Etsi

Automaatiotekniikan opiskelijoille kunniaa SICK-innovaatiokilpailusta

Satakunnan ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden automaatiotekniikan opiskelijat Elina Arbelius, Ville Arola ja Ville Nurmi osallistuivat SICK Oy:n järjestämään innovaatiokilpailuun, jossa etsittiin uusia käyttökohteita heidän toimittamalleen laserskannerille.

Opiskelijat tekivät kahta 2D-laserskanneria soveltamalla turvavaloverhon, joka kykenee dynaamisesti adaptoitumaan tuotantolinjan materiaalivirtaan.

6.2.2017 | Teksti: Katri Väkiparta

Kunniamaininnan kilpailussa saaneet: Ville Arola, Ville Nurmi ja Elina Arbelius
Kunniamaininnan kilpailussa saaneet: Ville Arola, Ville Nurmi ja Elina Arbelius

Ryhmä lähti ratkaisemaan nykyisiä järjestelmiä aukottomampaa, yksinkertaisempaa ja edullisempaa valoverhojärjestelmää rinnakkaisille kuljetinlinjastoille, joihin kappaleita syöttää yksi siirtovaunu. Tavoitteena oli lisätä turvallisuutta ja vähentää turvakomponenttien määrää.

Opiskelijat tekivät kahta 2D-laserskanneria soveltamalla turvavaloverhon, joka kykenee dynaamisesti adaptoitumaan tuotantolinjan materiaalivirtaan, kertoo ryhmää ohjannut Timo Suvela.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kahdesta turvavaloverhosta muodostetaan lukualue ja skannereille ohjelmoidaan läpi kulkevat lailliset kappaleet, niiden koko, muoto ja läpikulkuaika, selventävät opiskelijat.

Kilpailuun osallistuminen onnistui projektiopintoina Timo Suvelan ohjauksessa.

Olimme ennenkin tehneet tiiminä työtä, joten tiesimme ainakin yhteistyön sujuvan, kertoo Elina Arbelius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiskelijat tekivät ehdotuksestaan graafisen kuvauksen sekä 3D-simulaation. Käytännön kokeilussa he teippasivat lattiaan kolmen kuljettimen alueet ja kiinnittivät kattoon kaksi TiM361 laserskanneria. Tällöin yksi opiskelija simuloi virhetilanteita. Muuttolaatikot havainnoivat linjastolla liikkuvan tavaran liikettä.

– Kahdella skannerilla pystyy valvomaan jopa 15 linjastoa. Lisäksi valvottavaa aluetta on mahdollista laajentaa lisäämällä skannereita, kertovat opiskelijat.

Idean soveltaminen teollisuudessa on mahdollista, kun TiM361 laserskannerien sijasta käytetään vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja turvaskannereita.

Kilpailu oli valtakunnallinen ja taso niin kova, että järjestäjä päätti jakaa palkittujen lisäksi viisi kunniamainintaa. SAMKiin kunniamaininta toi 2 000 euron anturipaketin opetuskäyttöön.

SICK 25 vuotta Suomessa -innovaatiokilpailu järjestettiin 1.9.–20.11.2016.

Lisätietoja

Satakunnan ammattikorkeakoulu
Timo Suvela
044 710 3275
timo.suvela(a)samk.fi

 

Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot SAMKissa

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA