Opinnäytetyö: Aurinkopaneeleilla toimivan puristimellisen jätesäiliön haasteena hintavuus

Opiskelija Tanja Pirttimäki selvitti opinnäytetyössään  miten aurinkopaneeleilla toimivia jätehuoltojärjestelmiää olisi mahdollista hyödyntää Porin Tikkulan yleisellä jätehuoltopisteellä, jossa kerätään muun muassa kotitalouksissa kertyvää muovijätettä.

22.5.2017 | Teksti: Tanja Pirttimäki | Kuva: Opinnäytetyön kuvitusta

Euroopan kartta.

Aurinkoenergia on puhdas energiamuoto, jota varsinkin ulkomailla käytetään jo laajasti. Aurinkoenergiaa hyödynnetään jätehuollossa liittämällä puristimelliseen jätesäiliöön aurinkopaneelit, joilla tuotetaan puristimen tarvitsema energia. Suomessakin näitä järjestelmiä on jo kehitetty, mutta niiden käyttö on vielä vähäistä. Suomessa kehitettyjä aurinkopaneelitoimisia jätesäiliöitä on kuitenkin viety ansiokkaasti ulkomaille, esimerkiksi Dubaihin.

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelija Tanja Pirttimäki selvitti, minkälaisia aurinkopaneeleilla toimivia jätehuoltojärjestelmiä on jo käytössä, ja miten niitä olisi mahdollista hyödyntää Porin Tikkulan yleisellä jätehuoltopisteellä, jossa kerätään muun muassa kotitalouksissa kertyvää muovijätettä. Selvityksen edetessä nousi esiin kysymys estetiikasta, joka sekin huomioitiin jätehuoltojärjestelmää suunnitellessa.

USA:sta lähtöisin oleva Bigbelly-jätejärjestelmä on laajentunut paitsi jokaiseen osavaltioon, myös Pohjoismaihin. Järjestelmät ovat pieniä ja sopivat puistoihin, kampuksille ja kauppakeskuksiin. Niissä on langattomat yhteydet, jotka ilmoittavat jätehuoltoyhtiölle huollon ja tyhjennyksen tarpeen. Samantyyppinen järjestelmä on myös Etelä-Koreassa kehitetty Clean Cube.

Myös Suomessa on kehitetty aurinkopaneeleilla toimivia jätejärjestelmiä, muun muassa Solar Smart 2020, Arabian Palm ja Tampereen Laukontorille sijoitettu Ecomp-jätejärjestelmä. Solar Smart 2020 on hyvin Bigbellyn sekä Clean Cuben kaltainen. Arabian Palmissa aurinkopaneelit on integroitu palmun oksien muotoon. Tätä järjestelmää markkinoitiin Dubaihin vuonna 2020 pidettävään maailmannäyttelyyn.

Laukontorille vuonna 2011 sijoitettu Suomen ensimmäinen aurinkopaneeleilla toimiva jätepuristin ehti olla toiminnassa vain hetken ennen kuin sen toiminnassa ilmeni ongelmia. Laitteessa olevat akut eivät olleet riittävät ja se jouduttiin kytkemään kokonaan verkkovirtaan. Lisäksi paneelien kallistuskulmaa ei enää saatu muutettua. Ongelmia yritettiin ratkaista, mutta yrityksistä huolimatta siinä ei onnistuttu.

Työssä oli tavoitteena suunnitella aurinkopaneeleilla toimiva jätehuoltojärjestelmä. Tämä osuus toteutui, mutta jätehuoltojärjestelmän käyttö ja ylläpito osoittautuivat huomattavan hintaviksi, varsinkin jos järjestelmässä käytetään akkuja. Jos laite liitettäisiin kuluttajan omaan verkkoon ja paneeleilla tuotettu energia hyödynnettäisiin ilman akkuihin varastointia kuluttajan muihin laitteisiin, sen käyttö olisi järkevämpää.

Lisätiedot:

Tanja Pirttimäki, tanja.gronroos(a)gmail.com, puh. 050 569 3698

Pirttimäki, T. 2017. Aurinkoenergian hyödyntäminen jätehuollossa. Opinnäyte on tallennettu Theseus-tietokantaan osoitteessa: www.theseus.fi

22.5.2017 | Teksti: Tanja Pirttimäki | Kuva: Opinnäytetyön kuvitusta

Lisää aiheesta

Aurinkopaneeleja katolla
| Energia

SAMK jakaa avointa aurinkoenergiatietoa

Moni aurinkoenergiasta kiinnostunut kaipaa havainnollista ja käytännönläheistä tietoa kotitalouksien aurinkosähkö- ja -lämpöratkaisuista. Solarforum-sivuilta voi seurata satakuntalaisissa omakotitaloissa tehtyjen ratkaisujen tuottoa.
Aurinkopaneeli kuv Petri Lahde
| Energia

SAMKin Porin kampukselle uudet kiinnostavat aurinkosähköjärjestelmät

Uudelle SAMK-kampukselle Poriin tulee erilaisia aurinkosähköjärjestelmiä, joiden yhteisteho on noin 30kW. Tuotetulla energialla pystyisi kattamaan 450 neliömetrin suuruisen omakotitalon vuotuisen kokonaisenergiatarpeen. Järjestelmät ovat sekä opetus- että tutkimuskäytössä.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html