Asennus kerrallaan kohti asiantuntijuutta – aurinkolaboratoriossa opitaan insinööriksi
– Tekemällä oppii parhaiten. Käytännönläheisyys on helpottanut minua myös muissa opiskeluissa, kuten laboratoriotöiden suorittamisessa, 24-vuotias opiskelija Juhani Salminen summaa aurinkolaboratorion parissa saamaansa kokemusta.

Salmisen työparina toimiva 21-vuotias Niko Hyvönen on samaa mieltä työelämälähtöisen opiskelutavan eduista. Sähkö- ja automaatiotekniikkaa voi opiskella teoriassa vain tiettyyn pisteeseen asti.
– Aurinkolaboratorio on ollut minulle erittäin hyvä kokemus. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta isommista asennustöistä, joten tämä on tärkeää jatkoa ajatellen, kertoo Salminen. Hyvösellä kokemusta on enemmän.
– Olen valmistunut ammattikoulusta sähkö- ja automaatioasentajaksi, joten tässä projektissa on minulle paljon myös vanhan kertaamista, sanoo Hyvönen.
Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että työ on kehittänyt ongelmanratkaisukykyä. Kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu.
Käytännönläheisyys on helpottanut minua myös muissa opiskeluissa, kuten laboratoriotöiden suorittamisessa.

Niko Hyvönen ja Juhani Salminen ovat olleet tyytyväisiä aurinkolaboratorio-projektin tarjoamaan käytännönläheiseen tapaan opiskella ja työskennellä.
SAMKista hyvät eväät työelämään
Pirkanmaalta kotoisin olevat insinööriopiskelijat aloittivat asennustyöt aurinkolaboratorion parissa toukokuun aikana. Työhön on kuulunut muun muassa aurinkosähköjärjestelmän runkojen sekä paneelien asennusta uuden kampuksen katolle. Arvokasta työkokemusta kertyy käytännön sähköasennustöiden lisäksi myös koko järjestelmää koskevista suunnittelutehtävistä. Palkallinen harjoittelujakso antaa hyvät eväät työelämään sähkö- ja automaatiotekniikan alalle, jolla vallitsee jatkuva pula osaavista insinööreistä.
Lukiopohjalta insinööriopintoihin ponnistavan Salmisen ja jo asentajan paperit omaavan Hyvösen yhteistyö toimii erilaisista taustoista huolimatta.
– Hiukan pitää kaverin perään katsoa, naurahtaa Hyvönen.
Asentajien letkeänä esimiehenä toimii tuntiopettaja Marko Ylinen. Hän korostaa aurinkolaboratorion merkitystä työelämälähtöisenä oppimisympäristönä.
– Tämä on opiskelijoille loistava työkokemus, koska tämä on oikeaa duunia. Toivon että he oppivat itse työn lisäksi työskentelytapoja, joita voivat viedä mukanaan työelämään toimiessaan esimerkiksi esimiestehtävissä.
Tämä on opiskelijoille loistava työkokemus, koska tämä on oikeaa duunia.
Opetusta ja tutkimusta
Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu ja asennus on tehty kokonaan opiskelijalähtöisesti. Projektin parissa on työskennellyt yhteensä jo noin 70 opiskelijaa. Järjestelmän maksimiteho on noin 37 kW, joka vastaa noin 400 m2:n omakotitalon vuotuista sähköntarvetta. Tällä hetkellä on kesken mittausjärjestelmän rakentaminen, seuraavaksi projektissa toteutetaan muun muassa auringonvalon suuntaan kääntyvä Tracker-aurinkopaneeliteline sekä sähköpolkupyörien ja sähköautojen latauspisteet. Aurinkosähkön tuotto tullaan käyttämään valtaosin sähkölaboratorion laitteissa ja valaistuksessa kysyntäjouston periaatteella.
Aurinkosähköjärjestelmästä saatava datatieto on luettavissa sähkölaboratoriokeskuksiin asennettavista näytöistä ja tableteista, ja sitä voidaan esittää reaaliaikaisesti myös kampuksen muissa tiloissa sijaitsevissa näyttötauluissa tai SAMKin www-sivuilla. Järjestelmästä saatavaa tietoa halutaan käyttää jatkossa uusiutuvan energiateknologian tutkimus- ja kehittämistyössä. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi keväällä 2017 SAMKin aurinkolaboratorio-hankkeelle energiatukea 28 000 €.
Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella halutaan tutkia uusiutuvia energiamuotoja ja niiden toimivuutta ja käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Aurinkosähköjärjestelmä on osa sähkölaboratorion oppimisympäristöä. Järjestelmän rakentaminen toteutetaan opiskelijaprojektina, jolla tuetaan työelämälähtöistä AMK-opetuksen periaatetta. Projektin tarkoituksena on muodostaa syvällistä osaamista aurinkosähköjärjestelmien suunnittelemisesta sekä rakentamisesta niin opiskelijoille kuin myös ohjaajille. Rakennusprojektista toivotaan opiskelijoiden saavuttavan sellaista osaamista jolla heidän työllistymisensä tulevaisuudessa voimakkaasti kehittyvälle alalle olisi helpompaa. Älykäs vesi- ja energiateknologia on määritelty SAMKin strategiassa yhdeksi nousevista aloista.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Merenkulun opetukseen lisättyä todellisuutta - Navigator Magazine
navigatormagazine.fi
Raumalla Satakunnan ammattikorkeakoulun merenkulkuoppilaitoksessa toteutettu interaktiivinen Multiplier-tapahtuma on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Siinä selvitettiin ns. lisätyn todellisuuden käy...