Etusivu  ›  OPISKELIJAT  ›  Ulkomaille  ›  Vaihto-opiskelu
Tulosta sivu

Opiskeluvaihtoon

Hae nyt opiskeluvaihtoon lukuvuonna 2014-2015 - lisätietoja ja lista vapaista vaihtopaikoista "Vaihtoon hakeminen" -valikosta!

Kaikki SAMKin opiskelijat voivat suorittaa osan opinnoistaan ulkomailla. Useimmiten määräaikainen opiskelu ulkomaisessa oppilaitoksessa kestää lukukauden tai kaksi. Maksimissaan opiskeluvaihtoon voi lähteä kaksi kertaa; kerran Erasmus-ohjelman kautta ja kerran jonkun muun ohjelman kautta. Ensimmäistä kertaa vaihtoon lähtevät ovat valintajonossa toista kertaa hakevien edellä.

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen on pitkäjänteistä puuhaa. Sinun pitää pystyä suunnittelemaan etukäteen koko seuraavan lukuvuoden ohjelmasi. Tärkeää on miettiä, mitä itse haluat tai tarvitset työurallasi tai elämässäsi yleensä. Onko sinulle tärkeää ulkomailla suoritettavien opintojen sisältö, kielitaidon paraneminen, tai haluatko esimerkiksi perehtyä tiettyyn maahan tai kulttuuriin? Katso mitä mahdollisuuksia on tarjolla ja mieti käyvätkö ne yhteen omien suunnitelmiesi kanssa.

Opiskelijavaihtoon on helpoin lähteä johonkin SAMKin sadoista yhteistyökorkeakouluista. Lisätietoja paikoista saat vasemman palkin valikoista. Suurin osa SAMKista lähtevistä vaihto-opiskelijoista osalistuu Erasmus-vaihtoon. Muita vaihto-ohjelmia, joissa SAMK on mukana, ovat Nordplus (Pohjoismaat), FIRST (Pietari ja Kaliningrad) ja Magellan (Yhdysvallat, Meksiko ja Costa Rica). Lisäksi SAMKilla on kahdenvälisiä sopimuksia mm. venäläisten ja aasialaisten korkeakoulujen kanssa. Opiskelijavaihtoon voi myös lähteä itsenäisesti (free-mover), mutta myös tällöin tulee noudattaa SAMKin hakuprosessia ja hakuaikoja.

Opiskelijavaihdossa ulkomailla suoritetut opinnot luetaan osaksi kotimaista tutkintoa. Oleellista on keskustella jo suunnitteluvaiheessa koulutusohjelmavastaan ja oman toimipisteen kv-yhdyshenkilön tai toimialan kv-koordinaattorin kanssa ulkomailla suoritettujen opintojen korvaamisesta tai hyväksilukemisesta SAMKin tutkintoon. Hyvin suunniteltu opiskelijavaihto ei siis pidennä opiskeluaikaa!

Pääsääntöisesti opiskelijavaihtoon voivat hakea kaikkien koulutusalojen opiskelijat, jotka ovat hakuhetkellä opiskelleet SAMKissa vähintään yhden vuoden ajan. Hakuaika opiskelijavaihtoon on tavallisesti alkuvuodesta. Haussa vapaiksi jääneitä paikkoja kannnataa kysellä oman toimipisteen kv-yhdyshenkilöltä / toimialan kv-koordinaattorilta.

Opiskelijavaihtoon osallistuvat ovat oikeutettuja hakemaan normaalia suomalaista opintotukea. Lisäksi SAMK maksaa opiskelijavaihtoon osallistuville apurahaa; apurahan myöntämisen kriteerit ja –summat vaihtelevat ohjelmittain ja lukuvuosittain.

Myös ylempää AMK-tutkintoa suorittavat opiskelijat voivat hakea tuettuun opiskeluvaihtoon. Kysy lisää kv-toimistosta.

 

Päivitetty: 04.03.2014
Jaa