Es­teet­tö­myys  ›  Muuta materiaalia  ›  SAMK:in esteettömyys  ›  Tiilimäki kampus
Tulosta sivu

SOSIAALI- JA TERVEYSALA PORI

Lähde: Satakunnan ammattikorkeakoulun esteettömyysopas vammaiselle opiskelijalle. Saarni, Eeva. 2008.

Toimipisteestä valmistuu opiskelijoita fysioterapian, kuntoutuksenohjauksen sekä hoitotyön (sairaanhoitaja, terveydenhoitaja) sekä sosiaalialalta. Fysioterapeutteja valmistuu myös englanninkielisestä koulutusohjelmasta. Toimipiste sijaitsee reilun kilometrin päässä keskustasta, Satakunnan keskussairaalan vieressä. Linjaauto- ja junayhteydet kulkevat aivan toimipisteen läheltä. Aivan toimipisteen tuntumassa oleville bussipysäkeille kulkee kaukoliikenteen linja-autovuoroja kauempaa. Rautatieasema sijaitsee noin puolen kilometrin päässä toimipisteestä. Rakennuksen sekä vanha että uusi osa ovat kolmikerroksisia. Toimipiste on toimiva liikunta-, näkö- ja kuulovammaisia ajatellen.  Koulutusohjelmien sisältöön voi tutustua opetussuunnitelmista, jotka löytyvät alla olevasta linkistä. Opetussuunnitelmat sisältävät tarkat tiedot koulutusohjelman tavoitteista, opiskelusta ja rakenteesta. Opetussuunnitelmat.

Pysäköinti, sisäänkäynti ja aula
Piha-alueella ei ole opiskelijoille varattua parkkipaikkaa ja ainoastaan luvan saaneet voivat pysäköidä pihan parkkipaikalle. Luvan saa soittamalla toimipisteen neuvontaan. Tarvittaessa invapaikoitus voidaan järjestää mahdollisimman läheltä ulko-ovea. Ulko-oven lähettyvillä seinässä on näkyvä opaste toimipisteeseen. Oven vieressä on ovisummeri, joka soi aulan info-pisteessä virka-aikana. Ulkoovi on raskas veto-ovi ja ovella on noin neljän senttimetrin kynnys. Ulko-oven ja välioven väliin jää pieni tuulikaappi, jossa kuitenkin mahtuu liikkumaan pyörätuolin kanssa. Aulassa sijaitsee neuvonta, joka on auki virka-aikaan, yhteystiedot ovat (02) 620 3446. Aulassa on korkealla sijaitsevat naulakot. Heti ulko-oven vieressä on opastetaulu, jossa on koko toimipisteen kaikkien tilojen opasteet. Opasteet luokkatiloihin sekä muihin yleisiin tiloihin ovat käytävillä sekä tilojen ovissa. Opasteissa ovat valkoiset tekstit punaisella pohjalla. Värikontrastit ovat hyvät mutta teksti ei ole kovin suurta.

Luokka- ja yleiset tilat
Toimipisteen valaistus on hyvä. Vanhan puolen käytävät ovat osittain hämärät ja esteiden havaitseminen voi olla hankalaa. Uudella puolella käytävien valaistus on otettu hyvin huomioon. Värierot kalusteiden, seinien ja lattioiden välillä ovat hyvät. Kaikkien luokkatilojen valaistukset  ovat hyvät. Luokka- ja muiden yleisten tilojen oviaukoissa ovat pienet kynnykset,  jotka erottuvat hyvin. Oviaukot ovat riittävän suuret apuvälineen käyttäjälle. Käytävillä on muutamia väliveto-ovia. Inva-wc löytyy toimipisteen uuden puolen jokaisesta kerroksesta, vanhan puolen tiloissa inva-wc on vain ensimmäisessä kerroksessa. Myös kirjastossa on inva-wc. Tiloihin ei ole erillistä opastusta, merkinnät löytyvät ainoastaan ovista. Tilat on varusteltu käännettävillä käsituilla, seinien ja pesualtaan tukikaiteilla sekä käsisuihkulla. Tilat ovat riittävän suuret pyörätuolilla kääntymiseen ja toimimiseen.

Hissi ja portaat
Toimitiloissa on kaksi hissiä. Toinen on uudella puolella ja toinen vanhalla puolella. Erillisiä opasteita hisseille ei ole. Vanhan puolen hissi sijaitsee ala-aulassa. Kutsupainike on matalalla. Painike on suuri, valkoinen ja selvästi koholla. Hissin ovi on veto-ovi. Kerrospainikkeet ovat samalla tavalla suuret, valkoiset ja selvästi koholla seinästä. Painikkeet ovat asetettu matalalle pyörätuolikäyttäjää ajatellen. Hississä on tukikaide sivuseinällä. Hissi on muuten riittävän tilava pyörätuoliliikkujalle, mutta hississä kääntyminen on  hankalaa. Uuden puolen hissin kutsupainike on muutaman millimetrin koholla seinästä ja painikkeeseen syttyy valo painettaessa. Ovi avautuu automaattisesti hissin saapuessa kerrokseen. Myös kerrospainikkeet ovat muutaman millin koholla seinästä ja painikkeisiin syttyy valo niitä painettaessa. Ensimmäisen (1) kerroksen painikkeen ympärys on korostettu vihreällä korostevärillä sekä korottamalla painiketta enemmän kuin muita. Muiden painikkeiden värierot seinään on heikot. Hisseillä ei pääse vanhalla puolella kolmannessa kerroksessa oleviin kieliluokkiin. Rakennuksessa on useita portaita. Kaikki portaat ovat  normaaleita umpiportaita, joissa on kerrosten väleillä tasanteita. Kaikissa portaissa on käsijohteet koko portaiden matkan. Käsijohteita puuttuu tasanteilta. Värieroja askelmien havaitsemiseksi ei ole. Valaistus kaikissa portaikoissa on hyvä.

Ruokala ja kirjasto
Ruokalaan pääsee aulasta ulko-oven vierestä. Molemmat ruokalaan vievät ovet ovat raskaat veto-ovet ja molemmilla  ovilla on kolmen senttimetrin kynnykset. Oviaukon leveys on riittävä pyörätuoliliikkujaa ajatellen. Aukioloajat löytyvät toimipisteen nettisivuilta. Kirjasto sijaitsee toimipisteen uudella puolella. Aulan ja uuden puolen välillä on väliveto-ovia. Kirjaston ovi on yleensä auki kirjaston aukioloaikoina. Ovella on pieni loiva kynnys, joka ei häiritse kulkemista. Kirjaston palvelutiski on asennettu matalalle kaikkia käyttäjiä ajatellen. Aukioloajat sekä lisätietoa löytyy toimipisteen nettisivuilta.

Tekniset apuvälineet
Toimipisteeseen ei ole asennettu induktiosilmukkaa, mutta sen asentamisesta on mahdollista keskustella tarvittaessa.  Toimipisteessä ei ole erillisiä näkövammaisille tarkoitettuja puhesyntetisaattori-, suurennus- tai ruudunlukuohjelmia, eikä erillisiä tietokoneeseen yhdistettäviä pistenäyttöjä, erikoisnäppäimistöjä tai skannereita, mutta niiden hankkimisesta on mahdollista keskustella tarvittaessa.

Päivitetty: 01.02.2013
Jaa