

Sisältö
Koulutuksen aikana opiskelija perehtyy laajasti johtamiseen eri näkökulmista ja jäsentää johtamistyön työnohjausta niiden kautta. Johdon työnohjaajana toimiminen koulutuksen aikana mahdollistaa kokemuksellisen oppimisen, jota reflektoidaan opiskelijaryhmässä ja opettajien kanssa. Koulutuksen sisällöllisiä teemoja ovat organisaatio strategisena rakenteena ja toimintaympäristönä, johtaminen toimintana, johdon työnohjaus prosessina, johdon työnohjaus ja coaching, dialogisuus, käyttöteoria ja johdon työnohjauksen etiikka.
Koulutus sisältää asiantuntijaluentoja, kirjallisuuden ja omien johdon työnohjausten reflektointia sekä harjoituksia sekä yksilö- ja ryhmätehtäviä. Digitaalisena oppimisalustana käytetään Moodle-oppimisympäristöä.
Prosessikoulutuksena toteutettava Johdon työnohjaajakoulutus (30 op) on suunniteltu työn ohessa suoritettavaksi.
Koulutuksen rakenne
Johdon työnohjaajakoulutus on laajuudeltaan 30 op. Koulutus rakentuu kahdesta opintokokonaisuudesta, jotka etenevät rinnakkain koko koulutuksen ajan. Nämä opintokokonaisuudet ovat: Johdon työnohjauksen perusteet -teoriaopinnot (15 op) ja Johdon työnohjaajana kehittyminen (15 op).
Jälkimmäiseen opintokokonaisuuteen kuuluu opiskelijan oma työnohjajana toimiminen (vähintään 40 t). Tästä opiskelijan itse ohjaamasta johdon työnohjauksesta 20 t tulee koostua ryhmätyönohjauksesta ja 20 t yksilötyönohjauksesta. Opiskelija voi sisällyttää johdon työnohjaajana toimimiseen myös coaching-toiminnan. Coaching tässä tarkoittaa työnohjausta lyhyempää ja intensiivisempää valmennussuhdetta ohjattavaan.
Yhteistyö
Koulutus toteutetaan Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Johdon työnohjaajien yhdistyksen yhteistyönä.
Hakukriteereistä
Johdon työnohjaajakoulutukseen hakeutuminen edellyttää:
• Aiemmin suoritettua Työnohjaajakoulutusta
• Korkeakoulututkintoa omalta alalta
• Vähintään kolmen (3) vuoden työkokemusta esihenkilö- ja johtamistyössä
Edellä mainitut kriteerit vastaavat johdon työnohjaajien yhdistyksen jäsenille asetettuja vaatimuksia.
Koulutukseen valitaan enintään 20 opiskelijaa.
Kouluttajat
Satakunnan ammattikorkeakoulun lehtorit sekä Johdon työnohjaajat ry:n edustajat:

Tuula Rouhiainen-Valo
VTM, Johdon työnohjaaja ja coach (CSLE®), työnohjaaja (STOry), Johdon työnohjaajat ry:n puheenjohtaja
Johtamiskokemusta lähes 30 vuotta ammatillisen koulutuksen ja ammatillisen korkeakoulutuksen tehtävissä. Toimii yrittäjänä.

Mirja Antila
HTT, pitkäaikainen johdon työnohjaaja CSLE® , työnohjaaja, johtamistaidon opettaja ja laatukouluttaja, ammatillinen opettaja. Toimii yrittäjänä.

Teija Harju
YTM, sosiaalipsykologi, työnohjaajakouluttaja, Master TSC®, Johdon työnohjaaja Master-CSLE®, työnohjaaja (STOry), Johdon työnohjaajat ry hallituksen jäsen.
Toimii myös työyhteisösovittelijana.WinNovan työelämäpalveluiden johtaja.

Arja Ruisniemi
YTT, lehtori (SAMK), työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti. Johtamiskokemusta 10 vuotta, työnohjaajakokemusta 12 vuotta, opettaa sosiaali- ja vanhustyön koulutusohjelmissa mm. yhteiskunnallisia aineita ja johtamista.

Mikko Nieminen
TtM, SH YAMK, lehtori (SAMK), työnohjaaja (STOry) ja prosessikonsultti. Työkokemusta erikoissairaanhoidon asiantuntija-, projekti- ja johtotehtävistä 15-vuoden ajalta. Työnohjaajana toiminut vuodesta 2018 ja opetustyössä mielenterveys-, päihde- ja kriisityön eri tasoisissa opinnoissa.

Tuija Leppäkoski
TtT, Master-CSLE®, työnohjaaja (STOry), työnohjauskokemusta yli 20 vuotta. Väitöskirjan jälkeistä tutkimustyötä Tampereen yliopiston ja eri sairaanhoitopiirien tutkimus- ja kehittämishankkeissa vuodesta 2008-.

Katja Suominen
Johdon työnohjaaja ja coach CSLE®, sosionomi (YAMK), ammatillinen opettaja (AmO), toiminut asiantuntijoiden esihenkilönä ja johtajana yli 12 v., innostunut johdon ja työyhteisöjen ryhmätyönohjauksista, eri toimijoiden välisten kumppanuuksien rakentamisesta ja yhteiskehittämisestä.

Minna Söderholm
Sosionomi, VTM, HY, Johdon työnohjaaja (CSLE®), erikoistunut työhyvinvointiin ja muutoksen tukeen.
Opiskelupaikan vastaanottamisesta ja peruutusehdoista
Opiskelupaikka tulee vastaanottaa kirjallisesti.
Tämän jälkeen osallistuminen on sitova. Opiskelupaikan vastaanotettuaan ja ilmoittauduttuaan läsnäolevaksi opiskelijaksi opiskelija sitoutuu koulutusmaksuun henkilökohtaisesti, vaikka koulutuksen maksaja olisikin työnantaja. Koulutuspaikan vastaanottamisen jälkeen tapahtuvasta perumisesta tai peruuttamatta jättämisestä laskutetaan koulutuksen hinta kokonaisuudessaan. Koulutusmaksut veloitetaan kokonaisuudessaan siitäkin huolimatta, että opiskelija keskeyttää koulutuksen, ei saa opintoja valmiiksi annetussa ajassa tai vaihtaa työnantajaa kesken koulutuksen. Opiskelupaikka on henkilökohtainen eikä sitä voi luovuttaa toiselle.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät kysymykset:
Lehtori Mikko Nieminen
sposti mikko.t.nieminen@samk.fi
p. 044-710 3177
Lehtori Arja Ruisniemi
sposti arja.ruisniemi@samk.fi
p. 044-710 3406
Johdon työnohjaaja ja coach (CSLE®), VTM Tuula Rouhiainen-Valo
sposti tuula.rouhiainen.valo@gmail.com
p. 050-918 5651
Koulutuksen käytännön asioihin liittyvät kysymykset:
Koulutussuunnittelija Tiina Pakkasela
sposti tiina.pakkasela@samk.fi
p. 044-710 3236