Asiantuntijamentorilta arvokasta tukea urapolun alkuun – hae maksuttomaan mentoriohjelmaan nyt

SAMKin opiskelijoilla ja alumneilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus saada apua siirtymävaiheeseen kohti työelämää. Aiemmin lähinnä pääkaupunkiseudulla vaikuttanut Suomen mentorit ry aloittaa toimintansa Satakunnassa.

30.10.2017 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Veera Korhonen

SAMKin opiskelijat Porin kampuksen käytävällä. SAMK students in the hallway of Pori campus.

– Mentoriohjelman kohderyhmään kuuluvat korkeakoulusta vastavalmistuneet tai pian valmistuvat nuoret, joilla on ollut vaikeuksia saada oman alansa työkokemusta tai oma työura mietityttää, kertoo yhdistyksen projektikoordinaattori Heidi Honkamaa.

Yhdistys yhdistää heidän aisaparikseen asiantuntija- ja esimiestason vapaaehtoisina toimivia mentoreita, jotka tsemppaavat työnhaussa ja antavat näkemyksensä nuorten urapolun pohtimisessa ja kehittämisessä. Porin mentoriohjelmaan voi hakea aktoriksi 12.11. mennessä, eikä siinä ole alavaatimusta. Porin ohjelmassa on yli 20 ammattitaitoista mentoria, jotka ovat mm. tekniikan ja liikenteen, liiketalouden ja kaupan, luonnontieteiden ja matkailun aloilta. Yhdistys valitsee aktoreille sopivat mentorit henkilökohtaisesti hakulomakkeen ja ennakkokirjeen perusteella. Ohjelmaan sitoudutaan vuodeksi kerrallaan. Oma aktiivisuus ja halu edistää työllistymistään ovat avainasemassa.

– Mentorityöskentely sopii hyvin SAMKin visioon, että jokainen opiskelijamme työllistyy – sen eteen haluamme tehdä hartiavoimin töitä, muistuttaa SAMKIn vararehtori Cimmo Nurmi.

Hae mentoriohjelmaan omana itsenäsi ja hyödynnä paikallisen mentorin antama ohjaus työurallasi.

 

Työelämän muutos voi heittää kelkasta

Honkamaa toivoo, että nuorten kynnys hakea mentoriohjelmaan on matalalla.

– Jokainen voi hakea ohjelmaan omana itsenään, ja jokaiselle kriteerit täyttävälle hakijalle pyrimme löytämään oman mentorin. Tämä ei ole työhakuprosessi, jossa hakijaa arvostellaan osaamisensa perusteella. Mitä hankalammaksi oman tilanteensa kokee, sitä tärkeämpää on hakea, hän muistuttaa.

Honkamaan mukaan työelämän muuttuminen ja kilpailun koventuminen eivät näy riittävän konkreettisesti korkeakoulutason uravalmennuksessa. Se voi johtaa vastavalmistuneiden putoamiseen työelämän kelkasta, vaikka paperilla kaikki olisi kunnossa.  – Tarvittaisiin lisää ennakoivaa ja valmistavaa työtä valmistumisvaiheessa, usein se oikea taho puuttuu. Pyrimme siihen, ettei kukaan jäisi yksin työnhaun kanssa, Honkamaa painottaa.

 

Lue lisää Suomen Mentorit ry:stä

Hae mentoria!

 

Suomen Mentorit ry on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama yhdistys. Yhdistys on toiminut vuodesta 2013. Se tukee ja vauhdittaa koulutettujen nuorten työllistymistä mentoroinnin ja trainee-kampanjoiden avulla. Mentoroinnissa työelämän johtajat ja asiantuntijat antavat nuorille tukea, ohjausta ja rohkaisua vuoden ajan. Tavoitteena on nuorten työllistyminen. Trainee-kampanjassa yritys antaa nuorelle puolen vuoden palkallisen trainee-paikan. Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä lähes 400 mentorointiparia. Yhdistyksen arvion mukaan 70–80 % nuorista työllistyy mentoriohjelman jälkeen tai sen aikana. Mentoriohjelman suojelijana toimii Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen