Etsi

Älykäs luonto ja älytön ihminen? Käsitekesä tarjoaa ajatuksia ja elämyksiä Kokemäen Korkeaojalla

Voiko ihminen ymmärtää itsestään riippumatonta? Neljättä kertaa järjestettävä Käsitekesä on kokonaisvaltainen taide-elämys. Teokselta toiselle kuljetaan muun muassa sinimailaspeltoa pitkin ja hamppuviidakon läpi. Vaikka käsitetaide voi olla "vaikeaa" katsojaksi voi vain heittäytyä.

22.8.2018 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Kokemäen päättäjiä tutustumassa Käsitekesään. Kuvassa muun muassa Käsitekesän kuraattori Aapo Korkeaoja (vase.) ja Kokemäen kaupunginjohtaja Nina Kivi (oik.)
Kokemäen päättäjiä tutustumassa Käsitekesään. Kuvassa muun muassa Käsitekesän kuraattori Aapo Korkeaoja (vas.) ja Kokemäen kaupunginjohtaja Nina Kivi (oik.)

Tämän vuotista Käsitekesää inspiroi älykäs luonto, älytön ihminen ja asumisen innovaatiot.
– Käsitekesän alkuperäinen syy on ollut halu yhdistää toisilleen vieraat älykäs, haastava ja luotaan työntävä käsitetaide maaseutuun, kesään, yksinkertaiseen kokemuksellisuuteen ja seikkailuun, sanoo Aapo Korkeaoja.

Nyt on haluttu miettiä esimerkiksi sitä, mikä luonnossa on arvokasta ihmisestä riippumatta – niin että luontoa ei tarkastella vain resurssina. Paikalla on poliittisuutensa:  Korkeaojan mukaan maaseutua ei tulisi tarkastella vain ihanana irtiottona arjesta, vaan potentiaalina ympäristönä luovaan työhön, edulliseen sekä luonnonläheiseen asumiseen ja yhteisöllisyyteen.

Tule ja nauti – ei tarvitse osata tai tietää

– Vaikka käsitetaide on älyllistä ja tavallaan ”vaikeaa”, tästä on haluttu mahdollisimman helppoa, matalan kynnyksen elämyksellinen ja kenelle tahansa avoin. Voi tulla ilman, että tarvitsisi tietää tai ymmärtää mitään – voi olla vain oma itsensä ja nautiskella, Korkeaoja sanoo.

Käsitekesä 2018. Aapocalipse - AJ-HF-18. Taiteilijat Jorge Pereira ja Ana Duarte Portugalista.

Yksi teoksista. Aapocalipse - AJ-HF-18. Taiteilijat Jorge Pereira ja Ana Duarte Portugalista.

 

Lisäksi pyritään tekemään jotain uutta.
– Silläkin uhalla, että epäonnistutaan.

Kaikki teokset on rakennettu juuri tähän paikkaan, pienoistalot viime kesän työpajassa. (Katso dokumentti talojen rakentamisesta Yle Areenasta.)

Korkeaojaa itseään on motivoinut vertaiskuratoinnin kehittäminen ja demokraattiset taidekäytännöt, ja samalla Korkeaojan luomutilan ja ympärivuotisen Kukoistus-residenssin toiminnan kehittäminen.

Taide tapahtuu ajassa, muuttuu, katoaa ja kasvaa. Kuvataiteeen opiskelijan Aku Koskisen mallinnus tulevasta julkisesta tilasta Korkeaojan pellolla. 3D-tuloste tehty SAMKin automaatiolaboratoriossa.

Taide tapahtuu ajassa, muuttuu, katoaa ja kasvaa. Kuvataiteeen opiskelijan Aku Koskisen mallinnus tulevasta tilasta Korkeaojan pellolla. 3D-tuloste tehty SAMKin automaatiolaboratoriossa.

Korkeaojan kylässä asuva kuvataiteilija- ja maanviljelijä Korkeaoja on näyttelyn kuraattori, joka myös opettaa esitystaidetta SAMKissa Kankaanpäässä. SAMKista valmistuneita kuvataiteilijoita Käsitekesässä on laskutavasta riippuen viisi tai kuusi: Jussi Matilainen, Ville Kirjanen, Mikko Ängeslevä, Henri Ijäs ja  nabbteeri (Janne Nabb ja Maria Teeri). (Katso koko työryhmän esittely.) Lisäksi 10 opiskelijaa on ollut assareina ja saanut toteuttaa oman ”mikroteoksensa”.

– Jatko on auki, edellinen Käsitekesä järjestettiin neljä vuotta sitten, mutta seuraava mahdollisesti jo kahden vuoden päästä, Korkeaoja sanoo.

Katso Käsitekesän sivut.

Satasoiton kanssa yhteistyössä Käsitekesän päätöspäivänä 25.8.2018 ”Saha soikoon” -konsertti.

Käsitekesä Korkeaoja

Käsitekesän työryhmä ja rahoittajat

Käsitekesän takana on Korkeaojan kokoama työryhmä. Yhteistuottajana toimii Kukoistus-residenssi ja SAMK. Rahoittajina Koneen säätiö, SKR:n Satakunnan rahasto ja Taike. Näyttelyn yhtenä areenana toimiva Kylttyyrinavetta on Karhuseudun tuella rakentuva yhteisöllinen työ- ja tapahtumatila.

22.8.2018 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Maailmojen rakentaja – Heikki Korkala etsii katseen rajoja

Porin kampuksen galleria Taidekäytävällä on esillä Kankaanpäässä kuvataidetta opiskelevan Heikki Korkalan maalauksia 26.4.2018 asti. Teokset ovat värikkäitä ja leikkisiä abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: – Koulutus räiskyvä katalysaattori omalle ammatilliselle kasvulle

– Minulla oli pitkä harrastajatausta alan liepeiltä. Tutustuessani SAMKin esitystaiteen opintojen sisältöihin ymmärsin, että ala olisi juuri minua varten. SAMK oli ensimmäinen ja ainoa hakutoiveeni, kertoo läänintaiteilijana toimiva kuvataiteilija Marika Räty .

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA