Etsi

Vuoden 2016 yrityskiihdyttämöyrittäjä: Konetekniikan opiskelijan yllättävä intohimo

Bistro Bayn nuori yrittäjä vaihtoi koneet ruuanlaittoon ja ravintolan pyörittämiseen.

14.10.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Niko Kluuskeri ja Laura Yläkorpi ravintolansa terassilla kesän viimeisenä vapaapäivänä toukokuun lopussa
Niko Kluuskeri ja Laura Yläkorpi ravintolansa terassilla kesän viimeisenä vapaapäivänä toukokuun lopussa.

– Puhuttiin, että pitäisikö oikeasti laittaa oma ravintola. Voisihan sitä jahkailla vaikka kuinka pitkään – ja vanhana sanoa, että ”oishan sitä voinut”, kuvailee parin vuoden takaisia mietteitään Laura Yläkorpi, SAMKissa  kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellut Bistro Bayn ravintoloitsija. Bistro Bay valittiin SAMKin vuoden yrityskiihdyttämöyritykseksi.

 

Laura Yläkorpi avasi Bistro Bayn Uuteenkaupunkiin helmikuussa 2015 yhdessä poikaystävänsä Niko Kluuskerin kanssa.  Ravintola sijaitsee Uudenkaupungin kaupunginlahden rannalla vanhassa punaisessa rantamakasiinissa.

 

Lauran tie ravintola-alan yrittäjäksi ei ole ehkä se tavallisin, jos sellaista on olemassa. Tausta on yrittäjälle tyypillinen, että perheessä on yrittäjiä jo ennestään – Lauran äiti on yrittäjä.  Sen sijaan Lauran koulutus ennen yrityskiihdyttämöä ei ole viitannut ravintola-alaan ja yrittäjyyteen

 

Laura kouluttautui ensin Porissa lentokoneasentajaksi ja jatkoi alaa ammattikorkeakoulussa Tampereella. Alan työpaikat ovat kuitenkin maailmalla, minne Lauralla ei ollut hinkua. Laura siirtyi opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa SAMKiin Raumalle vuonna 2011. Insinööriopinnot ovat vielä kesken – eikä Laura uskalla luvata niiden valmistumista ainakaan ihan heti.

Kun Nikokin on pelannut ammatikseen jääkiekkoa eri maissa, voi jo alkaa ihmetellä: miten teistä tuli ravintolayrittäjiä?

Kun Nikokin on pelannut ammatikseen jääkiekkoa eri maissa, voi jo alkaa ihmetellä: miten teistä tuli ravintolayrittäjiä? Kotikaupungissa oli valmiiksi verkostoa. Sekä Laura että Niko olivat tehneet ravintola-alan töitä, kesätöitä ja ekstranneet, Uudenkaupungin ravintoloissa.  Ravintolaelämän ja asiakaskunnan rakenne oli tiedossa. Myös monet ihmiset olivat tulleet tutuiksi.

– Paikalliset tuntevat meidät aika hyvin. Meillä käy vakioporukkaa keiden kanssa on kiva vaihtaa kuulumisia, kertoo Laura Yläkorpi.

 

Ala on kilpailtu. Laura sanoo yllättyneensä, että ensimmäinen vuosi 2015 meni niin hyvin kuin meni. Bistro Bay tuntuu löytäneen oman elintilansa ja tarjoavan jotain erilaista tai eri tavalla kuin muut.

– Oli pelko, että tämä profiloituu vain nuorten paikaksi, mutta tosi kivasti käy kaiken ikäisiä. Iltaisiin tulee enemmän nuoria, jotka poikkeavat matkallaan paikalliseen yökerhoon.

 

Huumorilla kirjoitettua ruokalistaa päivitetään kolmisen kertaa vuodessa.

– Pyritään tekemään mahdollisimman paljon alusta asti itse, simppeliä ruokaa, mutta ehkä vähän nykyaikaisemmin, ja pitää tarjolla esimerkiksi laadukkaita viinejä.

 

Ruuan ja juoman lisäksi tarjotaan muun muassa musiikkia. Töitä tehdään kahdestaan.  Talvella apuna on välillä kaksi tai kolme käsiparia, kesällä noin seitsemän.

– Enemmän tai vähemmän ollaan aina töissä. Ei varmaan ole sellaista päivää, ettei tekisi jotain, sanoo Laura.

Lomaa pidetään helmikuussa.

 

Nuoret yrittäjät käyvät itsekin mielellään ulkona syömässä. Ruoka ja viinit ovat lähellä sydäntä. Työn suola ovat kuitenkin ihmiset.

– Asiakkaat tuovat paljon iloa päivään ja tekemiseen.

 

Mikä?

  • Bistro Bay, Uusikaupunki
  • Omistajat: Laura Yläkorpi ja Niko Kluuskeri. Myös Lauran äidillä pieni osuus.
  • Aloitti 30.5.2015
  • www.bistrobay.fi

 

14.10.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

FT Voluntas yrittajat
| Opinnot ja opetus

Kiihdyttämömentoreiden huippuhetket – mentorit kertovat

Jokainen SAMKin yrityskiihdyttämöön tuleva opiskelija ja tuleva yrittäjä saa oman kiihdyttämömentorin. Yrityskiihdyttämö 20 vuotta -tunnelmissa kysyimme millaisia ovat olleet mentoreiden huippuhetket. Kolme aiempaa pitkäaikaista mentoria: Hanna Rautava-Nurmi, Sirpa Sandelin ja Jukka Rajala kertovat.
Kalle Vuorio
| Yrittäjyys

Ensimmäinen yrityskiihdyttämöyrittäjä Kalle Vuorio: ”Kehityksessä pysyy aina, se vaatii vain töitä”

Kalle Vuorion ura alkoi työkalujen kantamisella ja johtojen kiinnittämisellä seinään. Nykyään hän toimii perustamansa yrityksen KMJ Engineeringin operatiivisena johtajana. Hän on ensimmäinen SAMKin yrityskiihdyttämön kautta startannut yrittäjä.

Uusimmat

Kansi 2017 D 3 SAMK YAMKsymposium Digiavaimia
| Hyvinvointi ja terveys

Satakunnassa kehitetään digitaalisuutta hyvinvointipalveluihin

Robotiikka, tekoäly, analytiikka, pelillisyys, design, taiteen ja teknologian kohtaaminen. Mitä tarpeita on nyt ja tulevaisuudessa? Miten tavalliset käyttäjät ja SAMKin yhteistyökumppanit ovat olleet mukana digisovellusten kehittämisessä? Miten nämä ratkaisut on koettu ja mitä niistä on saatu? Tätä puidaan uudessa julkaisussa ja symposiumissa perjantaina 17.11.

SAMK sosiaalisessa mediassa