihuollon alalla.

Kumppanukset tutustuivat SAMKin vetämän Namurban-projektin seminaarissa vuosi sitten.  Siellä käyty keskustelu herätti molemminpuolisen kiinnostuksen toisen tekemisiä ja kokemuksia kohtaan.
–  Ja henkilökemiat sattuivat heti kohdalleen. Puolessa tunnissa tietää, miltä maistuu, tuleeko asiasta näiden kanssa mitään, sanoo Fimuskraftin hallituksen puheenjohtaja Koivunen.

Fimuskraft on startup-yritys, joka kehittää uudenlaista bioteknologiaa. He ratkovat sitä, miten jätettä voidaan hyödyntää, miten vaikkapa kakasta tehdään energiaa. Namibialaisilla kumppaneilla on ennestään ravintola-alan ja rakennusteollisuuden liiketoimintaa.

Koivusen mukaan Namibiassa on oltava paikan päällä, jotta homma toimii. Siksi he ovat perustamassa yhteisyritystä. Firman toimintaan haetaan lisää ”buustia”.
–  Etsitään myös pienelle yritykselle kustannustehokasta ja asiakasystävällistä tapaa toimia.

Namibia valikoitui Namurban-projektin kautta, ja projekti osui hyvin yrityksen kehitysvaiheeseen. Lisäksi yksi Fimuskraftin osakkaista, Bryan Robert, on kotoisin Etelä-Afrikasta ja tuntee aluetta.

Lokakuisen Namibian-matkan olennaisimmaksi anniksi Koivunen nostaa tapaamiset ja yritysvierailut, sen keitä tavattiin.
– Se ei ole helppo maa ja kulttuuri. Kun jotain kysyy, voi olla, että vastaus tulee neljän viikon päästä.

Kilpailukyky ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan nykyinen tilanne Suomessa osoittaa, että ei ole sopivia tuotteita eikä aggressiivista markkinointia.

Koivunen ihmettelee, miksi suomalaisia pieniä yrityksiä ei näy maailmalla enempää. Hänen näkemyksensä on, että Suomen kilpailukyky ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan nykyinen tilanne Suomessa osoittaa, että ei ole sopivia tuotteita eikä aggressiivista markkinointia.
– Suomalaisten yritysten pitäisi ennakkoluulottomasti ja aggressiivisesti lähteä maailmalle operoimaan. Meillä on tuotteet ja teknologia, mutta markkinointi ja kyky ja halu hallittuun riskinottoon puuttuu.

Koivunen vertaa vastaavan kokoisia ruotsalaisyrityksiä ja toivoo, että meilläkin otetaan ”lusikka kauniiseen kouraan”.
– Telekommunikaatioalaa lukuun ottamatta meillä ollaan ainakin 10 vuotta jäljessä Afrikassa ja Aasiassa. Eikä tarvitse puhua SKF:stä ja ylipäänsä 150-vuotiaista suuryrityksistä.

Lisää aiheesta

| Teknologia

Suomalaisilla toimijoilla oltava paikallinen kumppani Namibiassa

Namibialaisilla toimijoilla on tarve tuotteille ja palveluille, joita suomalaiset yritykset pystyisivät toimittamaan, kertoo ekosysteemin valmisteluprojekti NAMHUBin raportti. Suomalaisilla pitää olla myös paikallinen yrityskumppani pärjätäkseen isojen kokonaisuuksien tarjouskilpailuissa.
Namurban video
| Teknologia

NAMURBAN muuntaa tutkimustulokset ratkaisuiksi Namibiassa

NAMURBAN-projektissa tutkitaan urbaania kehitystä. Pilottimaana on Namibia. Suomalaiset ja namibialaiset yhteistyötahot yhdistävät projektissa paikalliset tarpeet Namibiassa sekä tutkimuksen, teknologian ja koulutuksen.

Uusimmat uutiset

VTR-projektin videossa mobiilirobotti toimii pelastustehtävissä
| Teknologia

RoboAI-viikko: Virkistä ajatteluasi, jalosta mieltäsi

RoboAI-viikon näyttävästi perjantaina 13.marraskuuta päättävä VTR-seminaari toimii hankkeen loppuseminaarina, jossa käydään läpi keväällä 2018 alkaneen Visioiden ja teknologioiden jalostamossa (VTR) -hankkeen tuloksia. Keynote-puheenvuoroa lukuun ottamatta kaikki puheenvuorot esittelevät hankkeen aikana tehtyjä ja aikaansaatuja asioita.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Meriklusteritilaisuus to 29.10.2020, tervetuloa mukaan paikan päälle SAMKin kampukselle Raumalle tai netin välityksellä! Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautumiset ke 27.10. mennessä.

Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! Event is free of charge. Registration by 27 October.Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! ⛴ Program includes
- Case study of New Building Vessel M/S Aurora Botnia with presentations from Wasaline & Rauma Marine Constructions.
- Digitalisation assists towards less emissions - cases by #EfficientFlow and Traffic Management Finland.
- The energy efficient project portfolio of SAMK - Satakunta University of Applied Sciences. Here also the energy saving tool of SataMari project will be presented!

Event is free of charge. Registration by 27 October to elomake.samk.fi/lomakkeet/10967/lomakkeet.html

Venue: 1st floor auditorium, SAMK, Suojantie 2, Rauma, Finland
(max. 30 participants at the auditorium)
and ONLINE: hill.webex.com/meet/hekoivi
... See MoreSee Less

View on Facebook

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia

SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyönä syntyi koripalvelurobotti!
https://bit.ly/37sFmmK
@RoboAkatemia
@SatakunnanOk
#samk #mysamk #yhteistyö #satakunnanok #PirsmaMikkola #robotiikkaakatemia #ylpeästiamk

Järjestäjät, @MirkaLeino ja @MeriOlenius kannustavat yritysten edustajia osallistumaan VTR-seminaariin avoimin mielin. – Uskomme, että demot herättävät ajatuksia ja voivat synnyttää ratkaisuja yritysten ongelmiin. https://www.samk.fi/uutiset/virkista-ajatteluasi-jalosta-mieltasi/ #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #vtr

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö