Etsi

Vesi-Instituutti WANDER

kuvakollaasi_hygli_pieni

HygLi-hanke

Hygieniasta liiketoimintaa - HygLi

Terveellisestä sisäympäristöstä uutta liiketoimintaa

Hygieniasta liiketoimintaa eli HygLi oli yksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa vuoden 2015 alusta käynnistyneistä Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamista hankkeista. SAMK toteutti sitä yhdessä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kanssa. Hankkeessa oli mukana lukuisia yrityksiä sekä Rauman kaupunki.

Hygieniasta liiketoimintaa -hanke halusi tuoda esille uuden liiketoiminta-alan: sisäympäristön hygienian ja terveellisyyden. Hanke tavoitteli näkyvyyttä ja markkinoita kaikille uuden alan toimijoille, jo olemassa oleville sekä uusille, alan mahdollisuudet tunnistaville.

RT-korttisarja

Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista oli saada aikaan kiinteistön elinkaaren alkupuolella hyödynnettävä hygieenisen sisäympäristön suunnitteluohjeistus. Käytännössä ohjeistus toteuttettiin sarjana RT-kortteja, jotka valmisteltiin yhdessä Rakennustieto Oy:n kanssa; RT 91-11249, Hygienia sisätiloissa. Yleiset perusteet; RT 91-11250, Hygienia sisätiloissa. Tilasuunnittelu; KH 60-00632, Hygienia sisätiloissa. Siivous ja huolto.

Mallitilat

Hankkeen tavoitteena oli myös toteuttaa mallitiloja, joissa on muun muassa helppo käytännössä tutustua hygieenisen sisäympäristön ideaan. Mallitilat tulevat toimimaan myös Living Lab -ympäristöinä eli tosielämän laboratorioina, joissa voidaan tutkia sisäympäristön terveellisyyttä edistävien tuotteiden ja ratkaisujen todellista merkitystä. Mallitiloja on valmistunut SAMK kampukselle ja Satakunnan keskussairaalaan Poriin. Lisäksi mallitila on tulossa Rauman kaupungin rakenteilla olevaan Pohjoiskehän kouluun, jonka suunniteltu käyttöönotto on syksyllä 2019.

Lisätietoja

projektipäällikkö Riika Mäkinen
riika.makinen(a)samk.fi
044 710 3064

projektipäällikkö Tiina Mäkitalo-Keinonen
tiina.makitalo-keinonen(a)utu.fi
050 577 3042

HygLi-hankkeen rahoittajat ja osallistujat:

hygli-logot

 

HYGTECH-tutkimus

Kiinteistöjen hygieniakonsepti – HYGTECH

Sisätilojen hygieniatutkimus satakuntalaisissa pilottikohteissa

Ihmiset viettävät valtaosan elämästään sisätiloissa, joten sisäympäristön hygienialla on vaikutusta myös ihmisten terveyteen. Sisätiloissa ihmisen terveyttä uhkaavat esimerkiksi erilaiset mikrobit. Erilaisilla tuote-, mittaus- ja hallintajärjestelmäratkaisuilla voidaan tulevaisuudessa varmistaa kiinteistöjen hygieenisyys. SAMKin HYGTECH-hankkeessa tutkittiin satakuntalaisissa täyden mittakaavan Living Lab -pilottikiinteistöissä sisäympäristöjen hygieniaa, mikrobiologisen laadun mittaustekniikkaa sekä käyttäjien tarpeita ja vaikutuksia keskittyen ilmanvaihtoon, pintoihin ja käyttöveteen. Tutkimuksessa koottiin yhteen kiinteistöjen mikrobiologisen hygienian keskeiset tekijät ja synnytettiin alalle uutta liiketoimintaa.

HYGTECH-tutkimuskokonaisuus muodostui kahdesta SAMKin hallinnoimasta projektista; Kiinteistöjen hygieniakonsepti – HYGTECH ja HYGTECH2 – Ratkaisuja sisäympäristön hygienian hallintaan.  Kokonaisuus koostui kolmesta osa-alueesta: (i) erilaisten sisäympäristöjen mikrobiologisen tilan kartoituksesta, (ii) reaaliaikaisen monitoroinnin kehittämisestä sisäympäristön mikrobiologisen tilan seurantaan ja (iii) hygieniapalvelukonseptin liiketoimintamallin kehittämisestä. Tutkimuskokonaisuuden kesto oli 1.4.2012–31.10.2014.

HYGTECH-tutkimuskokonaisuutta rahoitti TEKES EAKR-rahoituksella.

HYGTECH-projektiverkosto on ollut merkittävässä roolissa uuden HygTech Alliance -yritysryhmittymän muodostumisessa. Projektiverkoston kontaktien kautta alkuperäistä tuote- ja ratkaisukokonaisuutta on täydennetty ja HYGTECH-projektiryhmä on tuonut kokonaisuuteen uusia yrityskumppaneita, tutkimuksellista näkökulmaa mm. tuotehyväksyntään ja standardeihin liittyen sekä konseptiajattelua.

Lisätietoja

projektipäällikkö Merja Ahonen
merja.ahonen(a)samk.fi
044 710 3061

Anna meille palautetta

Anna palautetta

Löysitkö etsimäsi? Anna ruusuja tai risuja nettisivuistamme. Pyrimme alati kehittämään sivujamme, jotta voimme palvella käyttäjiämme paremmin. Siirry palautelomakkeeseen klikkaamalla alta.

Palautelomakkeeseen