Asiantuntijamentorilta arvokasta tukea urapolun alkuun – hae maksuttomaan mentoriohjelmaan nyt

SAMKin opiskelijoilla ja alumneilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus saada apua siirtymävaiheeseen kohti työelämää. Aiemmin lähinnä pääkaupunkiseudulla vaikuttanut Suomen mentorit ry aloittaa toimintansa Satakunnassa.

30.10.2017 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Veera Korhonen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Mentoriohjelman kohderyhmään kuuluvat korkeakoulusta vastavalmistuneet tai pian valmistuvat nuoret, joilla on ollut vaikeuksia saada oman alansa työkokemusta tai oma työura mietityttää, kertoo yhdistyksen projektikoordinaattori Heidi Honkamaa.

Yhdistys yhdistää heidän aisaparikseen asiantuntija- ja esimiestason vapaaehtoisina toimivia mentoreita, jotka tsemppaavat työnhaussa ja antavat näkemyksensä nuorten urapolun pohtimisessa ja kehittämisessä. Porin mentoriohjelmaan voi hakea aktoriksi 12.11. mennessä, eikä siinä ole alavaatimusta. Porin ohjelmassa on yli 20 ammattitaitoista mentoria, jotka ovat mm. tekniikan ja liikenteen, liiketalouden ja kaupan, luonnontieteiden ja matkailun aloilta. Yhdistys valitsee aktoreille sopivat mentorit henkilökohtaisesti hakulomakkeen ja ennakkokirjeen perusteella. Ohjelmaan sitoudutaan vuodeksi kerrallaan. Oma aktiivisuus ja halu edistää työllistymistään ovat avainasemassa.

– Mentorityöskentely sopii hyvin SAMKin visioon, että jokainen opiskelijamme työllistyy – sen eteen haluamme tehdä hartiavoimin töitä, muistuttaa SAMKIn vararehtori Cimmo Nurmi.

Hae mentoriohjelmaan omana itsenäsi ja hyödynnä paikallisen mentorin antama ohjaus työurallasi.

 

Työelämän muutos voi heittää kelkasta

Honkamaa toivoo, että nuorten kynnys hakea mentoriohjelmaan on matalalla.

– Jokainen voi hakea ohjelmaan omana itsenään, ja jokaiselle kriteerit täyttävälle hakijalle pyrimme löytämään oman mentorin. Tämä ei ole työhakuprosessi, jossa hakijaa arvostellaan osaamisensa perusteella. Mitä hankalammaksi oman tilanteensa kokee, sitä tärkeämpää on hakea, hän muistuttaa.

Honkamaan mukaan työelämän muuttuminen ja kilpailun koventuminen eivät näy riittävän konkreettisesti korkeakoulutason uravalmennuksessa. Se voi johtaa vastavalmistuneiden putoamiseen työelämän kelkasta, vaikka paperilla kaikki olisi kunnossa.  – Tarvittaisiin lisää ennakoivaa ja valmistavaa työtä valmistumisvaiheessa, usein se oikea taho puuttuu. Pyrimme siihen, ettei kukaan jäisi yksin työnhaun kanssa, Honkamaa painottaa.

 

Lue lisää Suomen Mentorit ry:stä

Hae mentoria!

 

Suomen Mentorit ry on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama yhdistys. Yhdistys on toiminut vuodesta 2013. Se tukee ja vauhdittaa koulutettujen nuorten työllistymistä mentoroinnin ja trainee-kampanjoiden avulla. Mentoroinnissa työelämän johtajat ja asiantuntijat antavat nuorille tukea, ohjausta ja rohkaisua vuoden ajan. Tavoitteena on nuorten työllistyminen. Trainee-kampanjassa yritys antaa nuorelle puolen vuoden palkallisen trainee-paikan. Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä lähes 400 mentorointiparia. Yhdistyksen arvion mukaan 70–80 % nuorista työllistyy mentoriohjelman jälkeen tai sen aikana. Mentoriohjelman suojelijana toimii Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Uusimmat uutiset

Mies puolilähikuvassa kädet lanteilla
| Liiketoiminta

Liiketalouden opiskelijoiden projektit poikivat myös opettajan kirjoittaman urheiluopuksen

SAMK tekee yhteistyöprojekteja yritysten lisäksi monen urheiluseuran kanssa projektiosaamisen, markkinoinnin ja myynnin opintojaksoilla. Liiketalouden lehtorit Yki Myntti ja Tero Tuomi ohjaavat näitä ”real life" -keissejä. Urheilukeisseistä syntyi myös urheilukirja.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA