Asennus kerrallaan kohti asiantuntijuutta – aurinkolaboratoriossa opitaan insinööriksi

– Tekemällä oppii parhaiten. Käytännönläheisyys on helpottanut minua myös muissa opiskeluissa, kuten laboratoriotöiden suorittamisessa, 24-vuotias opiskelija Juhani Salminen summaa aurinkolaboratorion parissa saamaansa kokemusta.

1.8.2017 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Veera Korhonen, Petra O'Rourke

Aurinkopaneelijärjestelmä SAMKin kampuksen katolla Porissa ja sen taustalla yhdeksän henkilöä työasuissa
SAMKin Porin kampuksen katolla olevan aurinkopaneelijärjestelmän parissa ovat työskennellleet mm. vasemmalta tutkija Petri Lähde, Juuso Nurmio, Juhani Salminen, Niko Hyvönen, Jouko Hikipää, projektivastaava tuntiopettaja Marko Ylinen, Veijo Pepponen, Joonas Taimi ja Anssi Ahvenjärvi.

Salmisen työparina toimiva 21-vuotias Niko Hyvönen on samaa mieltä työelämälähtöisen opiskelutavan eduista. Sähkö- ja automaatiotekniikkaa voi opiskella teoriassa vain tiettyyn pisteeseen asti.

– Aurinkolaboratorio on ollut minulle erittäin hyvä kokemus. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta isommista asennustöistä, joten tämä on tärkeää jatkoa ajatellen, kertoo Salminen. Hyvösellä kokemusta on enemmän.

– Olen valmistunut ammattikoulusta sähkö- ja automaatioasentajaksi, joten tässä projektissa on minulle paljon myös vanhan kertaamista, sanoo Hyvönen.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että työ on kehittänyt ongelmanratkaisukykyä. Kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu.

Käytännönläheisyys on helpottanut minua myös muissa opiskeluissa, kuten laboratoriotöiden suorittamisessa.

 

Niko Hyvönen ja Juhani Salminen ovat olleet tyytyväisiä aurinkolaboratorio-projektin tarjoamaan käytännönläheiseen tapaan opiskella ja työskennellä.

 

SAMKista hyvät eväät työelämään

Pirkanmaalta kotoisin olevat insinööriopiskelijat aloittivat asennustyöt aurinkolaboratorion parissa toukokuun aikana. Työhön on kuulunut muun muassa aurinkosähköjärjestelmän runkojen sekä paneelien asennusta uuden kampuksen katolle. Arvokasta työkokemusta kertyy käytännön sähköasennustöiden lisäksi myös koko järjestelmää koskevista suunnittelutehtävistä. Palkallinen harjoittelujakso antaa hyvät eväät työelämään sähkö- ja automaatiotekniikan alalle, jolla vallitsee jatkuva pula osaavista insinööreistä.

Lukiopohjalta insinööriopintoihin ponnistavan Salmisen ja jo asentajan paperit omaavan Hyvösen yhteistyö toimii erilaisista taustoista huolimatta.

–  Hiukan pitää kaverin perään katsoa, naurahtaa Hyvönen.

Asentajien letkeänä esimiehenä toimii tuntiopettaja Marko Ylinen. Hän korostaa aurinkolaboratorion merkitystä työelämälähtöisenä oppimisympäristönä.

– Tämä on opiskelijoille loistava työkokemus, koska tämä on oikeaa duunia. Toivon että he oppivat itse työn lisäksi työskentelytapoja, joita voivat viedä mukanaan työelämään toimiessaan esimerkiksi esimiestehtävissä.

Tämä on opiskelijoille loistava työkokemus, koska tämä on oikeaa duunia.

 

Opetusta ja tutkimusta

Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu ja asennus on tehty kokonaan opiskelijalähtöisesti. Projektin parissa on työskennellyt yhteensä jo noin 70 opiskelijaa. Järjestelmän maksimiteho on noin 37 kW, joka vastaa noin 400 m2:n omakotitalon vuotuista sähköntarvetta. Tällä hetkellä on kesken mittausjärjestelmän rakentaminen, seuraavaksi projektissa toteutetaan muun muassa auringonvalon suuntaan kääntyvä Tracker-aurinkopaneeliteline sekä sähköpolkupyörien ja sähköautojen latauspisteet. Aurinkosähkön tuotto tullaan käyttämään valtaosin sähkölaboratorion laitteissa ja valaistuksessa kysyntäjouston periaatteella.

Aurinkosähköjärjestelmästä saatava datatieto on luettavissa sähkölaboratoriokeskuksiin asennettavista näytöistä ja tableteista, ja sitä voidaan esittää reaaliaikaisesti myös kampuksen muissa tiloissa sijaitsevissa näyttötauluissa tai SAMKin www-sivuilla. Järjestelmästä saatavaa tietoa halutaan käyttää jatkossa uusiutuvan energiateknologian tutkimus- ja kehittämistyössä. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi keväällä 2017 SAMKin aurinkolaboratorio-hankkeelle energiatukea 28 000 €.

 

Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella halutaan tutkia uusiutuvia energiamuotoja ja niiden toimivuutta ja käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Aurinkosähköjärjestelmä on osa sähkölaboratorion oppimisympäristöä. Järjestelmän rakentaminen toteutetaan opiskelijaprojektina, jolla tuetaan työelämälähtöistä AMK-opetuksen periaatetta. Projektin tarkoituksena on muodostaa syvällistä osaamista aurinkosähköjärjestelmien suunnittelemisesta sekä rakentamisesta niin opiskelijoille kuin myös ohjaajille. Rakennusprojektista toivotaan opiskelijoiden saavuttavan sellaista osaamista jolla heidän työllistymisensä tulevaisuudessa voimakkaasti kehittyvälle alalle olisi helpompaa. Älykäs vesi- ja energiateknologia on määritelty SAMKin strategiassa yhdeksi nousevista aloista.

1.8.2017 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Veera Korhonen, Petra O'Rourke

Lisää aiheesta

Hyllyasennuksia SAMKin kampuksen katolla Porissa
| Energia

Kampuksen aurinkosähköjärjestelmän asennukset etenevät opiskelijatyönä – seuraa blogia

SAMK-kampus Porin aurinkosähköjärjestelmää asennetaan koko ajan. Silloin kun ei ole päästy katolle, on tehty sisätöitä laboratoriossa. Invertterit ovat seinällä ja melkein kaikki kaapelihyllyt sekä paneelisarjat ovat paikoillaan. Opiskelijatyönä tehdään niin paljon kuin mahdollista. Seuraa järjestelmän asennusta blogissa.
Euroopan kartta.
| Opinnäytetyö

Opinnäytetyö: Aurinkopaneeleilla toimivan puristimellisen jätesäiliön haasteena hintavuus

Opiskelija Tanja Pirttimäki selvitti opinnäytetyössään miten aurinkopaneeleilla toimivia jätehuoltojärjestelmiää olisi mahdollista hyödyntää Porin Tikkulan yleisellä jätehuoltopisteellä. Pisteellä kerätään muun muassa kotitalouksissa kertyvää muovijätettä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Navigointiin suunniteltujen syvyysmallien hyödyntämistä kehitetään ISTLAB-hankkeessa. Vedenalaisten mallien avulla merenpohjasta saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa luotseille ja alusten navigointijärjestelmiin.
https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping

Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Read more: https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping #navigation #bathymetricmodel

Yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @SermatechFi järjestämä suunnittelukilpailu kannustaa opiskelijoita innovoimaan, miten robotit voisi yhdistää 3D-tulostamiseen. Kilpailu päättyy ensi viikolla! Missä nyt mennään?https://www.roboai.fi/automaatio-ja-robotiikka/3d-tulostus/robotit-mukaan-3d-tulostukseen-opiskelijat-haasteen-edessa/ #roboai #samk #mysamk #sermatech #robottihaaste

Altogether 31 students graduated from SAMK in February. Nine of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
https://www.samk.fi/en/uutiset/31-students-graduated-from-samk-in-february/

SAMKista valmistui helmikuussa yhteensä 31 opiskelijaa. Valmistuneista yhdeksän suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita. #samk #alumni #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-helmikuussa-yhteensa-31-opiskelijaa/