Yli 200 koululaista kilpailee legorobottien mestaruudesta

Yli 200 koululaista ja heidän opettajaansa kokoontuu 15.–16.3. Poriin FIRST LEGO Leaguen SM-kisoihin SAMKin Agora-saliin. Kilpailu kannustaa lapsia innostumaan luonnontieteistä ja teknologiasta. Päivien ohjelma muodostuu robottikisasta, tiedeprojektista ja hauskanpidosta reilun pelin hengessä. 

8.3.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Projektipäällikkö Timo Kerminen esittelee veden kiertokulkuun liittyviä kilpailutehtäviä.
Projektipäällikkö Timo Kerminen esittelee veden kiertokulkuun liittyviä kilpailutehtäviä.

Kilpailun järjestävät Satakunnan ammattikorkeakoulu, Prizztech Oy, Sataedu ja Robotiikka- ja tiedekasvatus Ry.

Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy torstaina n. klo 12–14 ja perjantaina n. klo 10–12.

FIRST LEGO League on kansainvälinen, 9–16-vuotiaille nuorille suunnattu, opetusta tukeva ohjelma. Siihen osallistuu vuosittain yli 250 000 lasta ja nuorta opettajineen yli sadasta maasta. Suomessa rakennetaan parhaillaan valtakunnallista verkostoa, joka mahdollistaa tulevaisuudessa osallistumisen kymmenille tuhansille nuorille ja sadoille kouluille.

Oppilaitoksen ja sponsorien näkökulmasta on tärkeää saada lapset ja nuoret kiinnostumaan robotiikka- ja automaatioalasta, koska siten saadaan uusia opiskelijoita oppilaitoksiin, joista taas työpaikat saavat osaavia tekijöitä alalle.

Vähintään yhtä tärkeä tavoite on kehittää ryhmäytymisen ja yhteistyön taitoja.

– Joukkueiden keskinäinen yhteishenki sekä yhteen hiileen puhaltaminen muiden joukkueiden kanssa on tärkeä osa kisaa, kertoo projektipäällikkö Timo Kerminen.

– Kilpailussa korostetaan reilua peliä ja kaverin auttamista. Kaikkien osallistujien ei tarvitse olla kiinnostuneita roboteista ja ohjelmoinnista. Joku voi keskittyä kilpailun tiedeprojektiin, joku taas kilpailun rekvisiitan luomiseen. Kukin saa toimia oman kiinnostuksensa mukana ryhmässä, Kerminen kertoo.

Tämänkertainen kilpailuteema on Hydro Dynamics eli tehtävät liittyvät veden kiertokulkuun.

Robottikilpailu pelataan 2,4 × 1,1 m:n kokoisella pelialustalla, johon tehtäväkenttä on rakennettu.

Lapset ja nuoret osallistuvat ohjelmaan 6–10 hengen joukkueissa. Robottikilpailussa ratkaistaan mahdollisimman monta pelikentän tehtävää autonomisella robotilla 2,5 minuutin aikana. Tehtävät pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan.

Tiedeprojektissa joukkueet keksivät uuden ja innovatiivisen ratkaisun annettuun aiheeseen ja ydinarvot-osassa joukkueet esittelevät yhdessä tiimityötään ja jakavat tietoa ja osaamistaan.

Hauskanpitoa ei sovi unohtaa. Se on tietysti tapahtumassa kaikkein tärkeintä.

SM-kisat toteutetaan Satakunnan korkean teknologian säätiön, Euroopan aluekehitysrahaston, Karhuseutu ry:n on myöntämän Leader-rahoituksen sekä 12 yrityksen ja muun organisaaton sponsoroimana. Kisojen pääsponsoreina toimivat Cimcorp Oy ja Porin kaupunki. SM-kilpailuihin osallistuminen ruokailuineen on kouluille ja lapsille ilmaista.

Uusia osaajia tarvitaan

Satakunnassa on sadan robotiikka- ja automaatioalan yrityksen klusteri, joka kasvaa voimakkaasti ja hakee jatkuvasti uusia osaajia. Esimerkiksi vuoden 2017 aikana Satakunnassa oli noin 1500 avointa työpaikkaa sähkö, IT ja automaatioinsinööreille.

Robotisaatio, tekoäly mukaan lukien, on vahva globaali megatrendi, jonka kaikkia toimialoja radikaalisti muuttava vaikutus ei ole häviämässä tai edes laantumassa. Muutos ja sen mukana alan osaajien tarve tulee vain kasvamaan.

– Suomessa ja Satakunnassa on tehtävä paljon töitä sen eteen, että 5–10 vuoden päästä meillä on entistä enemmän robotiikasta ja teknologian kehittämisestä innostuneita ja kiinnostuneita opiskelijoita. FLL LEGO -robottitoiminta kilpailuineen on toistaiseksi paras tiedossa oleva keino, jolla voimme päästä tähän tavoitteeseen, Timo Kerminen korostaa.

 

Lisätiedot:

Suvi Nikula, projektityöntekijä, Satakunnan ammattikorkeakoulu, puh 044 710 3979, suvi.2.nikula@samk.fi

Timo Kerminen, projektipäällikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu, puh. 044 710 3311, timo.kerminen@samk.fi

Mikko Puputti, Klusteripäällikkö, Prizztech Oy, puh 044 710 5343, mikko.puputti@prizz.fi

Lisää haasteesta:

https://www.youtube.com/watch?v=G35CsFVKSjY

Uusimmat uutiset

Yrityksen edustaja selostaa opiskelijoille haastetta robotin vieressä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: RoboAI Innovation Challenge – Satakunta 2.0 kestävän kehityksen asialla

– Ongelmanratkaisu- ja tiimityötaidot ovat opittavien asioiden ytimessä, mutta myös laajempi ymmärrys omasta idearikkaudesta. Tapahtuman energinen, mutta rento tunnelma kannustaa osallistujia olemaan aktiivisia ja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, luonnehtii RoboAI Innovation Challenge -tapahtumaa RoboAI-viikolla 25.11. järjestävä SAMKin erityisasiantuntija Santeri Koivisto.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jari Multisilta, the Managing Director, President of Satakunta University of Applied Sciences, received a ceremonial chain designed by goldsmith and designer Assi Arnimaa-Leinonen. Arnimaa-Leinonen is known for her diamond rings and silver jewelry. https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-is-celebrating-its-30th-anniversary-the-president-received-a-ceremonial-chain/

Rekrytoimme! Haluatko työskennellä organisaatiossa, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, joustavuutta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä?
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme: https://bit.ly/2ZeeWCP
#tyopaikat #rekry #SamkTyopaikat

Matkailussa suurimpana haasteena on usein julkisen- ja yksityisen puolen yhteistyö. Näin ei ole Merikarvialla 👍 Tästä moni kunta voisi ottaa oppia. #merikarvia #matkailunkehittamiskeskus #yhteistyö #samk

SAMKissa aloittanut Matkailun kehittämiskeskus tukee alan positiivista kehitystä Satakunnassa. Kehittämiskeskuksen toiminnan kohderyhmänä ovat mikro- ja pienet matkailuyritykset. #katsetulevaisuuteen #samk #mysamk #satakunta #matkailunkehittämiskeskus
https://www.samk.fi/uutiset/uusi-matkailun-kehittamiskeskus-luotsaa-matkailualaa-kohti-kestavaa-ja-kannattavaa-liiketoimintaa/