Yli 200 koululaista kilpailee legorobottien mestaruudesta

Yli 200 koululaista ja heidän opettajaansa kokoontuu 15.–16.3. Poriin FIRST LEGO Leaguen SM-kisoihin SAMKin Agora-saliin. Kilpailu kannustaa lapsia innostumaan luonnontieteistä ja teknologiasta. Päivien ohjelma muodostuu robottikisasta, tiedeprojektista ja hauskanpidosta reilun pelin hengessä. 

8.3.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Projektipäällikkö Timo Kerminen esittelee veden kiertokulkuun liittyviä kilpailutehtäviä.
Projektipäällikkö Timo Kerminen esittelee veden kiertokulkuun liittyviä kilpailutehtäviä.

Kilpailun järjestävät Satakunnan ammattikorkeakoulu, Prizztech Oy, Sataedu ja Robotiikka- ja tiedekasvatus Ry.

Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy torstaina n. klo 12–14 ja perjantaina n. klo 10–12.

FIRST LEGO League on kansainvälinen, 9–16-vuotiaille nuorille suunnattu, opetusta tukeva ohjelma. Siihen osallistuu vuosittain yli 250 000 lasta ja nuorta opettajineen yli sadasta maasta. Suomessa rakennetaan parhaillaan valtakunnallista verkostoa, joka mahdollistaa tulevaisuudessa osallistumisen kymmenille tuhansille nuorille ja sadoille kouluille.

Oppilaitoksen ja sponsorien näkökulmasta on tärkeää saada lapset ja nuoret kiinnostumaan robotiikka- ja automaatioalasta, koska siten saadaan uusia opiskelijoita oppilaitoksiin, joista taas työpaikat saavat osaavia tekijöitä alalle.

Vähintään yhtä tärkeä tavoite on kehittää ryhmäytymisen ja yhteistyön taitoja.

– Joukkueiden keskinäinen yhteishenki sekä yhteen hiileen puhaltaminen muiden joukkueiden kanssa on tärkeä osa kisaa, kertoo projektipäällikkö Timo Kerminen.

– Kilpailussa korostetaan reilua peliä ja kaverin auttamista. Kaikkien osallistujien ei tarvitse olla kiinnostuneita roboteista ja ohjelmoinnista. Joku voi keskittyä kilpailun tiedeprojektiin, joku taas kilpailun rekvisiitan luomiseen. Kukin saa toimia oman kiinnostuksensa mukana ryhmässä, Kerminen kertoo.

Tämänkertainen kilpailuteema on Hydro Dynamics eli tehtävät liittyvät veden kiertokulkuun.

Robottikilpailu pelataan 2,4 × 1,1 m:n kokoisella pelialustalla, johon tehtäväkenttä on rakennettu.

Lapset ja nuoret osallistuvat ohjelmaan 6–10 hengen joukkueissa. Robottikilpailussa ratkaistaan mahdollisimman monta pelikentän tehtävää autonomisella robotilla 2,5 minuutin aikana. Tehtävät pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan.

Tiedeprojektissa joukkueet keksivät uuden ja innovatiivisen ratkaisun annettuun aiheeseen ja ydinarvot-osassa joukkueet esittelevät yhdessä tiimityötään ja jakavat tietoa ja osaamistaan.

Hauskanpitoa ei sovi unohtaa. Se on tietysti tapahtumassa kaikkein tärkeintä.

SM-kisat toteutetaan Satakunnan korkean teknologian säätiön, Euroopan aluekehitysrahaston, Karhuseutu ry:n on myöntämän Leader-rahoituksen sekä 12 yrityksen ja muun organisaaton sponsoroimana. Kisojen pääsponsoreina toimivat Cimcorp Oy ja Porin kaupunki. SM-kilpailuihin osallistuminen ruokailuineen on kouluille ja lapsille ilmaista.

Uusia osaajia tarvitaan

Satakunnassa on sadan robotiikka- ja automaatioalan yrityksen klusteri, joka kasvaa voimakkaasti ja hakee jatkuvasti uusia osaajia. Esimerkiksi vuoden 2017 aikana Satakunnassa oli noin 1500 avointa työpaikkaa sähkö, IT ja automaatioinsinööreille.

Robotisaatio, tekoäly mukaan lukien, on vahva globaali megatrendi, jonka kaikkia toimialoja radikaalisti muuttava vaikutus ei ole häviämässä tai edes laantumassa. Muutos ja sen mukana alan osaajien tarve tulee vain kasvamaan.

– Suomessa ja Satakunnassa on tehtävä paljon töitä sen eteen, että 5–10 vuoden päästä meillä on entistä enemmän robotiikasta ja teknologian kehittämisestä innostuneita ja kiinnostuneita opiskelijoita. FLL LEGO -robottitoiminta kilpailuineen on toistaiseksi paras tiedossa oleva keino, jolla voimme päästä tähän tavoitteeseen, Timo Kerminen korostaa.

 

Lisätiedot:

Suvi Nikula, projektityöntekijä, Satakunnan ammattikorkeakoulu, puh 044 710 3979, suvi.2.nikula@samk.fi

Timo Kerminen, projektipäällikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu, puh. 044 710 3311, timo.kerminen@samk.fi

Mikko Puputti, Klusteripäällikkö, Prizztech Oy, puh 044 710 5343, mikko.puputti@prizz.fi

Lisää haasteesta:

https://www.youtube.com/watch?v=G35CsFVKSjY

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary