Miksi opiskelisit hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä SAMKissa?
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yamk-tasoista asiantuntijaosaamista tarvitaan nyt, kun uudet sote-hyvinvointialueet aloittavat ja kehittävät toimintaansa.
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alan työllistyminen ja urakehitysnäkymät ovat erittäin hyvät.
- Yamk-tutkinto tuottaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakoulujen ammatilliseen opettajankoulutukseen ja yliopistojen jatkotutkinto-ohjelmiin.
Syvennä asiantuntijuuttasi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yamk-tason tuottamaa asiantuntijaosaamista tarvitaan uudistettaessa sosiaali- ja terveysalan julkisen, yksityisen sekä kolmannen sektorin organisaatioiden toimintaa ja palveluja. Asiantuntijaosaamista tarvitaan erityisesti monialaisten ja moniammatillisten hyvinvointi- ja terveyspalvelujen kehittämisessä, johtamisessa ja toimintatapojen uudistamisessa kestävän kehityksen periaatteet ja digitaalisten palvelujen tarpeet huomioiden. Tavoitteena on, että tutkinnon suorittanut omaa valmiudet hyvinvointia ja terveyttä edistävään kehittämiseen ja johtamiseen asiakaslähtöisesti ja näyttöön perustuen.
Lue kenelle sairaanhoitaja (ylempi AMK), hankekoordinaattori Minna Westergård suosittelee Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen opintoja.
Pohjakoulutusvaatimus
- fysioterapeutti (AMK)
- geronomi (AMK)
- kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- sosionomi (AMK)
- sairaanhoitaja (AMK)
- terveydenhoitaja (AMK)
Tai joltakin em. AMK-tutkinnoista edeltänyt opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (esim. sairaanhoitaja, fysioterapeutti).
Hakukelpoisuuteen vaaditaan 24 kuukautta (kaksi vuotta) asianomaisen alan työkokemusta, joka on kertynyt
korkeakoulututkintotodistuksen tai opisto- tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon todistuksen myöntämispäivästä alkaen. (Tarkemmin kohdassa valintaperusteet).
Opiskelijamme työllistyvät
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yamk tutkinto tuottaa vaativan tason terveyden ja hyvinvointialan asiantuntija-, kehittäjä- ja johtamisosaajia. Tutkinnon tuottama osaaminen, mahdollistaa toiminnan asiantuntija-, kehittämis-, suunnittelu- ja esihenkilötehtävissä, niin julkisissa ja yksityisissä organisaatioissa kuin järjestöissä ja kolmannella sektorilla. Tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto ja se antaa kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään, jonka vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto.
Tutkinnon suorittaminen tuottaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakoulujen ammatilliseen opettajankoulutukseen ja yliopistojen jatkotutkinto-ohjelmiin.
Ammattinimikkeitä
- osastonhoitaja
- palvelupäällikkö
- hyvinvointikoordinaattori
- hoitotyön johtaja
- projekti-, yhteyspäällikkö
- kliininen asiantuntija
Moderni ja monipuolinen kampus
SAMK-kampus Pori on tulevaisuuden oppimiskeskus. Kampus valmistui keväällä 2017.
- Yli 4000 opiskelijaa
- Monialainen: liiketalous, matkailu, sosiaali- ja terveysala, tekniikka
- Noin 600 tutkintoa vuodessa
- Hyvät kulkuyhteydet: vieressä Matkakeskus, josta liikennöi paikallis- ja kaukobussit sekä junat.
Koulutuksen rakenne ja sisältö
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tutkinto-ohjelman opintojen laajuus on 90 opintopistettä. Syventävien ammattiopintojen laajuus on 55 opintopistettä ja vapaasti valittavien opintojen laajuus on 5 opintopistettä. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 30 opintopistettä.
Syventävistä ammattiopinnoista (55 op) syventäviä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntijaopintoja on 25 op ja 30 op on työelämän johtamis- ja tutkimus- ja kehittämisopintoja.
