Ministerin terveiset AMK-päivillä: koulutustason nosto tulevaisuuden kärkitavoitteita

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kannustaa ottamaan rohkeita askelia tulevaisuuteen. Kansainvälinen kilpailu kiristyy ja koulutustason nostoa ja uudistumista tarvitaan myös Suomessa. Ministeri puhui valtakunnallisilla ammattikorkeakoulupäivillä Porissa 16. toukokuuta.

16.5.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

SAMK-kampus Porin Agora-sali täynnä seminaariväkeä AMK-päivillä 2018.

– Miksi pitää koko ajan uudistaa, milloin saadaan työrauha, kysytään. Pelkään pahoin, ettei sellaista ole tulossa.  Maailma on monimutkaistunut ja nyt on oltava jatkuvaa valmiutta uudistaa ja oppia uutta, Grahn-Laasonen sanoi.

Ministerin mielestä ammattikorkeakoulut ovat nopeita ja ketteriä omaksujia, monella tavalla edelläkävijöitä ja joustavia. Siksi niiden osaamista on hyödynnettävissä isoissa esimerkiksi koulutuspedagogiikkaan liittyvissä uudistuksissa.

Ministeri totesi myös, että korkeakoulujen tulisi olla kiinnostuneita koko koulutusketjuista varhaiskasvatuksesta alkaen, jotta korkeakouluihin saadaan väkeä, joilla on potentiaalia ja kykyä laajaan ja jatkuvaan kehittymiseen oppimisen ja työelämän saralla. Tarvitaan entistä yksilöllisempää ja laaja-alaisempaa ymmärrystä koko koulutuskentästä. Tällä hetkellä 11 % peruskoulun läpäisevistä ei omaa riittävän hyviä valmiuksia jatkokoulutukseen. Koko koulutuspolun tulee tulevaisuudessa tukea toisiaan ja jatkuvan oppisen eteen tehtävää työtä.

Vuoteen 2030 mennessä koulutustasoa tulisi nostaa siten, että vähintään puolet nuorista aikuista on suorittanut korkeakoulututkinnon. Toisena tärkeänä pointtina on jatkuva oppiminen.

Opetusministerin mukaan sujuvat siirtymät kouluasteiden välillä ja opiskelijavalintojen uudistus tukevat vision toteutumista. Ammattikorkeakoulut ovat omalta osaltaan toteuttamassa tätä sitoutumalla todistusvalintojen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Ammattikorkeakoulut ovat merkittävässä roolissa, koska 53 korkeakoulujen aloituspaikoista on niillä.

– Todistusvalinta ottaa yhtäläisesti huomioon ammatilliselta puolelta tulevat  ja vahvistaa heidän mahdollisuuksiaan edetä opinnoissa, mikä omalta osaltaan korottaa koulutuksen tasoa, ministeri painotti.

Sanni Grahn-Laasonen puhui myös TKI-toiminnan tärkeydestä ja entistä tiiviimmästä yhteistyöstä työelämän kanssa. Ammattikorkeakouluilla tulee olla entistä tärkeämpi osuus myös EU-rahoitteisissa hankkeissa.

Ministeri haluaa nähdä Suomen tulevaisuudessa avoimena kansainvälisenä maana, jonka nuoret kasvavat maailmankansalaisiksi.

– Kielitaitoa vahvistetaan jo peruskoulusta lähtien ja jokaiseen korkeakoulututkintoon liittyy kansainvälisyysjakso joko ulkomailla tai kotimaassa.

Jatkuvan oppimisen osalta tarvitaan kokonainen ajattelutavan muutos.

–  Osaamisen lisääminen on jatkuvaa ja ammattikorkeakouluilla on tässä suuri rooli, jotta ei aina tarvitsisi edestä kriisien kautta. Ennakoivilla menetelmillä eteneminen on tärkeää, kun vanhoja ammatteja katoaa ja uusia tulee, Sanni Grahn-Laasonen totesi ja painotti kaikkien osapuolien yhteistyötä asian edistämiseksi.

 

SAMKille työllistyminen tärkeää

Omassa avauspuheenvuorossaan Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori Juha Kämäri painotti SAMKin roolia teollisuusammattikorkeakouluna sekä alueen kansainvälisyyden edistäjänä.

SAMKin koulutuksista jo 20 % on englanninkielisiä. SAMK haluaa myös, että kaikki opiskelijat työllistyvät.

– Työllistymisen ajatus liittyy kaikkeen toimintaamme, Kämäri korosti.

 

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/