Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat laajasti

– Hakeutuminen helpottuu merkittävästi, kun hakijan ei tarvitse osallistua useisiin eri valintakokeisiin. Samalla kokeella voi hakeutua eri koulutuksiin ja kokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa ympäri Suomen, toteaa AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Hakeutumista yksinkertaistaa myös luopuminen sosiaali- ja terveysalan esivalintakokeesta.

Uusi valintakoe ei edellytä valmentautumista

AMK-valintakokeessa arvioidaan hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin, mutta ei opintojen sisältöjä. Koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti.

Kaikille yhteiset osiot testaavat päätöksenteko- sekä kieli- ja viestintätaitoja. Lisäksi kokeessa arvioidaan hakukohteista riippuen matemaattisia-, matemaattis-luonnontieteellisiä sekä eettisiä taitoja.

AMK-valintakoe järjestetään 29.10. – 1.11.2019, ja hakija ilmoittautuu valitsemaansa kokeeseen yhteishaun yhteydessä:

  1. Hakija valitsee missä ammattikorkeakoulussa ja minä päivänä haluaa suorittaa kokeen.
  2. Hakija ilmoittautuu AMK-valintakokeeseen Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella.
  3. Hakija tekee kokeen valitsemansa ammattikorkeakoulun tiloissa omalla kannettavalla tietokoneella valitsemansa päivän aikana.

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla syksyn yhteishaussa 6324 aloituspaikkaa. AMK-valintakokeeseen odotetaan osallistuvan syksyllä 20 000–30 000 hakijaa. Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintauudistukset jatkuvat keväällä 2020, jolloin myös uusi todistusvalinta otetaan laajasti käyttöön.

– Ammattikorkeakoulut kehittävät yhdessä opiskelijavalintoja hakijaystävällisempään ja tasa-arvoisempaan suuntaan. AMK-valintakoe on yksi iso harppaus tätä kohti, kertoo AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Tapio Rimpioja.

Taustaa

  • Opetus- ja kulttuuriministeriön ja korkeakoulujen linjausten mukaisesti jatkossa ammattikorkeakouluopiskelijat valitaan pääsääntöisesti todistusvalinnalla. Samalla kehitetään muita valintamenettelyitä, mm. valintakokeita.
  • AMK-valintakoe on pääasiallinen valintatapa ammattikorkeakoulutukseen syksyn 2019 yhteishaussa. Kaikki alat käyttävät AMK-valintakoetta lukuun ottamatta kulttuurialaa.
  • AMK-valintakoe perustuu tutkittuun tietoon.
  • AMK-valintakokeen tiedot ja ohjeet hakijoille on koottu yhteen paikkaan ammattikorkeakoulujen yhteiselle ammattikorkeakouluun.fi (linkki sähköisessä tiedotteessa) sivustolle. Hakijoiden on tärkeää tutustua ohjeisiin ennen AMK-valintakoetta.

Lisätietoja ja yhteyshenkilöt:

Marko Borodavkin
Projektipäällikkö, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
040 662 5046
marko.borodavkin@metropolia.fi Tapio Rimpioja
Ohjausryhmän puheenjohtaja, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
050 376 4063
tapio.rimpioja@metropolia.fi Petri Lempinen
Toiminnanjohtaja, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
040 766 7805
petri.lempinen@arene.fi

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.