Vaihtoehtoisena syventävinä ammattiopintoina opiskelijat voivat valita mielenterveys- ja päihdetyön opinnot (25 op), jotka järjestetään yhteistyössä TAMKin, JAMKin, OAMKin, SAMKin ja Turun AMKin kanssa. Tämän vaihtoehdon valitsevalta opiskelijalta edellytetään sairaanhoitajan perustutkintoa.
Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa vastaavia master-tason opintoja Campusonline tarjonnassa verkossa ja työterveyshuollon opintoja vapaasti valittavina opintoina yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.
Terveyden edistämisen opiskelijat voivat valita syventävinä ammattiopintoina myös Mielenterveys- ja päihdeopinnot.
Opinnäytetyö 30 op (Kehittämistehtävä)
Opinnäytetyön tavoitteena on, että opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa työelämälähtöisen tai työelämän tarpeisiin vastaavan tutkimuksellisen tai projektimaisen kehittämistyön. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa, että hän osaa soveltaa tutkimustietoa ja käyttää valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen sekä valmiutta itsenäiseen asiantuntijatyöhön. Opinnäytetyö liitetään osaksi työelämän kehittämistä ja se toteutetaan joko ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämishankkeissa tai oman tai jonkun muun työyhteisön kehittämishankkeena.
Kehittämistehtävä
Opinnäytetyö toteutetaan tutkimus- tai kehittämistehtävänä ja sen tavoitteena on tukea opiskelijan asiantuntija- ja kehittämisosaamista. Opinnäytetyö liitetään osaksi työelämän kehittämistä ja se toteutetaan joko ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämishankkeissa tai oman tai jonkun muun työyhteisön kehittämishankkeena.
Terveyden edistämisen tutkinto-ohjelman opinnäytetyön aiheet ovat liittyneet muun muassa projektien tai toiminnan arviointiin, toiminnan kehittämiseen ja mallintamiseen, erilaisiin osaamiskartoituksiin tai niiden kuvauksiin, työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen, terveyden edistämiseen erilaisissa asiakas- tai potilasryhmissä
Opintojen toteutus
Tutkintoon johtavat opinnot toteutetaan monimuoto-opiskeluna siten, että opiskelu mahdollistuu työn ohessa 1,5 vuodessa. Lukukaudessa on noin 2 kontaktipäivää kuukaudessa. Opiskelu koostuu itsenäisestä opiskelusta, etä- ja verkko-opiskelusta sekä kontaktiopiskelusta. Joitakin opintoja on mahdollisuus suorittaa myös kesäopintoina. Opinnot toteutetaan verkko- ja lähiopetuksena (2 lähipäivää / kk). Osa opinnoista voidaan tehdä hankkeissa, erilaisina projekti-, kehittämis- ja oppimistehtävinä. Opiskelu toteutuu työnohessa ja opintojaksojen oppimistehtävät linkitetään työelämään. Opiskelussa käytetään SAMKin Moodle -oppimisympäristöä sekä etäopetukseen soveltuvia verkkoympäristöjä. Opiskelijan tulee varmistaa, että hänellä on käytettävissään riittävän hyvä verkkoyhteys ja laitteisto opintojen suorittamiseen (BYOD- periaate eli bring your own device).
Tutkimukselliset painopisteet
SAMKin strategian mukaisista painopistealueista etenkin ikääntyvien palvelut, työvoiman toimintakyky sekä osallisuus ja saavutettavuus liittyvät terveyden edistämiseen.
Lisää aiheesta
Lisätietoja
Lisätietoja hakemisesta
hakijapalvelut@samk.fi
(02) 623 4801
Lisätietoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tutkinnosta
Seija Olli
044 710 3457
etunimi.sukunimi@samk.fi
Kampuksesi
SAMK-kampus Pori
Satakunnankatu 23
28130 Pori